Jaký je správný termín pro osečkování? Starší publikace uvádí červenec až srpen. Někdo ale říká už po odkvětu zastříhat všechny výhony - asi 5 listů za posledním hroznem (květem).
Je osečkování tak nezbytné? Letos jsem se na to - pokusně u některých odrůd - vykašlal a to se odrazilo na sladkosti hroznů (v porovnání stejné odrůdy sousedů). Je jen nutné zajistit, aby si obrost navzájem příliš nestínil.
zdravim vsechny vinare i nevinare, prosim vas mohl by jste upresnit inf. v ktere literature jste se docetl ze se ma oseckovat po odkvetu? taky jsem neco taveho slysel. diky
Já osečkuji vždy, když réva přeroste asi 50-60cm horní drát. Respektive neprovádím klasické osečkování, ale zaštípnu růstový vrchol. Výhon se ještě kus natáhne a je pak asi 0,75m nad horním drátem. Takže např. Panonii už mám osečkovanou :-)
Zastrihání vrchů (aby se "stejně" nezlomily) asi nebude to stejné jako osečkování (zakrácení na 4.-5. list nad hroznem). Takže příliš nerozumím předchozímu příspěvku. Je tedy zde ve vláknu myšlené osečkování "zakrácení" na požadovanou výškou? Ve staré literatuře mám uvedeno, že se provádí po odkvětu v červnu... Děkuji za edukaci.