Odroda stolova aj na víno
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 37.148 (?), 7.3.2014 13:16, zobrazeno: 5135x
zdravim vsetkych pestovatelov,
potrebujem poradit s vyberom vhodnej odrody viniča, aby bola chutna aj na jedenie, ale aj na vyrobu domaceho vina, a aby bola odroda skora.
Lokalita - vychodneSlovensko Kosice okolie, skor severnejsia oblast, mierne zimy, niekedy suche niekedy dazdive pocasie, ako kedy.
Dakujem za rady Marek
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 39.219 (?), 7.3.2014 14:18
Nevíme zatím, zda pěstitel dá přednost něčemu z bílých či červených odrůd, ani zda bude prioritou konzumace nebo výroba vína. Vínu vyrobenému ze stolních odrůd chybí poněkud nejen kyselinky. Osobně bych vybral z moštových odrůd, v mém případě by byla volba asi z těchto - MT, MM, IO, Pálava, luxusní je TČ ale je pozější. Samozřemě může dát někdo přednost rezistentům. Dobrého vínka j.c.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 39.219 (?), 7.3.2014 14:35
Nechtěl jsem zpochybnit vhodnost Vámi doporučené volby odrůdy Platovskij. Chtěl jsem jen objasnit proč bych také sám volil z rannějších moštových odrůd. j.c.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.143 (?), 7.3.2014 21:30
Jedna z nejchutnějších klasických univerzálních odrůd je Irsai Oliver.
Z interspecifických není špatný Prim, obyčejně ho vypijeme v burčáku.. Dobrý je také Vostrorg nebo Talisman, jsou to sice typické stoláky, ale mají i dobré cukry. Z Talismanu jsem dělal loni víno a nebylo špatné. Jenom je třeba použít po pomletí enzymy, jinak se masitá dužnina špatně lisuje.
Muškátové odrůdy jsou skutečně univerzální, ale napadá je hodně blanokřídlý hmyz. Pokud v okolí není více vinařů, tak budete muset sáčkovat, jinak vám sklizeň každoročně sežerou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 115.240 (?), 8.3.2014 21:56
Platovskyj naozaj veľmi skoro dozrieva- na Záhorí skôr ako IO. Výhodou je rezistencia. Pokiaľ p.Marek nemá na Košicku problémy so zimným mrazom a nebojí sa striekať, odporúčam IO, MM, z modrých: Dornfelder, Cabernet Moravia, Zweigeltrebe. Sú to muštovky s veľkými bobuľami vhodnými na jedlo. Medzi MM a MT sú veľké rozdiely v náročnosti na chemickú ochranu. Muškátové sorty sú pri konzumácii nevšedným zážitkom, dávajú nielen kvalitné víno, ale aj voňavý burčiak. Z interšpecifických univerzálnych odrôd odporúčam Pinotin, Platovskyj, Citronnyj Magarač, Cayuga White...
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|