Růže Landora

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 89.125 (?)
7.11.2008 1:59

Ne, růže mně neživí .

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

kraslice - (11) - 87.204 (?), 31.10.2008 19:32, zobrazeno: 16911x

Zdravím všechny milovníky růží a zvláště pak paní Lili (na tu sázím),

poraďte, prosím co je to za růži.

Koupila jsem jí asi před 6-ti lety pod jménem "Landora" - ale nějak se mi to nezdá - Landora by měla být čistě žlutá (podle různých nalezených obrázků a vyhledávacích serverů) a tahle růže má odstíny růžovo-lososovo-meruňkové s viditelným žilkováním (nebo žíháním).

Dorůstá velikosti cca 100 - 120 cm, zpočátku má květy umístěné jednotlivě, po prvním odstřižení někdy po dvou i po třech najednou, květy jsou velké cca 10 - 12 cm při plném otevření, dobře se čistí (opadává), vůně je opravdu silná, roste poměrně pravidelně a stonky jsou krásně silné, a vůbec - je moc krásná.

Je možné, aby růže třeba vlivem prostředí, nebo půdy, nebo já nevím ještě čeho, takhle změnila barvu???

Pro ilustraci přikládám i foto Landory (která je opravdu žlutá) - mám jí od loňska a koupila jsem jí v růžové školce u Šťastných v Nové vsi u Hněvkovic.

Uvítám jakoukoliv informaci nebo nápad, co že bych to mohla mít za růži

Pavlína

krásná neznámá
krásná neznámá
krásná neznámá 2
krásná neznámá 2
Landora
Landora

host - 176.18 (?), 1.11.2008 1:03

Die Welt?

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 89.125 (?), 1.11.2008 22:56

Zdravím Pavlíno, já bych to tipovala na "Just Joey", sedne barvou, silnou vůní, tvarem květu i načervenalými stonky

Jako další kandidát by připadala v úvahu některá z následujících: "Lolita" od Kordese, "Bettina" od Meillanda (pro ty svědčí jemné žilkování a vůně).... v téhle barvě by se ještě našlo několik dalších, ale myslím si, že je to ta úplně první. Dobře jste odhadla, "Landora" to opravdu není, zřejmě došlo k záměně jmenovek, to se občas stane. V každém případě to byla dobrá trefa.

kraslice - (11) - 87.204 (?), 6.11.2008 17:55

Děkuji paní Lili,

koukla jsem se na obrázky na helpmefind a je to trefa do černého.  Ještě jednou moc děkuji a připravuji pro Vás další pátrací akci, jen co seženu fotky. Mimochodem velice obdivuji Vaší snahu a hlavně ochotu každému pomoci a poradit. Je to perfektní, když člověk najde takhle zkušeného rádce. Docela by mě zajímalo, zda jsou růže "jenom" Váš koníček a Vaše nadšení a píle, nebo v této oblasti máte patřičné vzělání a je to Vaše povolání? Doufám, že můj dotaz není příliš osobní.

S pozdravem Pavlína

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 89.125 (?), 7.11.2008 1:59

Ne, růže mně neživí .

host - 223.214 (?), 7.11.2008 5:28

Ta prvni ruze by mohla byt King's Macc, je popsana jako zlato marunkova kremova pochazi z Angliea patri mezi Heirloom Ruze.Je to jenom odhad protoze jenom vy vyte opravdovou barvu te ruze.Eliska

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 89.125 (?), 7.11.2008 15:10

Zdravím Eliško, "King´s Macc" je dobrý tip, ale nesedí časově - paní Pavlína má růži cca 6 let a "King´s Macc" je novinka z roku 2002. Je málo pravděpodobné, že tak horkou novinku by tu někdo měl už v prodeji ve školce (i kdyby získali očka - a ty by u novinky byly hodně drahé - trvá 18 měsíců než je možné růži prodávat a to jen v omezeném množství). Spíš to bude něco z běžného sortimentu českých školek v téhle zlatavé barvě. A protože se vybarvení květu liší podle půdy, polohy,  ročního období a podnože, tak se nabízí spousta dalších jmen: "Doris Tysterman", "Rémy Martin", "Whisky Mac", "Wiener Charme", "Ambassador",...        Takže je to spíš taková zajímavá tipovací hra.           Lili

kraslice - (11) - 87.204 (?), 7.11.2008 22:51

Nevzpomínám si přesně, který rok jsem tuhle růži koupila, ale nemohlo to být dřív než 2002, a později než 2003. Synek ještě v té době nebyl na světě a teď mu je skoro 5 let. Koupila jsem jí v Obi - jako svou první růži (nepočítaje tu červenou popínavku). Dlouho jsem jí měla jako jedinou, až minulý rok jsem vysázela celý záhon různých růží - teď už si ale všechno píšu, od koho, jméno, rok atd. A růži beze jména už bych dneska taky nekoupila - i když tahle měla visačku "Růže parfém - Landora".

Děkuji všem za pátrání.

Pavlína

kraslice - (11) - 87.204 (?), 7.11.2008 13:33

Zdravím Lili,

tak to Vám opravdu gratuluji k takovým znalostem. Takhle daleko se já nikdy nedostanu.

Pavlína

host - 223.173 (?), 7.11.2008 20:50

Lili mate pravdu. Ale je to dobra tipovaci hra, kdyz jsem to napsala tak za chvyli jsem nasle dalsi podobnou a ta se jmenuje Ashram ale zase casove to nevyjde ta je teprve z roku 2006.No nevadi alespon se clovek pobavy.Eliska.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz