přesazení



host - 167.10 (?)
30.10.2008 11:57

Zdravím Magdaléno a všechny růžařky,

Tady je pravý opak, příšerně fučí, je teplo, včera bylo 16 st, v noci 9 a teď je 14. Chvilku jsem byla venku a kontrolovala zahradu, ale rychle jsem to vzdala.Růže mi začínají znovu rašit, ty větší výhonky jsem zaštipla, poupata dala do vázy a čekám ochlazení.V lese jsem taky kontrolovala všechny růže, ale jsou to asi všechno r.canina.Našla jsem tam v roští pl.růží s 2silnými výhony, uvažuji že ji vyryju a skusím ji příští rok naočkovat jako stromkovou růži.Letos jsem očkování taky zkoušela, přečetla jsem si rady Lili a vrhla jsem se na zahradu s očkovacím nožem v ruce, pár sousedů jsem vyděsila.Některé růže mi zplaněly, likvidovala jsem je, ale znovu obrazily. P.Šíp mi řekl, že tam zůstal kousek kořene a že je mám zaškolkovat.

Jeden silnější výhon jsem naočkovala asi 40cm(nechtělo se mi ohýbat záda, nejsem nejmladší a ani nejštíhlejší)a zrovna to očko je zelené, tak mu domlouvám,, vydrž, prťka, vydrž".Tož snad vydrží. To očkování je tedy obtížnější než roubování, to mi celkem jde, provádím jej těsně před květem.Nemusím zatím řešit nedostatek místa, máme zděděný pozemek, zarostlý až hrůza, taky není o něj zájem, růže budou mít dost místa.

Magdaléno, kdy vám kvetou pivoňky od LB, já objednávala od LG a trvalo to 3 roky než vykvetla poprve, zatím jsem objednávala lilie, ale strašně chutnají hlodavcům. Hezký den Eva

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Stránky: 1,  2   
host - 35.177 (?), 17.10.2008 11:35, zobrazeno: 15582x

Zdravím, můžu ted v půlce října už přesazovat růže? Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 35.177 (?), 17.10.2008 12:04

A ještě bych se chtěla zeptat jak daleko od sebe, jsou to růže asi 1 - 1,5 m.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 89.125 (?), 18.10.2008 0:14

Říjen je ideální doba, jde to ale až do zamrznutí půdy.

Vzdálenost se řídí tím, jaký typ růže máte - hádám, že to budou sadové. Vzdálenost je třeba volit větší a počítat, že se rozrostou nejen do výšky, ale i do šířky. Například některé anglické jsou v dospělosti mnohem širší než vyšší. Rozestup plus mínus 1metr, podle vzrůstnosti té které odrůdy.  Kdyžtak si zkuste najít v encyklopedii, jaké výšky a šířky Vaše růže dorůstají v dospělosti.

Pozn. Jsou i velkokvěté růže, které díky své vzrůstnosti a živostnosti dokáží hravě přesáhnout 1 metr výšky. Rostou ale vzpřímeně, tak jim stačí výsadbová vzdálenost okolo půl metru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 167.10 (?), 18.10.2008 15:50

Ctěla bych se Vás Lili zeptat, mám záhon růží, kde mám velké mezery, tam mi vymrzly. Vím, že se růže po růžích sázet nemají, přesto jsem to zkusila, hlínu vyměnila, žádná se tam neujala. Tehdy jsem sázela na jaře, asi v dubnu, bezejmenné, koupila jsem je v hypermarketu.Už je to několik roků, naposledy před 3 lety jsem zkoušela mezery zaplnit.Teď tam mám trvalky.Ty co přežily tak různě podle barev, například červaná, vedla jedna žlutá, pak zas cihlově červená, nelíbí se mi to, chtěla bych to změnit a mít skupinu jedné barvy, přechody mezi nimi jinou barvu, myslím, že světle růžová je neutrální, žlutou tedy nemusím.Myslíte, že mám zase vyměnit hlínu, ty růže které bych podle barev přesazovala jsou poměrně staré, ten záhon je tam 18 let. Někde jse četla, že se velkokvěté nehodí pěstovat s angličankými, ty dám jinde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 167.10 (?), 18.10.2008 15:51

Zapomněla jsem podpis. Eva

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 89.125 (?), 26.10.2008 11:52

Zdravím Evo, to, že se růže neujmou bývá chyba sazenic, ne půdy (samozřejmě nic neplatí stoprocentně, ale když se vedle daří jiným růžím, tak to půdou nebude).  Nedoporučuje se sice pěstovat růže po růžích, ale podívejte na růžové školky - pěstují růže desetiletí na stále stejných pozemcích. Každý rok půdu důkladně prohnojí organickým hnojivem a pokud to je možné rok na ní pěstují jinou plodinu. Podle Vašeho popisu odpočíval Váš záhon 3 roky a to stačí. Teď ještě prohnojte a bude to v pohodě. Půdu smíchejte s proleželým kompostem eventuelně substrátem, můžete přidat granulovaný kravský hnůj (nepoužívejte čerstvý hnůj! - popálil by rostliny). Pořádně zalijte a to bude stačit. Pozor na prodávané speciální substráty - obsahují velké množství rašelinné složky, která pokud vyschne působí přímo vodoodpudivě, ztratí schopnost nasávat vodu a rostlina uschne. To je častý problém u zakoupených hrnkovaných sazenic, které po zasazení - přijde-li období sucha - zahynou, protože ještě nestačily zakořenit do normální půdy okolo a jejich bal vyprahne na trout a běžné zalévání ho nedokáže provlhčit. Takže pokud použijete nějaký substrát, tak na vylepšení půdy smíchejte se záhonovou zemí tak 1 : 1.

