hloubka zasazeni ruze

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 89.58 (?)
28.3.2009 11:10

Dobre rano Katarino, nocní exkurse za ruzemi na internetu znam dobre a kdyz mne neco zaujme, cas nevnimam.  Klematis se k ruzim sazi, nijak jim nevadi, chce to trochu odstup, aby nebyl primo v korenech ruze.  Je to krasna kombinace hlavne na fotografii, ale s udrzbou je problem, hlavne pri strihu a vyrezavani starych suchych vetvi ruze. Vim o cem mluvim,  mam je take v pnoucich ruzich. Klematis je dost krehky, casto se pri manipulaci s ruzi polame. Ale i tady je reseni. Zvolte odrudu clematisu, ktera kvete na novem dreve a ktera se musi kazdy rok na jare orezat. On obrazi novymi vyhony které prinesou kvety. V tom pripade by se to dalo zvladat  Vhodnou odrudu Vam poradi v zahradnictvi. Preji hezky vikend.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Janda - (27) - 167.217 (?), 27.3.2009 10:24, zobrazeno: 6068x

Poradte, prosim, jak se sazi ruze koupena v kvetinaci. Presne tak, jak je v hline v kvetinaci zasadit anebo trochu hloubeji? Dekuji.

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 89.58 (?), 27.3.2009 17:06

Dobry den Katerino, vy jste z toho tepleho Svycarska, ze.... U nas v Cechach musi byt misto ockovani (ta ztlustela boule na korenovem krcku, ze ktere vyrustaji vetvicky) tak 5 cm pod zemi - tj. na tloustku tri prstu. Vy mate tepleji, u vas to nemusi byt tolik, ale ja bych to nechala tak 3 - 5 cm, jistota je jistota - je to lepsi kvuli vysychani nebo vylomeni a koneckoncu pojistka proti necekanemu mrazu.     Ruze prodavane v kvetinaci maji nekdy misto ockovani pod povrchem, nekdy nad povrchem - tim jak je dodali do obchodu se neda ridit, najdete si misto ockovani a hloubku sazeni urcujte podle nej.

Janda - (27) - 167.217 (?), 28.3.2009 2:34

Dobry den Lili, ano jsem to ja a moc Vam dekuji za odpoved. I diky Vam jsem se uplne zblaznila do ruzi. Prave je 2:31 rano a ja tu procitam nejruznejsi Vase prispevky. A sleduji druhy ruzi a touzim po prstenu Arabely, abych jim otocila a udelal ze zahradku minimalne pet krat tak velkou . Ted uz ale si pujdu nechat zdat krasne ruzove sny a moc Vam dekuji za spoustu rad a uzasnych informaci, ktere sem pisete! A prominte, mam jeste jeden dotaz - moc se mi libi kombinace pnouci ruze s clematisem. Ten se sazi hned vedle ruze a necha po ni pnout? Nevadi to ruzi nejak? Moc Vam dekuji. Mejte se krasne... Katerina.

host - 217.116 (?), 28.3.2009 8:40

Dobrý den, koupila jsem si pnoucí růži Don Juan a budu ji vysazovat na jihozápadní stranu. Teď jsem někde četla, že by to nemuselo být nejvhodnější umístění - moc slunce a tak. Můžete mně poradit?

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 89.58 (?), 28.3.2009 10:43

Zdravím, je pravda, že se nedoporučuje sázet specielně červené pnoucí růže na stěnu domu obrácenou k jihu. Slunce vypaluje barvu květu a okraje květních plátků černají. Ale zvažte, zda je to váš případ. Jinak orientace záhonu na jihozápad je pro růže krásné slunné stanoviště. Mimochodem Don Juan není žádný divoch, moc bujně neroste, krásně voní a dá se pěstovat jako sadová růže, nemusí být u stěny ani by ji moc nepokryl. Přeji krásný víkend a trochu sluníčka (proboha už konečně)!!

host - 217.116 (?), 28.3.2009 12:44

Moc vám děkuji, hned jdu sázet a nedám ji k domu, ale k terase, tam si aspoň víc vychutnáme vůni. Na jihozápad sice pořád bude, ale sem tam se tam dostane trochu stínu z pergoly.

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 89.58 (?), 28.3.2009 11:10

Dobre rano Katarino, nocní exkurse za ruzemi na internetu znam dobre a kdyz mne neco zaujme, cas nevnimam.  Klematis se k ruzim sazi, nijak jim nevadi, chce to trochu odstup, aby nebyl primo v korenech ruze.  Je to krasna kombinace hlavne na fotografii, ale s udrzbou je problem, hlavne pri strihu a vyrezavani starych suchych vetvi ruze. Vim o cem mluvim,  mam je take v pnoucich ruzich. Klematis je dost krehky, casto se pri manipulaci s ruzi polame. Ale i tady je reseni. Zvolte odrudu clematisu, ktera kvete na novem dreve a ktera se musi kazdy rok na jare orezat. On obrazi novymi vyhony které prinesou kvety. V tom pripade by se to dalo zvladat  Vhodnou odrudu Vam poradi v zahradnictvi. Preji hezky vikend.

Janda - (27) - 167.217 (?), 29.3.2009 14:59

Hezky den Lili, dekuji znovu a opet za Vasi radu!!! Bohuzel uz Klematis mam a to Prezident a Montata Rubens a oba jsou tedy jako na potvoru kvetouci na starem dreve Nevadi, dam jim tedy jine misto a budu shanet odrudy kvetou na novem, na interneru jsem ale vsimla, ze jich je podstatne mensi vyber nez tech prvne jmenovanych. Uvidim, jak je to s vyberem zde.

Jinak jsem zatim prodejce ruzi zde nanasla, vsichni jsou v centralni casti Svycarska anebo ve francouzske casti. Ale to mi nevadi, rada si udelam vylet.

Nasla jsem na Vami doporucene webove adrese rozarium ve francouzske casti s velmi sympatickym majitelem a prostredim vsude okolo a tak se tam moc tesim a jak se znam, s prazdnou asi neodjedu .
Jsem beznadejne zamilovana do anglickych ruzi, pusobi tak odusevnele...

Preji Vam prekrasny zbytek nedele a nasledne hezky novy tyden,

Katerina

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty