důležité je pařeniště zakládat s pořádným rozpařením, tj hnůj navézt v dostatečné vrstvě a pořádně ušlápnout. Ušlápnutá vrstva by měla být tlustá minimálně 25 cm. Po ušlápnutí prolít horkou vodou dát okna a uteplit rohožemi. Nechte zakryté 3-4 dny a po tu dobu sledujte pouze teplotu - měla by (je to žádoucí výsledek) stoupnout nad teplotu pasterační, tj nad 75°C, což je v důsledku rozkladu termofilními bakteriemi (nastartovali jsme jejich činnost prolitím tou horkou vodou). S postupným vyčerpáním čpavku, jako hlavní živiny pro tyto bakterie teplota opadne. Pak teprve se dá dát na opakovaně ušlápnutý povrch hnoje vrstva prosátého kompostu nebo pařníkové zeminy vybrané napodzim. Hnoje se dává "až po sklo", protože tímto procesem ztratí minimálně 1/4 ale většinou 1/3 objemu. Rozpařit se dá i shrabané listí a surová sláma, ale pro výživu termofilních bakterií musíte prolévat 10%ním roztokem močoviny (Diamid se rozkládá na čpavek a ten je už přímo zpracováván bakteriemi). Směs močoviny a startovací dávky termofilních bakterií se dá koupit pod názvem "urychlovač kompostu".