Bílý prášek na řůži

hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 172.106 (?)
7.5.2008 21:37

Hmmmm - bez té chemie se asi neobejdu, co?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 172.106 (?), 7.5.2008 19:56, zobrazeno: 14487x

Zdravím všechny pěstitele růží!

Mám na balkoně ve velkém květináči drobnou růži. Loni jsem jí dostala od dětí ke Dni matek. Chvíli byla doma, ale nedařilo se jí, tak jsem jí přesadila do velkého květináče a šoupla na balkon.

V létě jsem jí převezla na zahradu, kde se jí dařilo ana podzim zase zpět.

Teď krásně obrazila a dnes na ní koukám - má na sobě bílý prášek - že by plíseň? Tedy pádlí? Uááá...

Co s tím? Ostříhala jsem jí co to šlo a teď čekám na Vaše rady a na to až znova obrazí.

Děkuji

host - 204.34 (?), 7.5.2008 20:04

Bílý prášek bude s největší pravděpodobností padlí: takže postřik fungicidem účinným proti padlí: pokud se nepletu, tak je to například Dithane a mnoho dalších; z nejedovatých - opět pokud mne paměť neklame - Bioton. Ale ještě si to ověřte ve vyhledávači - heslo padlí růžové. Josef.

hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 172.106 (?), 7.5.2008 21:37

Hmmmm - bez té chemie se asi neobejdu, co?

Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 7.5.2008 21:57

Omlouvám se, že skáču od trvalek do růží. Taky jsem dostala minirůži, asi před čtyřmi lety. Zasadila jsem ji, že se jako uvidí. Roste pomalu a dobře. Pomohlo by, Marcelo té vaší, dát ji také do země? To se mi to radí...

H.

hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 172.106 (?), 7.5.2008 22:05

No zkusím jí převézt zase na zahradu.

Ae do země jí dávat zatím nebudu - ještě by mi nakazila ostatní růže...

Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 7.5.2008 22:12

Pravda, bude nějaký čas v karanténě. Dejte vědět, jak to dopadlo.

Dík, H.

host - 204.34 (?), 9.5.2008 12:41

Emulze řepkového oleje (nebo jak to přesně je) obsažená v BIOTONU, který jsem zmiňoval výše, není žádná chemie: věčer postříkám, ráno mohu jíst (nebo tak nějak je onen slogan doprovázející ony přípravky z AGRO-BIO). Josef.

hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?), 15.5.2008 8:41

Včera jsem koukala na balkoně na růži a vypadá to, že dostala holka rozum. Bílý prášek nikde a hezky obráží. Asi pojede za odměnu v pátek na chatu do záhonku...

zeuwicka - (17) - 171.172 (?), 22.5.2008 5:42

Dobrý den, prosím o radu, jedna růžička má bílý povlak ze spodu listů, myslela jsem, že je to padlí ale listy se začínají kroutit, tak nevím... druhá má sem tam jakoby zaschlé místa a vypadá to asi na rez a pak ještě jedna má žloutnutí listů od prostředku, jsou to takové pidi flíčky a ty se pak rozrůstají(vím z loňska)mšic mají poskrovnu... Děkuji,

šedý povlak
šedý povlak
asi rez a všude na listech pidi tečky
asi rez a všude na listech pidi tečky

Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 22.5.2008 12:53

První fotka je určitě padlí. Ta druhá je malinko rozmazaná, těžko říct, ale rez by byla jasná na spodní straně listu - byly by tam oranžové krupičky spor. Zaschlý kousek může být i nevýznamné popálení sluncem, postřikem atd. - kapička vody / postřiku působí na přímém slunci jako čočka lupy.  Spíš si dejte pozor na černou skvrnitost. Pokud by se objevily první příznaky - nemilosrdně stříkat (Dithane, Syllit, Baycor apod.).  Na padlí Baycor, Rubigan, při malém postižení pro ekology - Bioton, Bioan.

Poznejte svého nepřítele!      Naučte se orientovat v chorobách růží - obrazový atlas houbových chorob růží: http://www.sactorose.org/rosebug/irosediseases.htm. Jinak dopadnete jako na obrázcích   . 

Přeji zdar v boji, pokořte nepřítele!!!          Lili

padlí
padlí
padlí
padlí
černá skvrnitost
černá skvrnitost
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025