A vedel by ste o nejakých odrodách ktoré je možné pestovať úplne bez chemickej ochrany, ale ktoré sú chuťovo na dobrej úrovni? Máme Izabelu a potom niečo podobné Izabele ale zelenej farby, no nikto to u nás doma nechce jesť. Labrusková príchuť nám neprekáža, no kvôli slizkej dužine a hrubej kožy každý rok všetko porozdávame a mi doma nezieme ani strapec. Ale treba uznať že za viac ako 10 rokov pestovamia to hrozno nevidelo žiaden postrek napriek tomu nikdy nemalo žiadnu chorobu.
Pred pár rokmi sme kúpili obľúbeného..."rezistentnėho" Nera, ktorý nám chuťovo veľmi vyhovuje, no koncom augusta sú listy často značne napadnuté chorobami(naopak od Izabely).
Skúsenoti z Nerom máme ešte málo, ale všimol som si že vďaka skorému dozrievaniu bola úroda vždy na 100% zdravá naopak od listov. Ale napriek tomu drevo vyzrieva bez problémov.
Tak by ma zaujímalo či nepoznáte nejaké vysoko odolné odrody ktoré nemajú slizkú dužinu a hrubú kožu a najlepšie keby dozrievali v inom čase ako Nero.
Inak máme radi hrozno ktoré nieje úplne presladené a nejaká tá kyselinka je len plus, na bezsemennosť si vôbec nepotrpíme a akosi radšej máme modré odrody.