Přesazování letitých růží je problematické. Budou mít velice hluboké kořeny, bude problém je vyrýt, určitě se poškodí a na novém místě můžou skomírat. Některé to zvládnou, ale nelze to zaručit u všech. Také jsem musela kvůli stavbě přesadit staré růže - sázené na začátku šedesátých let - některé to zvládly, ale nějaký čas stály; některé postupně odumřely a byly nahrazeny, jen několik z nich rostlo bez problémů dál. Dnes bych to už nedělala, snad jen v případě nějaké vyjímečné sbírkové růže. Ještě zvažte... jestli stěhovat úplně všechny. Pokud se nejedná o vyjímečné exempláře nebo o růže ke kterým máte citový vztah, zvažte také, zda je nebude lepší nahradit mladými sazenicemi.

Nechci Vám do toho mluvit, ale nenakupujte v supermarketu. Jděte do růžové školky - hned teď na podzim - růže odtud jsou čerstvé, nezaschlé a jdou rovnou z půdy do půdy. Taková růže se ujme určitě.

Velkokvěté růže a angličanky jsou geneticky velice blízké přibuzné.Mnohé mají podobné vlastnosti a způsob pěstování. Liší se hlavně ve způsobu řezu a ve tvaru keře. Řadu angličanek můžete úspěšně pěstovat stejně jako velkokvěté, většina je vysoká kolem metru, rostou více do šířky, zatímco čajohybridy více vzpřímeně. Pokud se Vám to líbí a zvolíte vhodné odrůdy a barvy tak může smíšený záhon působit docela zajímavě. Všechny návody v knihách a článcích berte s rezervou - odpovídají vždycky vkusu autora.

přeji úspěšné sázení, zdraví Lili

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 167.10 (?), 28.10.2008 14:38

Děkuji Vám Lili, už to tu psala Magdaléna, vaše rady jsou opravdu super. Sázela jsem teď Pelclovky, vyšly na mně i 2 angličanky. A přesazovala jsem jednu starší sadovku, možná je to Geshwind´s Oden, je jednou kvetoucí, v červnu je úplně obalená květy.Před asi 13lety jsem si ji objednala u Starkla, jenže jsem ji zasadila na místo, kde některým lidem bránila ve výhledu při výjezdu na silnici. Ty kořeny byly strašné, no možná se ujme, když né koupím si ji u p.Šípa a ty další nechám tam kde jsou. Letos ty velkokvěté jsou hodně vysoké, některé mají určitě 2m, ještě nikdy jsem se na ně nedívala z okna a nemusela jsem se naklánět.Bohužel většina nemá listy, letos tu mám černou skvrnitost, nepamatuji si, že bych to měla v takovém množství.

Koupila jsem si knihu Encyklopedie růží, obrázků je tam něurekom, ale psaného textu dost málo. Hezký den Eva

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Magdaléna - (29) - 172.226 (?), 29.10.2008 14:59

Dnes je u nás pěkně škaredě. Nízká oblačnost až na zemi, mrholí, vlezlá zima, takový nemrcoulovatý přísvit, nic se nechce dělat, to je nejlépe prohlížet fotky z léta, nebo let minulých a nejlépe z vlastní zahrady. Když tak koukám na ty smutné, černou skvrnitostí opadané, mokré a oslizlé větvičky růží ani se nechce věřit, že v létě tak krásně kvetly. Už aby zase bylo 15. května, to je jaro v nejlepším a léto v dohledu. A také většina té těžké a otravné práce s přípravou zahrady na novou sezonu je hotová. Ačkoliv co nejvíce práce udělám na podzim, něco i v zimě, v těch posledních teplých, to nebyl problém, stejně je na jaře spousta práce. Nejlepší je to když má člověk honičku v zaměstnání a nemá na zahradní práce moc času, to pak najednou zahrádka vyroste sama, neokopanými záhonky vyrazí pivoňky, sněženky, tulipány, člověk se ráno probudí a ejhle, vše je hotovo. Letos tedy černá skvrnitost řádila fest, hlavně v druhé půli roku, co nemělo skvrnitost, to mělo padlí. Jenom rez si dala oddych, té tolik nebylo. Já nevím, jestli jsem to už psala, ale mám doma tři historické růže velkého vzrůstu, dvě jsou přivezeny z lesa, z nichž jedna je neomylně Rosa alba, ta druhá je také krásná, má poloplný růžově fialový květ velikosti dlaně, je obalená květy a krásně voní. Má však vadu - rez, je vždy první, na které se objeví. Jméno bohužel nevím, asi by to chtělo p. Šípa, pravděpodobně by ji poznal. A ta třetí, holka krásná, roste neuvěřitelně, kvete taktéž, ale jenom jednou, ta byla přinesena strýcem ze zahrady dolnokralovického zámku před zatopením vodní nádrží Švihov - Želivkou. Mám ji na dvou místech, jedno si vybrala sama, jedním šlahounem se opřela do stromkového šeříku a prorostla mu do koruny. Šeřík mi teď kvete dvakrát. Mějte se hezky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 167.10 (?), 30.10.2008 11:57

