Růže Reine Victoria

host - 144.123 (?)
13.7.2009 13:13

Omlouvam se, kvete opakovane ja jsem to spatne precetla.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1579) - 48.243 (?), 12.7.2009 20:49, zobrazeno: 6050x

Od loňského podzimu mám vysazenou tuto růži. Po prvním červnovém kvetení vyhání jen nové větve, ale po dalších poupatech ani vidu ani slechu, ač má opakovaně kvést až do podzimu.

Je to tím, že je ještě málo narostlá nebo došlo k záměně za jinou odrůdu? Barva květu, vůně i list by odpovídaly.

host - 144.123 (?), 13.7.2009 9:55

Podivala jsem se na Google a tam o te ruzi pisi ze kvete jenom jednou.

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1579) - 48.243 (?), 13.7.2009 10:42

Nevím, kam jste se dívala, ale na Help me find, stránkách Christine Meile, Schmid, Rosenposten a dalších je uváděna jako remontující až do podzimu.

host - 144.123 (?), 13.7.2009 13:13

Omlouvam se, kvete opakovane ja jsem to spatne precetla.

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1579) - 48.243 (?), 16.7.2009 19:36

Tak nikdo nic? Paní Lili má asi dovolenou a nikdo jiný ji nepěstuje?

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 206.147 (?), 19.7.2009 12:20

Zdravím pane Jiří,

Bourbonky byly ve své době hit, protože dokázaly opakovat kvetení na rozdíl od tehdy pěstovaných odrůd, které byly jen jednoukvetoucí. Jenže "opakovat kvetení" a "opakovaně kvést až do podzimu" není totéž. Vytrvale kvést až do podzimu dokáže jen několik stovek odrůd z těch desetitisíců růží, které byly kdy vyšlechtěny. Většina z nich má mezi kvetením různě dlouhé pauzy. R.V. patří k těm, které mohou mít pauzu mezi kvetením dost velkou, takže kvete velmi bohatě začátkem léta a pak znovu ke konci léta.  To vše je závislé na podnebí, aktuálním počasí, výživě, půdě,....  Nezapomeňme, že jejich pravlastí je ostrov Reunion a přeneseně pak jižní Francie, když tam pak roste v dobré půdě, tak kvete téměř bez ustání a téměř po celý rok.

Problém bude zřejmě v tom, že je to ještě mladá rostlina, která si teprve buduje základ svého keře (to jsou ty dlouhé výhony - základ přebohatého kvetení v příštím roce).  R.V. je typická tím, že nasazuje květy po celé délce dlouhých převislých větví. Ve starých zámeckých zahradách z ní zahradníci úmyslně vytvářeli deštníkovitý tvar keře přichycením konce větví k zemi, aby efekt kvetení byl co největší. Díky svým tenkým ohebným větvím se dá tvarovat i jako pnoucí, ale čím více jsou větve skloněné, tím je násada květů větší (ostatně jako u všech climberů). 

Ovšem R. V. je (jako všechny bourbonky) velmi náročná na výživu, rozhodně to není růže, kterou zasadíte a už se víc nemusíte starat. Chcete-li, aby vám bohatě kvetla musíte jí velmi bohatě živit (nejlépe organickým hnojivem), má ráda mulč - vlhkou půdu a bezplevelné okolí. Má také svoji "Achillovu patu", je náchylná k černé skvrnitosti a ta jí může velmi oslabit, tudíž preventivní postřik je potřeba.

Takže s ní mějte strpení, nová rostlina se vždy musí usadit, kvetení růží v první sezóně po výsadbě nebývá reprezentativní. Já vždycky říkám, že kvalita růže se plně ukáže až tak třetí rok po výsadbě.

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1579) - 48.243 (?), 19.7.2009 19:41

Paní Lili,

děkuji za vyčerpávající odpověď, budu tu královnu Viktorku hýčkat dle Vašich rad. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz