jaké je, prosím, jméno této anglické růže?
|
|
 |
 |
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 205.168 (?) 19.6.2008 21:31
Achich ouvej, to Vám říci nemohu, já to nevím. Foto je ze Soutěžního rozária v Hradci Králové, kde růže nemají jména, jen čísla, protože se jejich vlastnosti hodnotí anonymně (aby nikdo nikoho nezvýhodnil) a to po dobu tří let po sobě. Jméno se odtajní posléze u vítězů, u těch ostatních někdy vůbec ne. Je to horká novinka, je dokonce možné, že jméno ještě nemá, že jí zatím šlechtitel vede pouze pod pracovním názvem či číslem. Tak vydržte, určitě se časem objeví, i mně by to moc zajímalo.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Danny - Stříbrný Zahrádkář (195) - 176.7 (?), 15.6.2008 9:08, zobrazeno: 30101x
Dobrý den,
jsem také ulítlá z růží a věnuji se jejich pěstování, ovšem angličanky jsem zatím neměla až... do včerejška. Jela jsem kolem nádherné zahrady a uviděla zázrak, bohužel foťák jsem neměla s sebou. Majitelka mě na mou prosbu přijala a ukázala mi svou zahradu. Růže, o kterou jsem měla zájem byla naprostá nádhera. Uvnitř květů lístky nárherně růžové, ke krajům se zesvětlovaly. Darovala mi jednu větev, ze které jsem si hned po příjezdu domu udělala "oblégry". Mám už s rozmožováním růží zkušenosti a téměř stoprocentní úspěšnost, ale tady očekávám problém vzhledem k asi větší ušlechtilosti. Majitelka zahrady mi samozřejmě řekla název, ale já jej zapomněla. poradíte tedy, ať vím, co budu opečovávat a na co se těšít? Její růže byla tři roky stará asi keřová (paní má růži v dosti strmém kopci, takže růže "polehávala"). tvrdila, že je remontující a kvete dlouho skoro do zimy.
Vloni jsem si namnožila 11 růží New Dawn, jsou zasazeny u dlouhatánského plotu a už květou, i na ně se moc těším, až se rozrostou.
Děkuji všem za rady a přeji krásné léto. Daniela
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 174.220 (?), 15.6.2008 11:47
Já myslím, že to je Eden Rose. Vlaďka.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 205.168 (?), 15.6.2008 18:47
To co tipuje Vlaďka je velmi pravděpodobné, "Eden Rose 85" je v ČR rozšířená, je vzrůstná (někdy pěstovaná jako pnoucí), typické je pro ní zelenavé poupě, které v nejranější fázi není zrovna vzhledné a tak nedává tušit, jak nádherný květ se z něj rozvine - takové malé bachraté zelené "ošklivé kačátko". Ale zrada!!!, není to růže anglická, ale francouzská (od šlechtitele Meillanda). Podle plného růžového květu to ovšem může být také třeba Eglantyne, Heritage, Geoff Hamilton, Wife of Bath, (z těch, které se v ČR dají běžně sehnat)... Zkuste si projít "pravé angličanky" v katalogu od Austina, třeba se Vám ten název vybaví... Přeji, ať se vám všechny řízky ujmou a užijte si při prohlížení barokních tvarů "anglických" růží. Lili
P.S. Pokud budete vyhledávat na www.helpmefind.com, dejte pozor, protože existuje růžová "Eden rose 85" a také starší karmínový čajohybrid "Eden rose".