Zdravím Magdaléno a všechny růžařky,

Tady je pravý opak, příšerně fučí, je teplo, včera bylo 16 st, v noci 9 a teď je 14. Chvilku jsem byla venku a kontrolovala zahradu, ale rychle jsem to vzdala.Růže mi začínají znovu rašit, ty větší výhonky jsem zaštipla, poupata dala do vázy a čekám ochlazení.V lese jsem taky kontrolovala všechny růže, ale jsou to asi všechno r.canina.Našla jsem tam v roští pl.růží s 2silnými výhony, uvažuji že ji vyryju a skusím ji příští rok naočkovat jako stromkovou růži.Letos jsem očkování taky zkoušela, přečetla jsem si rady Lili a vrhla jsem se na zahradu s očkovacím nožem v ruce, pár sousedů jsem vyděsila.Některé růže mi zplaněly, likvidovala jsem je, ale znovu obrazily. P.Šíp mi řekl, že tam zůstal kousek kořene a že je mám zaškolkovat.

Jeden silnější výhon jsem naočkovala asi 40cm(nechtělo se mi ohýbat záda, nejsem nejmladší a ani nejštíhlejší)a zrovna to očko je zelené, tak mu domlouvám,, vydrž, prťka, vydrž".Tož snad vydrží. To očkování je tedy obtížnější než roubování, to mi celkem jde, provádím jej těsně před květem.Nemusím zatím řešit nedostatek místa, máme zděděný pozemek, zarostlý až hrůza, taky není o něj zájem, růže budou mít dost místa.

Magdaléno, kdy vám kvetou pivoňky od LB, já objednávala od LG a trvalo to 3 roky než vykvetla poprve, zatím jsem objednávala lilie, ale strašně chutnají hlodavcům. Hezký den Eva

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Magdaléna - (29) - 172.226 (?), 30.10.2008 13:13

Pivoňky objednávám už několik let, pokud je máte na místě, kde se jim líbí, vykvete klidně už dalším rokem po zasazení, sice jedním, dvěma květy, ale aspoň vidíte, co jste si objednala. Nemá se prý nechávat pivoně prvním rokem kvést, aby zesílily hlízy, ale vydržte to. Mám s nimi dobrou zkušenost, dodávané hlízy jsou kvalitní, žádná mi nikdy neuhynula. Letos jsem na výsluní přesazovala několik již vzrostlých pivoněk, které jsem z čistého zoufalství zasadila na severní stranu, kam svítí slunce až navečer, a bylo vidět, že se jim tam nelíbí, kvetla pouze jedna, měly malý kořenový bal. Zasadila jsem je tam, když jsem přehodnotila výsadbu na některých záhonech ve kterých byly právě hodně rozrostlé pivoně, tak jsem je rozdělila. Už bych to nedělala. Pivoňky jsou dlouhověké rostliny, na dobrém stanovišti vydrží klidně 70 let, proto je možno ještě dnes ve starých zanedbaných zahradách a sadech najít výsadby rozroslých pivoněk, že paní Lili, mnohde by se určitě daly najít i historické, dávno zaniklé druhy. Války totiž ničí nejenom lidi a domy, ale i zahrady a parky. Co se nenávratně ztratilo a zničilo ve velkovýsadbách, dalo by se možná s velkým štěstím najít takto po zahrádkách na vsích. A k těm liliím, hodně jsem již do nich vrazila peněz, ale u nás je spoustu různých okusovačů a pojídačů cibulí, tak je už nekupuji. V Lukon - Bulbsu mají velkou nabídku, ceny celkem normální, mám od nich dvě trubkové, růžové s bílou, jsou velké asi 1,20 m neskutečně sladce voní, zatím se drží, když pominu chřestovníčka liliového, který je schopen pomocí svých larev zlikvidovat listy i stonek a jak to nechutně vypadá. Letos si dali říci a slimáci, vyšplhali po stoncích a prokusovali poupata, nevěřila bych tomu, ale slizká stopa je prozradila. Letos jsem si na Zahradě Čech nakoupila plno semen různých macešek, mám moc ráda tyto kytičky s "tváří", je jen škoda, že jsou to dvouletky, ale jsou moc krásné ve výsadbách pod růžemi, hlavně ty do fialova nebo modré s bílou. Tak se těším, že vykvetou. Některé mají v návodu, že je lze zasadit již v březnu, tak to zkusím, zkušenosti napíši. To jsem toho zase napsala. Mějte se hezky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika