Mikroplasty na zahrádce

host - 250.237 (?)
17.7.2025 23:26

Neobkládá náhodou ve vašem okolí někdo dům izolací? Můj soused na dotaci "oprav dům po babičce" vylepšuje dům z roku 1999. Celý ho nechal oblepit PS šedými deskami. Místa, kde se desky stýkají se zbrušují, asi kvůli ukotvení se do nich vrtají kruhové otvory. V době montáže foukalo bohužel směrem od něj k nám. Myslím, že nějaká opatření jako odsávání se v české realitě s ukr dělníky nekonají a to svinstvo je všude, na každé rostlině, v každé pavučině.  Soused mě uklidňoval, že na obalu je, že PS neobsahuje brom. Jistě obsahuje jiné zpomalovače hoření, které budou prohlášeny za jedovaté za dalších 10 let a PS degraduje na monomer, uniká z něj sublimací styren, karcinogenní ňamka. O dalších obsažených plnidlech a stabilizátorech jsem si pro klid duše raději nic nezjišťovala.

oprav dum po babicce realita
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2328) - 168.103 (?), 17.7.2025 13:27, zobrazeno: 527x
Dnes jsem vyčistil sud od dešťovky a napustil sudovým čerpadlem čerstvou dešťovkou z velké nádrže. Bylo pro mě překvapení, že na hladině čiré vody cosi plavalo. Zkusil jsem to nafotit a teprve ze zvětšeného snímku bylo patrné o co se jedná. Asi 5mm dlouhý úlomek suché části listu a k tomu, taky asi 5mm, přisedlý shluk kousků mikroplastů. Ta realita mě docela vyděsila. Posuďte sami.
mikroplasty
mikroplasty

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (415) - 210.156 (?), 17.7.2025 13:40

no nic pekneho. ja take na zahradce sbiram kazdy kousek usekleho obrubniku a provazku, at to pak nezeru. Ten sud, mas take ty modre? Budu to resit asi tak, ze je nebudu cistit, necham tu vazkou vrstvu tam kde je, abych toto snad omezil.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2328) - 168.103 (?), 17.7.2025 13:54
koupil jsem si malou síťku do akvária a tím to svinstvo vylovím. Ale prakticky co s tím dál, spálit nejde, vysypat do odpadků taky není řešení. Tak to je jen na zamyšlení, když sbíráme dešťovku ze střech. Ale když je to na střechách, tak ve vzduchu taky.

host - 16.72 (?), 17.7.2025 14:34

Jste si 100% jistý, že se jedná o mikroplasty?

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2328) - 168.103 (?), 17.7.2025 16:37
Nejsem. V diskuzi tady nebudu tvrdit o něčem. že jsem si tím stoprocentně jistý, aby mě pak kdosi začal přesvědčovat o opaku. A vy jste si stoprocentně jistý, že to něco, co jsem předložil na snímku, mikroplasty nejsou?
mikroplasty
mikroplasty

host - 91.196 (?), 17.7.2025 18:14

Mě to připomíná semena topolu, SPCH.

host - 91.196 (?), 17.7.2025 18:15

Sakra, MNĚcheeky, SPCH.

host - 250.237 (?), 17.7.2025 23:26

Neobkládá náhodou ve vašem okolí někdo dům izolací? Můj soused na dotaci "oprav dům po babičce" vylepšuje dům z roku 1999. Celý ho nechal oblepit PS šedými deskami. Místa, kde se desky stýkají se zbrušují, asi kvůli ukotvení se do nich vrtají kruhové otvory. V době montáže foukalo bohužel směrem od něj k nám. Myslím, že nějaká opatření jako odsávání se v české realitě s ukr dělníky nekonají a to svinstvo je všude, na každé rostlině, v každé pavučině.  Soused mě uklidňoval, že na obalu je, že PS neobsahuje brom. Jistě obsahuje jiné zpomalovače hoření, které budou prohlášeny za jedovaté za dalších 10 let a PS degraduje na monomer, uniká z něj sublimací styren, karcinogenní ňamka. O dalších obsažených plnidlech a stabilizátorech jsem si pro klid duše raději nic nezjišťovala.

host - 189.109 (?), 18.7.2025 7:12

Jakože uniká z pár drobků, které ulítly, a karcinogenně vás zabijí, zatímco z těch 99.999 %, které zůstaly jako izolace prakticky už na všech barácích, neuniká, a nemá vliv na lidi bydlící uvnitř, páč se už několik desetiletí používá, přitom se věk dožití v nich bydlících lidí nijak nesnižuje? A víte třeba o té maličkosti, že stavební materiály se bedlivě sledují po stránce bezpečnosti na lidské zdraví, že při kolaudaci se dokládají certifikáty od každého použitého materiálu a i prodejci jsou pod kontrolou složení prodávaných produktů? Zkuste použít hlavu, než začnete šířit do kyberprostoru takové očividně nesmyslné poplašné zprávy a hejty.

host - 250.237 (?), 18.7.2025 11:22

Vážený, předně vás upozorním, že mám za sebou pět let vysokoškolského studia výroby a zpracování polymerů zakončeného státní závěrečnou zkouškou. A teď k věci. Polystyren, který byl našim státem bedlivě sledován a kontrolován, schválen a používán jako stavební hmota v roce 1999, musí teď soused stavebník likvidovat odděleně a je považován za nebezpečný. Takže s dnešním certifikátem si za pět let budete moci leda tak utřít pozadí. Tolik k trvanlivosti státních rozhodnutí o bezpečných a nebezpečných materiálech. PS je na domech zakryt stěrkou, tedy není vystaven přímo UV a O3 a je také stabilizovaný. Přesto bych ho jako izolační materiál pro vlastní dům nezvolila. Ne proto, že bych se bála unikajícího styrenu, ale mimo další důvody i proto, že tímhle materiálem v obrovském množství zasíráme krajinu a jednou na jeho likvidaci dojde. To, že PS degraduje na styren, při jeho spalování vzniká taky styren (lehce čichem detekovatelný) je holý fakt. A jak probíhá státem tolerovaná likvidace těchto hmot na skládkách v praxi jsme viděli na jaře mezi Rynholcem a Lány na skládce firmy Ekologie. Když je plno, prostě to náhodou chytne a všechno nekontrolovaně shoří. Nikdo za nic nemůže a jede se dál.

Foto je z podvečera, kdy začínalo hořet, ze vzdálenosti asi 13km Skládka hořela asi týden.

firma Ekologie likviduje skladku plastu
firma Ekologie likviduje skladku plastu
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty