Sušené Baco Noir

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?)
1.9.2011 15:57

Tak teda asi jo - mně plodilo jednou (poprvé) a nějak se mu do té barvy nechtělo. (Možná právě proto, že to bylo poprvé)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (513) - 151.93 (?), 1.9.2011 15:57

Tak teda asi jo - mně plodilo jednou (poprvé) a nějak se mu do té barvy nechtělo. (Možná právě proto, že to bylo poprvé)

host - 136.24 (?), 2.9.2011 0:05
Dobrý večer pán Zyjan! Odrody Medina či Golubok som neporovnával s Bacom z hľadiska odolnosti, ale obsahu antokyanov. Moju nepresnú informáciu doplnil Bredik. Opravujem: nie S.I.Krasochina, ale D.Pospíšilová píše v svojej Ampelografii na str. 343, že sorta Nero pri porovnávaní 26 odrôd (pravdep. muštových) vykazovala najvyšší obsah resveratrolu v hrozne aj vo víne. Pokiaľ ide o kvalitu vína z Baco Noir, máte pravdu, že po 5-8 ročnom ležaní v súdkoch sa dá z neho spraviť aj Portské s príchuťou čiernych plodov a karamelu. Na Záhorí asi takýchto skúsených vincúrov bolo málo, víno sa vypilo najneskôr do 2 rokov. Starečkov čičibák z Baca pri stodole v záhrade bol tak suchý, že mohol kľudne súťažiť s vínom Orechovým. To sa na Záhorí používa pri sbere-strásaní vlašských orechov. Keď sa trošku naleje pod orech a chvíľu sa počká, strom sa tak zatrasie, že nepotrebujete palicu a môžete zberať plody do košíka. Baco Noir našťastie nie je typický "Amerikán"-V.labruska, ale viac Francúz, preto je liščina menej výrazná. V knihe Nový brevíř o víně Jindřicha Haufta sa píše: "Hrozny i mladé víno z hybridů mají nežádoucí příchuť po ovoci, např. po malinách, jahodách, moruších... jiné zas chutí nepříjemně připomínají kov, trávu apod. Tato laciná a nekvalitní hybridní vína mají ještě jednu nevýhodu: za krátký čas, zpravidla do jednoho roku, začnou páchnout liščinou... V r.1982 se u nás pěstovaly hybridy na ploše 3325 ha, z toho bylo na Moravě 24 ha a na Slovensku 3301 ha... Ze starých hybridů se u nás pěstuje Delaware,...Noah,..Othello... Z novějších Baco 1,...Oberlin 595, 604, 605, Seibel 880, 1000, 4986, 5213, 5279, 6486 a odrůda Szaszaros..." Kvalita vín z priamorodiacich hybridov a európskej révy sa porovnávala už v 50. rokoch. Napr. Josef Blaha v knihe Réva vinná z r.1961 píše: "Použitím chromatografických metod v poslední době bylo prokázáno, že anthokyanové barvivo ušlechtilých odrůd révy je složeno z monoglykosidů tří anthokyanolů... Naproti tomu jsou anthokyany odrůd plodných hybridů složeny převážně z diglukosidů těchto anthokyanolů..." Akási nedôvera k vínam z moderných hybridov zdá sa pretrváva dodnes, ale nemôžete srovnávať víno napr. zo starej odrody Baco Noir s odrodou kupr. Marquette. Baco má v porovnaní s Cabernetom či Merlotom jemnejšie taníny, ale šírkou a rozmanitosťou vôní a chutí, najmä po naležaní v bariku nemá šancu s nimi súťažiť. Je to téma na dlhé hovory... Paľo

host - 136.144 (?), 22.6.2025 10:26
V Baco Noir liština není... Loni mi na ně už hodně šlo padlí, stříkat se to nevyplatí, šíří se na jiné odrůdy a tak je tam místo těch keřů řádek meruněk. Zkoušel jsem moštovat, cukernatost pěkná, byla to odrůda, která se nejlépe lisovala, ze všech které mám. Barvířku ale nepotřebuju.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz