Načasování květu růží na začátek září

host - 8.189 (?)
12.6.2009 20:48

To se přeci nedá takhle paušalizovat, každá odrůda má jiné nároky a jiný způsob opakování květů.Některé kvetou jen jednou a jiné remontují celou sezonu při průběžném odstraňování odkvetlých květů.

Já bych je v červnu pohnojila na květ, později se nehnojí a průběžně odstřihovala odkvetlé, aby se nevysilovaly tvorbou šípků. V září by mohly být ve formě.

Přeji hodně úspěchů, V.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 243.20 (?), 12.6.2009 13:01, zobrazeno: 5091x
Mám na starosti okrasné záhony v jedné pražské škole a s nimi i zhruba stovku velkých keřů "čajových" růží (od masivních Queen Elisabeth po křehké Lidky). Až dosud jsem je přes prázdniny nechával být (jako učitel mám dovolenou) a teprve koncem srpna jsem je jakžtakž "ošolíchal" jakýmsi "letním řezem", aby ještě na podzim udělaly dětem nějakou radost. Letos ovšem čekáme 1. září opravdu VELIKOU slávu a já bych byl velmi rád, aby k ní přispěly i naše růže co největším množstvím květů. Počítám tedy s tím, že jim někdy v létě udělám výraznější řez, aby maximum květů bylo načasováno právě na přelom srpna a září. (Květy během prázdnin jsou mi naprosto ukradené.) Doporučte mi prosím vhodný termín pro tento hromadný zásah. Začátek srpna? Půlka srpna? (Já vím, že záleží i na počasí.) Nebo snad raději dříve? Děkuji za vaše názory. Mirek

host - 143.205 (?), 12.6.2009 13:46

Mslím, že nejlépe si p oradíte sám, neb uvádíte své zkušenosti se soušasným načasováním, tak je posunte podle potřeby, termíny však už znáte.  Já bych to tak viděla, alespon budete mit jistotu, že vam nikdo neporadi spatně. 

host - 221.109 (?), 12.6.2009 20:03
No, jak vidíte, extra zkušenosti nemám. Když ty růže koncem srpna lehce "šolíchám", polorozvité květy a poupata samozřejmě nechávám být, aby růže sice málo, ale přesto nějak průběžně kvetly. A takhle je udržuji (když je čas) až do zimy. Jako asi každý. Ale já teď potřebuji maximum květů právě na 1. září, což chci vyřešit radikálním letním řezem všech růží naráz - bez ohledu na to, zda právě kvetou nebo ne. A bojím se, že když tuto "holoseč" provedu příliš brzo, růže vykvetou ještě během srpna a 1. září mi zbude jen hromada odkvetlých šípků a jen pár kvetoucích "dojížďáků". A když pořežu příliš pozdě, 1. září budu mít mraky nerozvitých poupat a květ ani jeden. Proto se ptám, zda někdo nemá zkušenosti s tím, za jak dlouho po letním řezu nastává jakýsi pomyslný "druhý vrchol" kvetení. Třeba to má někdo vypozorované, možná se někdo dokonce pokoušel i o podobné načasování (třeba kvůli svatbě). Intuitivně cítím, že řez počátkem srpna by mohl být předčasný a řez v půlce srpna by už mohl být opožděný. Takže nůžky prozatím kompromisně chystám tak někdy na dobu kolem 7. srpna. Ale stále čekám, zda někdo přece jen neopraví můj hrubě laický odhad. Mirek

host - 8.189 (?), 12.6.2009 20:48

To se přeci nedá takhle paušalizovat, každá odrůda má jiné nároky a jiný způsob opakování květů.Některé kvetou jen jednou a jiné remontují celou sezonu při průběžném odstraňování odkvetlých květů.

Já bych je v červnu pohnojila na květ, později se nehnojí a průběžně odstřihovala odkvetlé, aby se nevysilovaly tvorbou šípků. V září by mohly být ve formě.

Přeji hodně úspěchů, V.

host - 221.109 (?), 12.6.2009 23:26
Všechno jsou to samozřejmě klasické remontující čajohybridy, na růže kvetoucí jen jednou do roka bych se neptal. Vím, že každá odrůda je trochu jiná, šlo mi o jakýsi "baj-voko průměr". Za vaši radu pravidelně odstraňovat šípky a udržovat růže v trvalé kondici až do září vám děkuji, ale zas takový nadšenec, abych trávil svou dovolenou opakovanou péčí o růže v práci, přece jenom nejsem. Mimo jiné i proto, že něco podobného mě čeká na zahradě manželčiných rodičů, kde je těch růží pěkných pár stovek. Každopádně děkuji za radu ohledně červnového hnojení, něco podobného jsem měl také v úmyslu. Mirek

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6653) - 128.44 (?), 12.6.2009 21:09

Pravděpodobně uvažujete vcelku správně. Jen jste nezahrnul vliv počasí. Ale hlevně jste ten pokus měl založit už loni, třeba na třetinách záhonu postupně. Letos byste už měl "chyt". Takhle to holt budete muset risknout.

host - 221.109 (?), 12.6.2009 23:36
Loni jsem pokus založit nemohl, protože jsem ještě netušil, že letos 1. září bude u nás TAKOVÁ sláva. Ale něco málo mohu vyzkoušet ještě letos v červenci na pár desítkách růží ze zahrady manželčiných rodičů (viz můj příspěvek výše), tchyně bude alespoň ráda, že se o ty potvory nebude muset starat. Každopádně vám děkuji za zjištění, kterého se obávám - že ze všeho nejvíce to bude stejně záviset na počasí. Předpokládám, že křišťálovou kouli nemáte, takže to nakonec opravdu nějak risknu. Mirek

host - 243.20 (?), 6.9.2009 12:33
Pro ty, kteří by někdy stáli před podobným problémem, připojuji dovětek, jak to všechno dopadlo. Růže jsem seřezal koncem prvního srpnového týdne, ponechal jsem jen nerozvitá poupata, aby měli řemeslníci, kteří ve škole v srpnu pracovali, taky trošku té parády. Pak přišlo sucho, růže se "zarazily" a 1. září vykvetlo prd. "Parádu" dělaly květy právě jen z těch zbylých poupat. Teprve teď po pár deštících začínají růže obrážet. Bude-li vhodné počasí, do 14 dnů budou plné nových květů. Počasí je tedy sviňa a nelze vůbec předvídat jeho důsledky. Pro příště bude tedy lepší květy jen běžně "šolíchat" (stříhat šípky atd.) a nedělat s nimi žádné mičurinské experimenty, protože stejně rozhodne svatý Petr. (Leda byste chtěli v době sucha růže denně zalévat, na což jsem v případě, kdy tahám konve několik stovek metrů přes celý areál, opravdu neměl čas.)
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo16:14
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz