Mikroplasty na zahrádce
|
|
 |
 |
host - 250.237 (?) 17.7.2025 23:26
Neobkládá náhodou ve vašem okolí někdo dům izolací? Můj soused na dotaci "oprav dům po babičce" vylepšuje dům z roku 1999. Celý ho nechal oblepit PS šedými deskami. Místa, kde se desky stýkají se zbrušují, asi kvůli ukotvení se do nich vrtají kruhové otvory. V době montáže foukalo bohužel směrem od něj k nám. Myslím, že nějaká opatření jako odsávání se v české realitě s ukr dělníky nekonají a to svinstvo je všude, na každé rostlině, v každé pavučině. Soused mě uklidňoval, že na obalu je, že PS neobsahuje brom. Jistě obsahuje jiné zpomalovače hoření, které budou prohlášeny za jedovaté za dalších 10 let a PS degraduje na monomer, uniká z něj sublimací styren, karcinogenní ňamka. O dalších obsažených plnidlech a stabilizátorech jsem si pro klid duše raději nic nezjišťovala.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 16.72 (?), 17.7.2025 14:34
Jste si 100% jistý, že se jedná o mikroplasty?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 17.7.2025 18:14
Mě to připomíná semena topolu, SPCH.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 250.237 (?), 17.7.2025 23:26
Neobkládá náhodou ve vašem okolí někdo dům izolací? Můj soused na dotaci "oprav dům po babičce" vylepšuje dům z roku 1999. Celý ho nechal oblepit PS šedými deskami. Místa, kde se desky stýkají se zbrušují, asi kvůli ukotvení se do nich vrtají kruhové otvory. V době montáže foukalo bohužel směrem od něj k nám. Myslím, že nějaká opatření jako odsávání se v české realitě s ukr dělníky nekonají a to svinstvo je všude, na každé rostlině, v každé pavučině. Soused mě uklidňoval, že na obalu je, že PS neobsahuje brom. Jistě obsahuje jiné zpomalovače hoření, které budou prohlášeny za jedovaté za dalších 10 let a PS degraduje na monomer, uniká z něj sublimací styren, karcinogenní ňamka. O dalších obsažených plnidlech a stabilizátorech jsem si pro klid duše raději nic nezjišťovala.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.109 (?), 18.7.2025 7:12
Jakože uniká z pár drobků, které ulítly, a karcinogenně vás zabijí, zatímco z těch 99.999 %, které zůstaly jako izolace prakticky už na všech barácích, neuniká, a nemá vliv na lidi bydlící uvnitř, páč se už několik desetiletí používá, přitom se věk dožití v nich bydlících lidí nijak nesnižuje? A víte třeba o té maličkosti, že stavební materiály se bedlivě sledují po stránce bezpečnosti na lidské zdraví, že při kolaudaci se dokládají certifikáty od každého použitého materiálu a i prodejci jsou pod kontrolou složení prodávaných produktů? Zkuste použít hlavu, než začnete šířit do kyberprostoru takové očividně nesmyslné poplašné zprávy a hejty.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 250.237 (?), 18.7.2025 11:22
Vážený, předně vás upozorním, že mám za sebou pět let vysokoškolského studia výroby a zpracování polymerů zakončeného státní závěrečnou zkouškou. A teď k věci. Polystyren, který byl našim státem bedlivě sledován a kontrolován, schválen a používán jako stavební hmota v roce 1999, musí teď soused stavebník likvidovat odděleně a je považován za nebezpečný. Takže s dnešním certifikátem si za pět let budete moci leda tak utřít pozadí. Tolik k trvanlivosti státních rozhodnutí o bezpečných a nebezpečných materiálech. PS je na domech zakryt stěrkou, tedy není vystaven přímo UV a O3 a je také stabilizovaný. Přesto bych ho jako izolační materiál pro vlastní dům nezvolila. Ne proto, že bych se bála unikajícího styrenu, ale mimo další důvody i proto, že tímhle materiálem v obrovském množství zasíráme krajinu a jednou na jeho likvidaci dojde. To, že PS degraduje na styren, při jeho spalování vzniká taky styren (lehce čichem detekovatelný) je holý fakt. A jak probíhá státem tolerovaná likvidace těchto hmot na skládkách v praxi jsme viděli na jaře mezi Rynholcem a Lány na skládce firmy Ekologie. Když je plno, prostě to náhodou chytne a všechno nekontrolovaně shoří. Nikdo za nic nemůže a jede se dál.
Foto je z podvečera, kdy začínalo hořet, ze vzdálenosti asi 13km Skládka hořela asi týden.
|  |
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|