Vitis Boscoop Glory



host - 137.103 (?)
17.7.2017 19:46

Dobrý den. Nejsme sice žádný pěstitel vína, tj. mám zahrádku a na ní jednu rostlinu této skvělé odrůdy, která mi dělá radost už 18. rokem. Popíši ji v bodech:

- mrazuvzdorná. I když je zahrádka v Prace-Suchdole (což zase do vinařské oblasti nemá daleko), rostou její potomci na Severní Moravě (Horní Tošanovice), ba dokonce na Vysočině (Nové Město na Moravě - ale tam čekáme první vzorky hroznů teprve letos, takže uvidíme, jak to dozraje)

- bujná. Posuďte sám, viz Gloria Boskoop. Snímky jsou sice z roku 2011, letos už pokrývá celou stěnu domečku

- hotový nezmar. Každý rok na podzim nastřihám tak 10 řízků, strčím je do sklenice s vodou a takhle je nechám do jara. Voda často i zmrzne, ale víno na jaře vždy vyrazí se 100% úspěšností. Sazeničkami pak obdarovávám okolí a jen málokdy se neujmou. (Jen jsou to většinou lemplové, co se o rostlinu následně nestarají a často ji nechají bídně zhynout. Ale kdo se stará, je na tom už podobně jako já)

- víno nevyrábím. Jednak si myslím, že je lepší to nechat na profesionálech, a jednak tato odrůda je vynikající i jako stolní. Takže ji postupně spráskneme v syrovém stavu. Chuť považuji za vynikající a stejného názoru byli doposud všichni, co ochutnali. Takové víno v supermarketu nekoupíte. Jestli jde o muškátovou chuť, to nedokážu odpovědět, protože si nejsem úplně jist, co se tím myslí, rovněž netuším, jak je cítit labruska, ale dužinu bych za slizovitou neoznačoval - v ústech je docela příjemná, i když má docela výrazné pecičky. Ale díky té chuti to nikomu nevadí.

- víno zkusil vyrábět loni můj bratr (z Horních Tošanovic). Dal dohromady pětilitrový demižón a podle jeho slov první košt mladého vína byl velice povzbudivý. Pak nás ale potkala rodinná tragédie - při manipulaci s demižónem tento praskl a veškeré víno přišlo vniveč. Letos bude pokus opakovat, tak snad se konečně něco dovíme.

- první bobule běžně ochutnáváme už v polovině srpna, průběžne sklízíme v září a závěrečný sběr často probíhá až o svátcích 28.října - tento rozsah hodně ovlivňuje i to, že réva se pne po jihovýchodní a jihozápadní stěně, kde dozrává později.

- je to rostlina nebývale bujná (viz snímky v příloze) s docela velkými listy (budou ještě větší, musím to ke konci docela dost protrhávat)

standardní hrozen
standardní hrozen
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 51.242 (?), 17.6.2017 12:58, zobrazeno: 3314x

Zdravím, prosím o skúsenosti s pestovaním tejto odrody. Momentálne sa u nás objavuje v každom možnom supermarkete wink

Podľa popisu predajcov, čo som našiel:

-pôvod: Holandsko-Belgicko alebo USA

-odolná: pestovanie prakticky bez postrekov aj vo vyššich polohách

-plody: stredne veľké, tmavé, guľaté, veľmi chutné, sladké s muškátovou chuťou

-zrenie: koniec augusta až začiatok októbra (podľa skúsenosti Pepíka tu na fóre po dozretí vydrží dlho na kríkoch aj po mrazoch, ale bobule majú až nepríjemne tvrdú šupku-zato ale není moc napádaná hmyzom)

Chcel by som obsadiť ešte voľné miesto vo viničke, po neujatí niektorých zakorenených odrezkoch (po zasadení-aj keď do ľahkej hliny zmiešanej s pieskom mi korienky odhnili).

Mám obavu, či bude spoľahlivo dozrievať pred príchodom jesenných mrazíkov na Kysuciach.

Sedí popis k pratických skúsenostiam, pestuje ju niekto?

Má ozaj muškátovú chuť, neni cítiť silná labruska, má slizovitú dužinu?

Ďakujem

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 137.103 (?), 17.7.2017 19:46

Dobrý den. Nejsme sice žádný pěstitel vína, tj. mám zahrádku a na ní jednu rostlinu této skvělé odrůdy, která mi dělá radost už 18. rokem. Popíši ji v bodech:

- mrazuvzdorná. I když je zahrádka v Prace-Suchdole (což zase do vinařské oblasti nemá daleko), rostou její potomci na Severní Moravě (Horní Tošanovice), ba dokonce na Vysočině (Nové Město na Moravě - ale tam čekáme první vzorky hroznů teprve letos, takže uvidíme, jak to dozraje)

- bujná. Posuďte sám, viz Gloria Boskoop. Snímky jsou sice z roku 2011, letos už pokrývá celou stěnu domečku

- hotový nezmar. Každý rok na podzim nastřihám tak 10 řízků, strčím je do sklenice s vodou a takhle je nechám do jara. Voda často i zmrzne, ale víno na jaře vždy vyrazí se 100% úspěšností. Sazeničkami pak obdarovávám okolí a jen málokdy se neujmou. (Jen jsou to většinou lemplové, co se o rostlinu následně nestarají a často ji nechají bídně zhynout. Ale kdo se stará, je na tom už podobně jako já)

- víno nevyrábím. Jednak si myslím, že je lepší to nechat na profesionálech, a jednak tato odrůda je vynikající i jako stolní. Takže ji postupně spráskneme v syrovém stavu. Chuť považuji za vynikající a stejného názoru byli doposud všichni, co ochutnali. Takové víno v supermarketu nekoupíte. Jestli jde o muškátovou chuť, to nedokážu odpovědět, protože si nejsem úplně jist, co se tím myslí, rovněž netuším, jak je cítit labruska, ale dužinu bych za slizovitou neoznačoval - v ústech je docela příjemná, i když má docela výrazné pecičky. Ale díky té chuti to nikomu nevadí.

- víno zkusil vyrábět loni můj bratr (z Horních Tošanovic). Dal dohromady pětilitrový demižón a podle jeho slov první košt mladého vína byl velice povzbudivý. Pak nás ale potkala rodinná tragédie - při manipulaci s demižónem tento praskl a veškeré víno přišlo vniveč. Letos bude pokus opakovat, tak snad se konečně něco dovíme.

- první bobule běžně ochutnáváme už v polovině srpna, průběžne sklízíme v září a závěrečný sběr často probíhá až o svátcích 28.října - tento rozsah hodně ovlivňuje i to, že réva se pne po jihovýchodní a jihozápadní stěně, kde dozrává později.

- je to rostlina nebývale bujná (viz snímky v příloze) s docela velkými listy (budou ještě větší, musím to ke konci docela dost protrhávat)

standardní hrozen
standardní hrozen
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 175.219 (?), 21.7.2017 14:13

Dobrý deň,

ďakujem pekne za podrobné zhodnotenie odrody, sadenicu som už vtedy kúpil, tak dúfam, že aj ja budem mať také pozitívne skúsenosti s touto odrodouwink...prajem Vám dobrú úrodu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika