Odrůda Luna

host - 168.167 (?)
9.10.2008 12:47

letos už postřiky neřešte a do jara si něco nastudujte. Pokud máte jeden keřík, asi bych ho stříkal společně s rajčaty či okurkami nějakým měďnatým přípravkem. Pokud by to nestačilo, zrušil bych ho. Nemá cenu kupovat a míchat postřiky pro jeden keřík. Nebo zasaďte takových deset, dvacet odrůd... potom už by se chem. ošetření provádělo snadněji.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 28.119 (?), 29.9.2008 22:18, zobrazeno: 11043x

Dobrý den, koupila jsem hlavně pro děti v.r. odrůdu LUNA. Má být bílá, velká a bez pecek. Ale nevím, jestli mne nenepálili. Nyní o ní nemůžu nic najít. Znáte ji vůbec někdo? Moc díky

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 30.9.2008 7:02

Odrůda Luna je skutečně slovenská bezsemenná odrůda (křížení Katta Kurgan x Perleta). Velikost bobulí je spíše střední (2,8 g).Chuť by měla být výborná. Tuto odrůdu nemám, takže posoudit to nemůžu na 100%, ale mám sesterskou odrůdu Helios, takže se obávám, že Luna bude mít podobné vlatnosti. Problémem je u ní zejména nízká odolnost k houbovým chorobám, takže vyžaduje důslednou chemickou ochranu jak proti padlí, tak proti plísni révové.

host - 168.167 (?), 30.9.2008 7:20

Lunu mám druhým rokem, takže ještě nerodila. Bohužel musím potvrdit, že bez chem. ochrany ji pěstovat nelze. Kromě toho je extrémně náchylná k poškození jarními mrazíky.

host - 143.205 (?), 30.9.2008 7:38

Hm, je to asi takhle: co je přírodní a odolné nepotřebuje chemii, to se nám zdá nevhodné a ohrnujeme nos. tak proč ne odrudu LUNA, skvělou krásku, pro děti a tak dále a tak dále sem s chemií... JITA

pajja - (24) - 168.167 (?), 30.9.2008 7:49

Ono to s výběrem odrůd není jednoduché. Laik se většinou neubrání tlaku prodejce, kdo už nějaké zkušenosti má, ten zase chce mít něco zvláštního.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 30.9.2008 8:13

Nemám problémy použít chemii, když je to potřeba. Ale konkrétně odrůda Helios (a asi i odrůda Luna) je v mé kolekci cca 55 odrůd nejnáchylnější odrůdou k padlí a plíseň ji letos také silně zasáhla. Naštestí hrozny se podařilo napadení uchránit. Přesto jejich kvalita mě nenadchla. Naštěstí jsou i jiné bezsemenné odrůdy, které nepotřebují tak pečlivou chemickou ochranu. A s náchylnými odrůdami je někdy lepší se rozloučit.

host - 116.7 (?), 30.9.2008 11:29

Dobrý den, pane 46.152 - mohl byste prosím doporučit konkrétní odolné a zároveň chutné odrůdy? Díky moc, Helena

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 30.9.2008 12:12

V bezsemenných odrůdách je vždy výběr složitější, ale velmi odolná i dobrá je modrá odrůda Glenora. Odolné mají být i zatím tak vypadají odrůdy Kišmiš záporožskij (fialová), Rusbol muskatnyj (bílá) a Anastasia(modrá). Všechny čtyři jmenované odrůdy by navíc měly vydržet mrazy okolo -25°C a jsou kromě Anastasie rané. Zatím jsem je s vyjímkou Glenory sice neochutnal, ale degustační hodnocení jsou u Kišmiše záporožského i Rusbola muskatného vysoká. U Anastasie jsem zatím nenašel žádné výsledky degustací, takže si musím počkat na příští rok.

host - 28.119 (?), 9.10.2008 8:48

Moc děkuji za odpovědi. Jen se ted obávám, co bude lepší či horší).Když mi na jaře vymrzne a já budu muset koupit jinou odolnější i proti chorobám nebo ji zkoušet amatérsky chemicky ošetřovat - zatim o tom vůbec nic netuším - a pak ji mít napadenou. Poradíte mi ještě prosím s tou chemií? Co určitě zabírá a kdy stříkat. Moc díky

host - 168.167 (?), 9.10.2008 12:47

letos už postřiky neřešte a do jara si něco nastudujte. Pokud máte jeden keřík, asi bych ho stříkal společně s rajčaty či okurkami nějakým měďnatým přípravkem. Pokud by to nestačilo, zrušil bych ho. Nemá cenu kupovat a míchat postřiky pro jeden keřík. Nebo zasaďte takových deset, dvacet odrůd... potom už by se chem. ošetření provádělo snadněji.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz