Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Děkuji za poklonu paní Simony a zdravím všechny, které tenhle problém trápí. Nejste v tom sami. Já už několik let zoufale a se střídavými úspěchy bojuji s těmito záludnými škůdci. Škoda, že jste se na jaře nedotázala na fóru růže (na "škůdce" moc nechodím), mohli jsme společnými silami zachránit část Vašich květů.

Kdo za to může?

  1. Srnka: okusuje mladé výhonky a poupata, nepohrdne ani silně ostnitými růžemi, je vybíravá, nechutnají jí všechny odrůdy stejně.
  2. Zajíci a králíci: okoušou kam dosáhnou, poupata i výhonky, nejvíc na jaře (moji známí školkaři se smějí, že jejich keře jsou díky "sestřihu" od zajíců obzvláště košaté )

Na tyhle stačí dobrý plot.

A nyní ti nejhorší... hmyz.

  1. Květopas jahodníkový (Anthonomus rubi) : Na toho nepomáhá plot a často ani postřiky, dokáží zlikvidovat 95% květů během několika hodin až dnů. Poupata nežerou, takže špatně zabírají požerové jedy. Do poupat kladou vajíčka a zároveň nakousnou stopku, takže poupě během krátké doby odpadne. Když si poupě dobře prohlédnete najdete malé černé nabodnutí u květního lůžka. Je to nenápadný černý brouček s výrazným "nosem", jen asi 2 - 4 mm velký (pokud chcete vidět jak vypadá tak tady je jeho červená americká varianta:  http://www.sactorose.org/ipm/84rosecurculios.htm) Je velmi opatrný a plachý, jakmile zaregistruje sebemenší pohyb ve svém okolí jakoby spadne dolů pod keř a schová se - velice těžko se loví       Není pravda co píší v encyklopediích, že útočí na růžovité rostliny jen na jaře v době květu jahod, právě předevčírem mi oholil celé květenství 'F. J. Grootendorst'.  Je to prohnaný hajzlík, nelikviduje všechny, vybírá si odrůdy, které budou jako kolébka pro jeho larvičky nejvhodnější. Velkokvěté růže přejde nezájmem, u mnohokvětých a velkokvětých pnoucích tu a tam okusí - mají na něj příliš velká poupata. Mám obří keř 'American Pillar'  - nezájem,  vedle rostou Rugosa hybridy - dohola, 'Centifolia Muscosa' - nezájem, vedle R. Harisonii - loni zbyl jeden jediný květ... a tak bych mohla pokračovat dál.
  2. Zobonosky : škodí podobně jako květopasi (je to také nosatcovitý brouk), specializuje se spíš na mladé výhonky - nabodává a podhryzne... Špička výhonu zvadne, zaschne a odpadne.

Letos jsem s nosatcovitými bojovala různými prostředky - ekologickými i chemickými (ty zabírají nejlépe a z nich asi nejvíc zabral 'Calypso') Souboj byl velmi dlouhý a těsný - výsledek tak 50 / 50 - a to byl proti loňsku úspěch. Tenhle problém se nevyskytuje ve všech oblastech stejně: někde ho vůbec neznají, jinde je doslova přemnožený. Považuji ho za snad nejhoršího škůdce - celý rok čekám až mi vykvetou alby, pak k nim jednou ráno přijdu - poupata jsou fuč - a tak čekám další rok 

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika