réva vinná - sazenice moštových odrůd

host - 36.142 (?)
11.3.2009 15:41

Doporučuji, protože mám také zahradu na pardubicku, ale trochu níže, přímo u Labe jít stejnou cestou. Rozhlédnoutse vokolí co kdo a s jakými výsledky pěstuje a podle toho případně nakoupit sazenice. Je možné též požadat pestitele o prut ze zimního (předjarního řezu vinné révy) a vypěstovatsisvojezkušební, byť pravokořenné sazenice pro zkoušení. V našem regionu neexistuje šablona, jsou místa chráněnám kde roste vše, jsou studené polohy, kde je velmi obtížné najít vhodné sorty. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 174.190 (?), 31.8.2008 19:08, zobrazeno: 10861x

Prosím o radu, které odrůdy jsou vhodné pro pěstování v n.v. 270 metrů n.m. na pardubicku.      Děkuji.

host - 36.142 (?), 11.3.2009 15:41

Doporučuji, protože mám také zahradu na pardubicku, ale trochu níže, přímo u Labe jít stejnou cestou. Rozhlédnoutse vokolí co kdo a s jakými výsledky pěstuje a podle toho případně nakoupit sazenice. Je možné též požadat pestitele o prut ze zimního (předjarního řezu vinné révy) a vypěstovatsisvojezkušební, byť pravokořenné sazenice pro zkoušení. V našem regionu neexistuje šablona, jsou místa chráněnám kde roste vše, jsou studené polohy, kde je velmi obtížné najít vhodné sorty. 

host - 86.36 (?), 9.4.2009 11:13

Jaky je problem v 'pravokorennosti' vinne revy? Ktere odrudy vyzaduji podnoz, a ktere lepe rostou jako pravokorenne?

Mam doma aktualne uz 5 druhu vinne revy, z toho 3 jsou urcite pravokorenne, jedna *mozna* neni (prave jsem sazel a nedival jsem se poradne). Jedna se o Prim. Bude problem, zacnou-li rust korinky i z horni casti?

host - 235.249 (?), 9.4.2009 12:22

U pravokořenných je riziko že je zničí révokaz.

host - 196.74 (?), 9.4.2009 13:43

Nejsem si jistej ale pokud budete mít interspecifické odrůdy, tak ty by měly révokazu odolávat lépe než evropské, ale méně než na to šlechtěné podnože, ale pokud nejste z vysloveně vinařských oblastí, tak s révokazem problém mít nejspíše nebudete. Pro mne má štěpovaná sazenice snad výhodu jen v tom že si dám pomalou podnož pod bujně rostoucí odrůdu a nebo bujnou pod pomalerostoucí. V mích podmínkách 500mnm bych řekl, že mrazuodolným interspecifickým odrůdám štěpováním spíše uškodím, jelikož podnož nemusí být tolik mrazuodolná a navíc pokud pravokořenná odrůda přece jenom zmzne, může vyrašit pupen v úrovni země nebo pod ůrovní země. Např extrémě mrazuodolný Krystal kterej je středně rostoucí na SO4 což je jen středně mrazuodolná a středněrostoucí podnož je podle mne vyslovená zhovadilost.

host - 196.74 (?), 9.4.2009 13:45

Ještě jedna věc jste přece jenom o dost níže, tak bych doporučil z co se týká moštových odrůd Biancu a Regent. U mne by ale již asi nedozrály

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz