Základní "růžová" literatura
|
|
 |
 |
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 205.168 (?) 16.7.2008 13:34
Nejdříve začnu tou, kterou určitě nekupujte (nanejvýš si jí půjčte pro zábavu v knihovně) Růže (vyšlo 1998, nakladatel Václav Svojtka a Co., z anglického originálu překlad Hana Kabanová ). Z nepochopitelných důvodů překládá názvy růží do češtiny, najdete tam perly stejného typu jako vyhazují automatické překladače na netu. Pro orientaci ve světě růží úplně nanic.
S výhradami: Růže, Steinhauer Helmut (vyšlo 1996, nakladatel Neografie, z německého originálu překlad PhDr. Ludmila Mazalová),,kniha, která je v německém originálu výborná, má názorné ilustrace, dobrou kapitolu chorob a škůdců, množení i ošetřování, ale český překlad jí ublížil a vytvořil naprostý chaos v pojmech, občas narazíte na "perly" typu: ...růže vzniklé šlechtěním se na konci příštího roku vytínají..., a podobné nesmysly. Škoda, jinak je to dobře udělaná kniha.
Doporučuji, žačněte s českými autory, ti vědí nejvíce o pěstování růží v našich klimatických podmínkách - v jejich knihách jsou seriozní informace, nejen líbivé obrázky.
- Walter Vilém - Růže, rady pěstitelům (nové vydání populární knihy 88 rad pěstitelům růží z roku 1995)
- Větvička Václav - Růže
- Žlebčík Jiří - Růže v moderní zahradě
V knihovnách najdete ještě i starší publikace, které stojí za přečtení:
- Večeřa Ludvík a kolektiv - Růže
- Sedliská, Walter, Humpál - Růže (z edice "100 nejkrásnějších...")
- Havlů, Jaša, Klimeš - Růže, královna květin
Ze zahraniční přeložené literatury se dobře čtou a mají kvalitní fotografie:
- Markley Robert - Růže, praktický rádce
- van Dijk Haneke, Kurpershoek Muneke - Růže
Existují i dvě kvalitní knižní Encyklopedie růží a Lexikon růží. Účelem je hlavně katalogizace pěstovaných odrůd, ale obsahují i pravidla pěstování a řezu, která jsou správná a dá se na ně spolehnout. Jednu z nich redigoval a jednu přímo přímo přeložil Dr. Větvička, uznávaný český rhodolog.
Jako orientace ve světovém sortimentu růží dobře poslouží i webové encyklopedie. Na pultech najdete ještě řadu dalších knížek, vybrala jsem jen několik, které považuji za velmi dobré.
Přeji příjemné počtení.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
iuditha - (5) - 192.5 (?), 15.7.2008 16:38, zobrazeno: 5333x
Dobrý den,
začínám s pěstováním růží a ráda bych si obstarala nějakou kvalitní základní literaturu, vhodnou i pro začátečníka. Poraďte prosím, děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 205.168 (?), 16.7.2008 13:34
Nejdříve začnu tou, kterou určitě nekupujte (nanejvýš si jí půjčte pro zábavu v knihovně) Růže (vyšlo 1998, nakladatel Václav Svojtka a Co., z anglického originálu překlad Hana Kabanová ). Z nepochopitelných důvodů překládá názvy růží do češtiny, najdete tam perly stejného typu jako vyhazují automatické překladače na netu. Pro orientaci ve světě růží úplně nanic.
S výhradami: Růže, Steinhauer Helmut (vyšlo 1996, nakladatel Neografie, z německého originálu překlad PhDr. Ludmila Mazalová),,kniha, která je v německém originálu výborná, má názorné ilustrace, dobrou kapitolu chorob a škůdců, množení i ošetřování, ale český překlad jí ublížil a vytvořil naprostý chaos v pojmech, občas narazíte na "perly" typu: ...růže vzniklé šlechtěním se na konci příštího roku vytínají..., a podobné nesmysly. Škoda, jinak je to dobře udělaná kniha.
Doporučuji, žačněte s českými autory, ti vědí nejvíce o pěstování růží v našich klimatických podmínkách - v jejich knihách jsou seriozní informace, nejen líbivé obrázky.
- Walter Vilém - Růže, rady pěstitelům (nové vydání populární knihy 88 rad pěstitelům růží z roku 1995)
- Větvička Václav - Růže
- Žlebčík Jiří - Růže v moderní zahradě
V knihovnách najdete ještě i starší publikace, které stojí za přečtení:
- Večeřa Ludvík a kolektiv - Růže
- Sedliská, Walter, Humpál - Růže (z edice "100 nejkrásnějších...")
- Havlů, Jaša, Klimeš - Růže, královna květin
Ze zahraniční přeložené literatury se dobře čtou a mají kvalitní fotografie:
- Markley Robert - Růže, praktický rádce
- van Dijk Haneke, Kurpershoek Muneke - Růže
Existují i dvě kvalitní knižní Encyklopedie růží a Lexikon růží. Účelem je hlavně katalogizace pěstovaných odrůd, ale obsahují i pravidla pěstování a řezu, která jsou správná a dá se na ně spolehnout. Jednu z nich redigoval a jednu přímo přímo přeložil Dr. Větvička, uznávaný český rhodolog.
Jako orientace ve světovém sortimentu růží dobře poslouží i webové encyklopedie. Na pultech najdete ještě řadu dalších knížek, vybrala jsem jen několik, které považuji za velmi dobré.
Přeji příjemné počtení.
|
|
 |
|
 |
 |
|
iuditha - (5) - 203.235 (?), 20.7.2008 12:27
Milá Lili,
děkuji moc za perfektní přehled.
Samozřejmě jsem neodolala a v prvním knihkupectví, když neměli nic jiného, koupila Lexikon růží. Doufám, že v knihovně budu úspěšnější. Už se těším. Zatím samozřejmě dělám začátečnické chyby, ale bez těch to asi není ono. Každé nově vykvetlé poupě, každý lísteček je pak velkou potěchou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
kraslice - (11) - 87.204 (?), 7.11.2008 23:10
Nevím, co všechno se dá sehnat v hnihkupectvích, já jsem hledala na internetu a našla jsem o růžích 6 knížek, stačí si jen vybrat.
Nechala jseem si poslat čtyři z nich, a všechny jsou výborné. Co se týče rad s pěstováním a množením růží, tak snad nejleší z nich mi připadá "Walter Vilém - Růže, rady pěstitelům" - o níž se zmiňovala paní Lili.
Zkuste se podívat, určitě si vyberete.
S pozdravem Pavlína
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|