Zdravím všechny aktivní přispěvatele. Už několik hodin študuju celé fórum o růžích. Ale bohužel se mi zatím nepodařilo najít odpovědi na můj specifický "problém": mám malou růžičku. Takovou tu zakrslinu, co jsou v obchodech krásně rozkvetlé, a vejdou se do dlaně. Dostala jsem ji jako dárek, kvetla tuším žlutě. Bližší specifika nemám. Na obalu bylo napsáno "rosa mix". V minikvětináčku byly 2 rostlinky. Jedna se nedožila zimy. Druhou jsem přesadila a bude to teď asi rok od té doby, co kvetla. Mám ji postavenou v květináči o průměru 10cm u jihozápadního okna. Nevím, zda ji dát přímo na okno, aby jí slunce znásobené sklem neublížilo. Kytička prosperuje, má drobné světlé 5lístky, 2 stonky dlouhé tak 30-35 cm. Zbylé 3 výhony jsou na tom hůře (max 10cm). Hnojím jednou měsíčně zředěným tekutým hnojivem na pokojovky. Samozřejmě, toto léto nekvetla. Tedy nevím, zda je to samozřejmé. Toť k popisu. Foto mi bohužel nejde vložit. Pokud by to pomohlo k identifikaci, zkusím to. Ale mé dotazy: co s takovou rostlinou? Jak o ni nadále pečovat? Zaštipovat? Stříhat? Kdy? Jak ji připravit na zimu? Jak v zimě uskladnit. Nechci ji dávat k nikomu do zahrádky. Je mi jasné, že by na zimu měla mít chladnější prostředí, aby prošla obdobím klidu, co je ale třeba jí konkrétně zajistit? Může být v zimě v tmavé místnosti? Popř. ve sklepě? Ještě mě napadá: jak moc by bylo prospěšné dát ji aspoň v květináči na zimu někomu do zahrady a na jaře si ji opět vytáhnout a postavit na parapet? S tím rizikem, že se mi v zahradě o ni nikdo starat nebude. A nakonec, lze takovou rostlinu přivést znovu ke květu? Předem děkuji za odpovědi a přeji všem super výpěstky ;) Věrka