Dobrý sklep na jabka musí být studený, přiměřeně vlhký a s určitou malou výměnou vzduchu asi tolik ve stručnosti. Problémem je udělat sklep studený, protože pro ovoce typu jablka by teplota podle druhu se měla pohybovat kolem 4°C plus mínus podle druhu. A zde je zakopaný pes. Sklep hluboko v zemi nebo pod chatkou může mít teplotu 8 až 12°C a to je špatné. Snížení teploty se dociluje tím, že sklep je mimo budovu a jen ze 3/4 pod zemí a nadzemní deska je pokryta jen malou vrstvou zeminy aby se částečně prochlazoval. Taky na prochlazování (i vlhčení) se dá využít odpar vody z pískovcových stěn. Každý odpařený litr vody o hodně sníží teplotu vzduchu právě o to výparné teplo. Takže takový ideální sklep by měl být postaven z pískovce a na podlaze hlína nebo štěrk. Ještě idálnější je když ním protéká otevřený kanálek nějaké vody. K větrání stačí nějaké průduchy buď ve dveřích nebo vedle (těsně nad podlahou) a komínek na opačné straně.