Růže - jak moc se mají z jara sestříhat
|
|
 |
 |
host - 176.18 (?) 24.3.2010 23:18
U pnoucích růží záleží také na tom, jestli máte jednou nebo dvakrát kvetoucí. Pokud máte 2x kvetoucí, je dobré po prvním odkvětu odkvetlé postranní větvičky zkracovat za 2.-3. listem, pokvetou z nových výhonků znovu. Jinak pnoucí růže se nedoporučuje táhnout přímo vzhůru, ale spíš šikmo nebo do "S" z toho důvodu, že na vodorovných nebo šikmých prutech se tvoří více postranního obrostu a tím i více květů.
U sadových růží se zjara odstraňují suché a slabé výhony, případně odkvetlá květenství se šípky.
Záhonové (nižší, vícekvěté) se zkracují cca na 8 - 10 oček.
U velkokvětých se odstraní slabé výhonky, ze zbývajících se silnější řežou na 2 - 4 očka a slabší na 4 - 5 oček (poslední očko by mělo směřovat v ideálním případě z keře ven).
Růže jsou mrazuodolné poměrně dost (ne všechny odrůdy, choulostivější bývají oranžové), záleží ale na hloubce výsadby. Místo očkování musí být min.4cm pod úrovní půdy. Na zimu všechny růže přihrnout 15-20cm zemí nebo kompostem, na pnoucí růže se na větrných místech doporučuje zavěsit větvičky chvojí. Lída
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
pilná včelka - (31) - 210.204 (?), 24.3.2010 9:20, zobrazeno: 21680x
Mám dotaz, mají se růže stříhat na podzim i z jara? Nebo jenom z jara? A jak moc se mají sestříhávat, jak vysoko od země? Já mám některé vysoké 170 cm, jiné klasicky těch 80-100 cm. Na podzim jsem je nestříhala, protože nevím, jestli se stříhají až z jara a nebo i na podzim. Dále mám dotaz, jak správně odkvetlé květy růží odstříhávat, abych měla na větvičce pěkně solo květ růže do vázi. Mně se totiž stávalo, že mi pak na jedné větvičce vyrostlo víc květů a někde jen jeden květ na té samé rostlině. Přikládám fotografie, aby jste věděli co mám na mysli. Ono to velké množství květů růží je taky krásné, ale nemůžete si ustřihnout jen jednu pro radost do místnosti. Už jsem uvažovala, jestli to není třeba odrůdou. Ta jedna mi roste krásně po jednom květu a je úplně bez trnů. Vypadá jak ty řezané růže v obchodě. Akorát jsem ji asi špatně ostříhavala po odkvětu, protože ten nový stonek s květem byl dlouhý jen 20 cm. Jsem amatér a stále se učím. Zahradu máme třetím rokem, tak proto se ptám. Jinak jsem za tu dobu zjistila, že jsou na zahradě místa, že mi tam pokaždé růže zahynou. Jestli tam jsou patogenní zóny nebo fakt nevím. Přitom 60 cm do stran od toho místa kde vždy zahynou, mi růže rostou normálně. Tak tam mám prázdné místo a nevypadá to dobře. Nevím co tam zasadit, aby tam něco rostlo. Předem děkuji za rady.
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
pilná včelka - (31) - 210.204 (?), 24.3.2010 10:25
Moc Vám děkuji za radu. Ještě se zeptám, jsou růže odolné mrazům? Já jsem je vždy zabalovala na zimu do netkané textilie, protože jsem měla strach, aby mi neomrzly. Letos jsem ty nízké nestihla zakrýt a zdá se, že ty velké mrazy přežily. Ale to se asi teprve ukáže až déle. Ty velké - krásné, jsem zakrývala celé až nahoru, protože ty jsou opravdu nádherné, tak jsem si říkala, že bych o ně nerada přišla, ale to balení celých růži, tak to je něco. Uvažovala jsem, jestli by to nestačilo zakrýt třeba jen do výšky 1metru. Co myslíte? Naše nadm. výška je 450m.n m.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
pilná včelka - (31) - 210.204 (?), 24.3.2010 12:56
Děkuji za odpověď. Zase jsem o něco chytřejší. Jinak, jak se zmiňujete o pnoucích růžích, tak ty se nechávají růst asi bez stříhání, že? Mám dvě proti sobě a nechávám je růst bez stříhání, abych si z nich udělala oblouk. Letos už z nich snad bude. Jen teda nevím, jak budu odstraňovat ty odkvetlé květy, protože jsem slyšela, že když se neodstraňují, tak prý málo kvetou. Je to pravda?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 230.129 (?), 24.3.2010 14:30
ahoj -všichni jsme na zahradě- tak jenom něco málo. na podzim se růže mají zkrátit o jednu třetinu. na jaře se krátí na asi pět oček od země, ale až kvete zlatý déšť. popínavé vystřihnout suché po zimě a pokud nepřekážejí nechat tak. ještě jsou keřové, neboli sadové - ty se taky krátí málo. jen aby byl keř rovnoměrný. ale všechno co tu píšu už je tady na stránkách napsáno. popínavé růže jsem nikdy nebalila a ani by to nešlo. snad jen něco ke kořenům. K.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 230.129 (?), 24.3.2010 14:32
ps. - pokud se týká květů jsou velkokvěté s jedním květem nebo mohou mít soukvětí. záleží na odrůdě. K.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
pilná včelka - (31) - 210.204 (?), 24.3.2010 18:35
Paní K., děkuji za vysvětlení jak ohledně stříháni, tak ohledně květů.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 24.3.2010 22:36
Růže se na podzim zásadně nezkracují! Podívejte se, co o tom psala paní Lili. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 24.3.2010 23:18
U pnoucích růží záleží také na tom, jestli máte jednou nebo dvakrát kvetoucí. Pokud máte 2x kvetoucí, je dobré po prvním odkvětu odkvetlé postranní větvičky zkracovat za 2.-3. listem, pokvetou z nových výhonků znovu. Jinak pnoucí růže se nedoporučuje táhnout přímo vzhůru, ale spíš šikmo nebo do "S" z toho důvodu, že na vodorovných nebo šikmých prutech se tvoří více postranního obrostu a tím i více květů.
U sadových růží se zjara odstraňují suché a slabé výhony, případně odkvetlá květenství se šípky.
Záhonové (nižší, vícekvěté) se zkracují cca na 8 - 10 oček.
U velkokvětých se odstraní slabé výhonky, ze zbývajících se silnější řežou na 2 - 4 očka a slabší na 4 - 5 oček (poslední očko by mělo směřovat v ideálním případě z keře ven).
Růže jsou mrazuodolné poměrně dost (ne všechny odrůdy, choulostivější bývají oranžové), záleží ale na hloubce výsadby. Místo očkování musí být min.4cm pod úrovní půdy. Na zimu všechny růže přihrnout 15-20cm zemí nebo kompostem, na pnoucí růže se na větrných místech doporučuje zavěsit větvičky chvojí. Lída
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|