|
|
 |
|
 |
 |
|
Danny - Stříbrný Zahrádkář (195) - 176.7 (?), 16.6.2008 11:32
Dobrý den, paní Lily,
děkuju za rady i přání, chodím je teď "ofukovat" a moc se na ně těším. Prohlížení je opravdu zážitek, děkuju. Vaše typy jsou pochopitelně dosti podobné, takže to nepoznám, pověřila jsem maminku, aby se té paní ještě jednou zeptala, já už jsem od ní daleko. V katalogu je všechno nádherné a určitě to znáte, to bych chtěla tuhle taky a ještě bílou a oranžovou atd. atd. Budu muset navštívit nějaké rozárium pro potěchu duše. Poupátek jsem si nevšimla, ale maminka, která tam byla se mnou, říkala, že ji zaujalo, že byla úplně kulatá, o barvě neříkala nic. Tak mnoho díků a krásnou potěchu z kytiček!!!
|
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 205.168 (?), 16.6.2008 12:11
Jejej, škoda, že jsme si o tomhle nepovídali před týdnem. Teď tenhle uplynulý víkend byl Den otevřených dveří pro veřejnost v Soutěžním rozáriu v Hradci Králové - Kuklenách, které je jinak veřejnosti nepřístupné. To by se Vám moc líbilo, jsou tam k vidění úplné novinky šlechtitelů z Evropy, nejen ty plnokvěté (vzhledem tzv. "anglické"), ale i krásné pnoucí, sadové, velkokvěté i pokryvné. ( viz fotky ) V Zahrádkáři se zmiňují o dvou víkendech v roce, tak nevím, jestli tam nejsou i 21. a 22. 6.. Loni to tak bylo, ale letos nevím.
Protože nevím odkud jste, namátkou několik tipů na rozária:
pro východní část ČR: rozárium v areálu Flora Olomouc, Arboretum Borová Hora u Zvolenu (SK), Dolná Krupá (SK) http://www.snm.sk/?lang=svk&org=18§ion=podu&id=1097,
pro západní část ČR: Růžový park Lidice u Kladna, Botanická zahrada Liberec, Průhonický park - rozárium Chotobuz (pouze ve všední dny), Dendrologická zahrada - Průhonice-Čestlice
Neváhejte, červen je pro návštěvu rozária ideální měsíc, vše je v plném květu. Lili
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 207.103 (?), 17.6.2008 13:27
Dobrý den paní Lili, můžu vás poprosit o název růže na 4.obrázku (no comment)?
Zároveň bych vám ráda řekla, že obdivuji vaši ochotu a trpělivost odpovídat na otázky začínajících pěstitelů růží a hlavně kvalitu vašich odpovědí, za kterou se ukrývá mnoho znalostí a zkušeností. Díky. Zuzana V.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Lili - Stříbrný Zahrádkář (337) - 205.168 (?), 19.6.2008 21:31
Achich ouvej, to Vám říci nemohu, já to nevím. Foto je ze Soutěžního rozária v Hradci Králové, kde růže nemají jména, jen čísla, protože se jejich vlastnosti hodnotí anonymně (aby nikdo nikoho nezvýhodnil) a to po dobu tří let po sobě. Jméno se odtajní posléze u vítězů, u těch ostatních někdy vůbec ne. Je to horká novinka, je dokonce možné, že jméno ještě nemá, že jí zatím šlechtitel vede pouze pod pracovním názvem či číslem. Tak vydržte, určitě se časem objeví, i mně by to moc zajímalo.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.7 (?), 17.6.2008 8:37
Paní Lily, děkuji za napsání, odkazy a typy k návštěvě rozárií. Pro mě je nejlepší (zatím) navštívit výstaviště Flora Olomouc, žádnou "akci" jsem nenašla, ale celý areál snad bude přístupný. Děkuji i za zaslání fotek. Já tu růži nejsem schopna zařadit, asi se to pak liší v jemných detailech. Až budu mít možnost vyfotit "matku" od těch mých řízků, tak se ozvu (14 dní tři týdny) a současně se samozřejmě zeptám na jmého.
Mám ještě jednu "záhadu". Před třemi lety hrnková minirůže, vloni nádherná keřová vždy s jedním květem na stonku a letos mnohokvětá. Mám také už skoro všechny mnohokvěté, to se tak ty růže "zvrhnou"?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |