Počasí 2025
|
|
 |
 |
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10535) - 70.240 (?) 28.5.2025 21:20
Pepé je dobrej chlap, takže je škoda, že nemůže mít taky radost z kvalitního ovoce. Třeba u meruněk se dříve tvrdilo, že ve vyšších polohách rozkvétají později a tudíž nezmrznou, ovšem zdá se, že nakonec zmrzají častěji, než v těch polohách nižších. A nejenom meruňky. Letošní studený a deštivý květen, takový ten starý, jak ho známe z dřívějška, má i svoji odvrácenou tvář. Suchou skvrnitost zatím nevidím, ale kadeřavost vyskákala velice slušná, jen co je pravda. V dubnu, kdy bylo sucho a teplo se zdálo, že lístky broskvoní jsou čisté, ale "kadeřavost v květnu" (název vlákna) je tady opět s námi. Něco málo je i na nikdy nestříkaném Benedicte, ale třeba Jayhaven je po běžném ošetření čistý jako vždy. O Halehavenu škoda mluvit, slabé byly i postřiky na E.Lady. Ale třeba Royal Glory nemá kadeřavost žádnou.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 168.103 (?), 25.5.2025 13:35
Tak to mě mrzí, že Vám to zas nevyšlo. Takhle pozdě mrazy nepamatuju, i v 2012 to bylo dříve, i když následky byly podobné. Walter
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 236.5 (?), 25.5.2025 14:52
Myslím, že dřív to nebylo. Roku 2012 přišel jeden mrazový den 17. nebo 18.5. Letos u nás bylo kalamitní sváteční ráno 8.5. Fenofáze byly zhruba stejné (letos jsme o cca 10 dní v předstihu). Je pravda, že letos ty mrazivá rána pokračují, poslední (?) bylo dnes. Roku 2012 na rozdíl od letoška zmrzly i rybízy, anfgrešty, borůvky a jeřabiny.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3188) - 208.138 (?), 25.5.2025 22:13
No, jsem podobného názoru. Ale ty ořešáky u vás mne šokly - tady letos všechny v pohodě. Něco je špatně, ale nějak jinak než se hlásá.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3188) - 208.138 (?), 25.5.2025 22:24
Waltře, ty brokolice a ani zelí rozhodně nebyly nějak extra vyčouhlé, protože byly celou dobu v chladu (10 - 13°C) v pokojíku, kde se netopí. Problém byl, že jsem je nevyndal ven na balkón na přímé slunce. Shodou okolností po jejich výsadbě následovaly 3 až 4 opravdu slunečné dny a to znamenalo tam u mně, že to do nich pralo možná i 10 hodin denně.
Myslím, že kdybych hodil okno nebo polykarbonát na VVZ, daly by se předpěstovat i rané košťáloviny. Snesou nízké teploty a půda ve VVZ je o dost teplejší než v záhonech. Hledám cesty a hledám je rád.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10535) - 70.240 (?), 28.5.2025 21:20
Pepé je dobrej chlap, takže je škoda, že nemůže mít taky radost z kvalitního ovoce. Třeba u meruněk se dříve tvrdilo, že ve vyšších polohách rozkvétají později a tudíž nezmrznou, ovšem zdá se, že nakonec zmrzají častěji, než v těch polohách nižších. A nejenom meruňky. Letošní studený a deštivý květen, takový ten starý, jak ho známe z dřívějška, má i svoji odvrácenou tvář. Suchou skvrnitost zatím nevidím, ale kadeřavost vyskákala velice slušná, jen co je pravda. V dubnu, kdy bylo sucho a teplo se zdálo, že lístky broskvoní jsou čisté, ale "kadeřavost v květnu" (název vlákna) je tady opět s námi. Něco málo je i na nikdy nestříkaném Benedicte, ale třeba Jayhaven je po běžném ošetření čistý jako vždy. O Halehavenu škoda mluvit, slabé byly i postřiky na E.Lady. Ale třeba Royal Glory nemá kadeřavost žádnou.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|