Výběr odrůd - Neptun, Rhea, Picurka, Uran,

host - 97.198 (?)
25.3.2009 8:18

Vyškrtala jsem tedy ty bezsemenné ze Slovenska, zkusím jenom Picurku a vyšlo mi toto:

Kodrjanka - Velika - kterou z nich?
Purpur - Šarlat - kterou z nich?
Picurka
Olšava
Palatina
Vostorg

Chtěla jsem se zeptat, pán co odpovídal jako host i ten v druhém příspěvku, pěstujete jenom, nebo je možné od vás révu i koupit? Nedali byste nějaký odkaz? Ráda nakoupím u někoho, kdo mi poradí, než se v tom sama plácat a vybrat nevhodnou odrůdu:-)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Nisa - (10) - 216.105 (?), 24.3.2009 20:16, zobrazeno: 19824x

Dobrý den,

můžu poprosit o radu? Vybrala jsem si tyto odrůdy vína: Neptun, Rhea, Picurka, Uran, Vostorg, Heliotrop. Vybírala jsem se tak, aby rodily přibližně za sebou, ale nevím ohledně chuti a odolnosti, případně dostatečné úrody. Budu vděčná za každý postřeh. Díky:-)

host - 34.51 (?), 24.3.2009 22:26

Ačkoliv se stolníma odrůdama zabývám desítky let,  nemohu Vám příliš poradit, protože se jedná o málo prověřenné odrůdy a sám je sortimentu nemám. Vinice mám v okrajové vinařské oblasti a bezsemenné odrůdy původem z jihu u nás moc nerodí.  V naší hitpárádě zatím vede Arkadia a Prim, z bezsemenných se mě nejvíce líbí. BV 47 - 1 - 6, která i u nás dobře dozrává, je raná a chutná.   Podle rodičovkých párů a dlouholetých zkušeností si dovoluji nabídnou jen obecná doporučení.  Vyberte co nejlepší polohu, protože bezsemenné odrůdy a jejich potomci nesnáší chladno a většinou málo plodí a sprchají. Většina z nich vyžaduje normální chemickou ochranu, případně zarývání za zimu.  Lepší výsledky lze docílit ve skleníku.  Ale odvážnému štěstí přeje, takže mnoho pěstitelských úspěchů.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 178.82 (?), 24.3.2009 22:35

Neptun, Rhea (dříve Jupiter), Picurka, Uran jsou bezsemenné odrůdy slovenské šlechtitelky Doroty Pospíšilové. Všechno to jsou odrůdy druhu Vitis vinifera, tudíž jsou citlivé k chorobám i zimním mrazům. Podle mého názoru se spolu s odrůdou Heliotrop hodí jen do teplých oblastí Slovenska, určitě bych je nepěstoval v okrajových oblastech pěstování révy. Chuťově na to rozhodně špatně nebudou. Odrůda Vostorg je ruská odrůda s velkými bobulemi (7g), která se hodí do včech oblastí, protože je raná a odolná zimním mrazům. Navíc je odolná plísni révové, jen padlí je potřeba pohlídat. Chuťově je výborná.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 178.82 (?), 24.3.2009 22:41

Můžu poprosit o víc údajů k bezsemennému nšl BV 47-1-6, jaké má odolnosti, velikost bobulí atd? Vím o něm pouze to, že to kříženec Arkadie a Remainly Seedless.

host - 97.198 (?), 25.3.2009 7:59

Díky všem, jsme pod Krušnými horami, pěstitele jsem si našla v okruhu asi 50 km. Doporučujete tedy spíš odrůdy s pecičkami, že jsou známější a odolnější?

host - 97.198 (?), 25.3.2009 8:18

Vyškrtala jsem tedy ty bezsemenné ze Slovenska, zkusím jenom Picurku a vyšlo mi toto:

Kodrjanka - Velika - kterou z nich?
Purpur - Šarlat - kterou z nich?
Picurka
Olšava
Palatina
Vostorg

Chtěla jsem se zeptat, pán co odpovídal jako host i ten v druhém příspěvku, pěstujete jenom, nebo je možné od vás révu i koupit? Nedali byste nějaký odkaz? Ráda nakoupím u někoho, kdo mi poradí, než se v tom sama plácat a vybrat nevhodnou odrůdu:-)

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 25.3.2009 10:49

Bezsemenných je sice škoda, ale tyto odrůdy do nevinařské oblasti asi nepatří. K dotazu
Kodrjanka nebo Velika - zvolil bych Kodrjanku, přece jen bude ranější i odolnější vůči houbovým chorobám a mrazu
Purpur - Šarlat ani jednu bych si nebral kvůli nízké odolnosti k chorobám Picurku doporučuju zkusit
Olšava jen střední odolnost k chorobám
Palatina synonymum Prim - osvědčená odrůda se slušnou odolností k chorobám i mrazu, muškátová chuť
Vostorg asi nejlepší odrůda v tomto seznamu, nevhodná jen do míst, kde se vyskytují pozdní jarní přímrazky.

Jaan - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (71) - 191.35 (?), 26.3.2009 15:13

Picurka zraje koncem srpna a je vynikající, sladká - až mě to překvapilo. Kodrjanka je trochu pozdnější a moc úrodná, je třeba nechat jen dva hrozny na letorostu, ale taky chutná. Zraje začátkem září. HK

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz