Já se domnívám, že takovéto znetvoření květů růží může být způsobené třásněnkami, ale ani předchozí dvě diagnózy nemohu vyloučit. No, uvidíte, jak se situace bude vyvíjet dál.
Prosím o radu. Mám tříletou růži Praha 89 a roky zpátky nádherně kvetla. Letos má podivně zakrnělé květy. Květ se úplně nevyvyne a zůstane nerozvytý a takový nahloučený a malý. Listy jsou normálně zdravě zelené a po důkladném prozkoumání jsem nenašla žádného škůdce. Prosím, nemáte někdo podobný problém a radu jak ji vyléčit. Přikládám foto.
Letos mi to udělalo několik prvních poupat (3 + 1ks) u dvou růží. Další květy byly již normální. Přikládám to za vinu pozdním mrazíkům, zřejmě ta první poupata namrzla. Lída
Děkuji za odpověď, shodou okolností mně dnes navštívila kamarádka (velice znalá zahradnice) a ta mi řekla v podstatě to samé co vy. První květy její růže byly přesně takhle znetvořené a další květy už jsou v pořádku. Je to pravděpodobné. Růže mi kvetou o něco později, jsem 500 m n.m. a tak si dávají na čas. Docela jsem si oddechla, uvidím, až bude v plném květu. Ještě jednou děkuji Hana
Myslím, že je to Padlí růžové (Sphaerotheca pannosa var. rosae),a pokud mě zrak neklame, vidím mezi okvětními plátky probělkavé skvrny.Pokud se potvrdí,postižené květy odstranit,zbylé chemicky ošetřit.
Já se domnívám, že takovéto znetvoření květů růží může být způsobené třásněnkami, ale ani předchozí dvě diagnózy nemohu vyloučit. No, uvidíte, jak se situace bude vyvíjet dál.