Počasí 2025

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10610) - 70.240 (?)
24.6.2025 13:07

Máte nějaké škody po včerejších bouřkách? Tady se to obešlo bez doprovodných jevů a přitom pěkně zapršelo. Na ČB byly nějaké vyvrácené stromy Her von Waltře, jak jsem si všiml, a co Opavsko u MH? Ve čtvrtek to vypadá prozatím na horší předpověď pro zdejší oblast.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10610) - 70.240 (?), 8.6.2025 14:00

Dnes bylo realizováno Medardovo kápě... Sice tady pršelo asi dvě minuty jako vždy, ale dalo by se to uznat. Jinak pod stromy je už dávno zase sucho. Jinde bahno, ale tady to s tím deštěm nějak vázne. Když už je pořád zataženo, tak alespoň ať pořádně zaprší.

host - 136.144 (?), 8.6.2025 14:38

Já jsem nějak předpovědi počasí v předešlém týdnu nepochopil. Silné bouřky sice byly, i meruňky jsou potlučené od kroup, ale bouřka je něco co jak rychle příjde tak rychle odejde. Ale tohle co se děje je dlouhodobější fronta, ve které se seno těžko suší na rozdíl od bouřek. Pozaléváno je, ale listové výživy stromů přerušovat nebudu, ten dlouhodobý půst vlivem sucha ani tolik vody nenapraví. Ať už z těch metráků meruní něco naroste, když to letos vůbec v květu nepomrzlo...

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10610) - 70.240 (?), 10.6.2025 17:45

136.144, máte naprostou pravdu. Deficit je značný. V neděli tady kolem třetí hodiny pršelo alespoň deset minut. Byl to okraj nějaké bouřky. Zřejmě patříte letos k těm šťastnějším z nižších poloh, kteří o chlup unikli mrazu, který zaúřadoval ve vyšších polohách někdy kolem 8.5. Mně osobně připadá ve zdejší oblasti podivné zatím jen to, že se změnilo oproti minulým čtyřem letem množství srážek. To můžu ještě děkovat za tu občasnou povrchovou zálivku, co tady spadla v květnu a předevčírem.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10610) - 70.240 (?), 16.6.2025 14:32

Přechod zvlněné studené fronty přes naše území dále k východu vidím jednoznačně pozitivně. Povrch půdy totiž začal díky suchu praskat. Za mě velmi užitečná závlaha. Co říkáte, pane Waltere, MH atd..? 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10610) - 70.240 (?), 24.6.2025 13:07

Máte nějaké škody po včerejších bouřkách? Tady se to obešlo bez doprovodných jevů a přitom pěkně zapršelo. Na ČB byly nějaké vyvrácené stromy Her von Waltře, jak jsem si všiml, a co Opavsko u MH? Ve čtvrtek to vypadá prozatím na horší předpověď pro zdejší oblast.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2278) - 82.126 (?), 24.6.2025 20:45
Škody bohužel jsou. Prosekaná slupka a tedy znehodnocené plody na jablkách, švestkách a broskvích. Nejvíc mě mrzí asi polovina znehodnocených jablek 4 štíhlých vřeten Opálů na uskladnění. Stromy už po ruční probírce. První generaci obaleče jsem úspěšně zvládl, kroupy ale ne. Rozjede se monilie.👎
poškození kroupami
poškození kroupami

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2278) - 82.126 (?), 24.6.2025 20:50
Snad jen u Karoly ty kroupy nevadily, protože zítra těch pár kilo meruněk otrhám. Samozřejmě jsou ještě škody další rozsekaná část vinné révy, bramborová nať, rajčata, atd., zelenina se z toho ale dostane.
meruňka Karola
meruňka Karola

host - 213.87 (?), 24.6.2025 21:33

To snad není možné, myslel jsem, že žádné kroupy už nikde nebyly.sad To aby se člověk bál týden co týden. 

Tady na severovýchodě jen krátce sprchlo a těsně předtím se přiřítil silný západní vichr, něco povyvracel, lítaly plechy, slunečníky, pár zlomených tenčích větví na meruňce. Od minulého opakovaného přelití v bramborách řádí plíseň, takže žádnou vodu nechci, s každou spadlou kapkou porost hnědne, ještě tak 14 dní aby pod kopcemi něco už bylo, postřik Ortiva s předstihem bez účinku - drahé placebo, tak už to pak kašlu. MH

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2278) - 82.126 (?), 24.6.2025 22:17
no možná jsem to s těmi škodami přehnal, třeba to nebude tak hrozné. Ale třeba taky ano. No uvidíme.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10610) - 70.240 (?), 25.6.2025 11:10

Nevím, co se bude dít zítra večer, třeba už takové štěstí s doprovodnými jevy mít nebudu. Červen na to bývá nejhorší.  Co se týče přeháněk, tak když není mokro pod stromy, jako kdyby nepršelo. V těhle vedrech půda rychle vysychá. Jak můžete vidět ve sdělovacích prostředcích, tak vody v řekách je taky málo. Pane Waltře, dejte vědět, jak to u vás dopadlo.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz