Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:S chrastavitosťou, ktorá vzniká až pri uskladnení plodov v pivnici som sa našťastie nestretol a verím tomu, že väčšina moderných odrôd jabĺčok nie je náchylná na tento typ skládkovej choroby. Najčastejšou príčinou znehodnotenia skladovaných plodov sú rôzne hnedé, čierne, horké hniloby a plesne produkujúce toxický batulín. Spory týchto patogénov sú všade v prostredí, takže postreky jabloní organickými fungicídmi v čase do júla vyriešia akurát chrastavitosť, ale nezničia Moniliu, ktorá je všade a napáda snad všetky ovocniny. Striekanie pesticídmi je v tomto prípade boj s mečom proti veterným mlynom. Či striekate na jar fungicídmi, alebo pristupujete k pestovaniu jabloní ekologicky, aj tak sa Vám hniloba na plodoch v pivnici vyskytne. Ako som už písal meď a síra na Moniliu nezaberie, je zbytočné máčať jablká v týchto prípravkoch. Predsklizňové ošetrenie modernými fungicídmi je zas otázkou reziduí v plodoch. Stačí, že sú nimi "napumpované" marketové jablká zo skladov. Za jediný rozumný zásah považujem zvyšovanie odolnosti plodov viacerými postrekmi listovou výživou najmä s obsahom bóru a vápnika v čase od jari do jesene. Paľo