Chory vinič?

host - 68.13 (?)
22.5.2013 8:46

hrozno je liana, ono sa nevysili, letorasty možu byt akurat tenšie, horšie vyzreju, potom bude menšia nasada resp.menše strapce...

osobne by som to strihol. lebo - na pričinu teraz neprideme, situaciu to nerieši. rez umožní vyrašit na na další rok mat k dispozicii možno silne tažne

po reze
po reze
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 68.13 (?), 22.5.2013 8:46

hrozno je liana, ono sa nevysili, letorasty možu byt akurat tenšie, horšie vyzreju, potom bude menšia nasada resp.menše strapce...

osobne by som to strihol. lebo - na pričinu teraz neprideme, situaciu to nerieši. rez umožní vyrašit na na další rok mat k dispozicii možno silne tažne

po reze
po reze

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 22.5.2013 11:23

Přemýšlím, co bych asi dělal, kdyby se něco takového přihodilo mně a neznal bych příčinu. Prostě by najednou začaly rychle vadnout listy na celém keři a nebyl bych si vědom žádného předešlého postřiku ani hnojení. V takovém případě bych si myslel, že problém bude v kořenech, přesně, jako kolegové v úvodu diskuse. Takže bych révový keř co nejdříve zastřihl třeba tak, jak je naznačeno na předešlém obrázku (nechal bych ale jen maximálně dva čípky s několika očky). Seřízkutý keřík bych opatrně vyryl ze země, abych nepoškodil nejsilnější kořeny pod kořenovým krčkem a jejich vlásečnice. Kořeny bych omyl ve vodě a zbavil veškeré zeminy. Prohlédl bych je ve snaze objevit nějakou zdravotní indispozici. Pokud bych žádnou nenašel, kořeny bych zastřihl rovným řezem a umístil bych keřík do vlažné vody (cca 20-25°C) na dobu přibližně 48 hodin. Pak bych keřík zasadil do velkého plastového květináče (kontejneru) s lehkým substrátem (směs kvalitní prosáté ornice, říčního písku, perlitu a zahradní rašeliny), zalil a umístil na vhodné teplé místo, kde nebude teplota klesat pod 15°C. No pak už bych jen pozoroval, jestli se probudí k životu, či ne. Moc velké naděje bych si ale nedělal…

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 133.163 (?), 22.5.2013 12:50
Něco podobného jsem chtěl napsat i já, navíc bych ještě použil na kořeny práškový stimulátor. Takhle se mi vloni podařilo zachránit Vostorg, byl sice menší ale zimu přečkal a zatím roste.

host - 3.23 (?), 22.5.2013 16:30

Co takhle hraboši nebo hryzec.

Mě každoročně zlikvidují desítky až stovky keřů.

Stačí trochu zatahat.

Pokud zůstal alespoň kořínek věc se dá zachránit.

Ostříhat na 2 očka, zalét a udělat kopeček.

Smrt hrabošům.

slovacik - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (67) - 251.165 (?), 22.5.2013 16:44

Dakujem, a moze byt aj hlina kupena v zahradkarstve na kvety alebo priesady?

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 22.5.2013 17:14

Ano, samozřejmě může. Vhodný bude například substrát určený pro zakořenění řízků či pro výsadbu sazenic. Ten by teoreticky měl mít neutrální Ph a neměl by obsahovat nadbytek hnojivých přísad. Ale vyskytly se občasné případy, že komerční substráty byly nadopované nějakými svinstvy a sazenice v nich degenerovaly. Já si pro zakořenění řízků míchám vlastní substrát v uvedeném složení a v pohodě. Mně ty kupované substráty připadají moc "dřevitě nadýchané" a vadí mi, že takřka neobsahují přirozené jílovité a křemičité částice, které se vyskytují v běžných půdách. Prostě jsem k nim nedůvěřivý. (Možná zbytečně).

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 195.46 (?), 22.5.2013 22:33

Dobrý deň pán Slováčik! Čo sa stalo s viničovým kríkom Vašej susedky, to Vám zrejme nikto nevysvetlí. Tak ako odrazu zvädnú a odchádzajú na apoplexiu koruny marhúľ alebo ich časti, u viniča sa stávajú takéto výpadky oveľa častejšie. Predvlani mi uprostred leta odrazu uschlo 2-ročné vertiko Solarisu, vlani zas jediný mladý krík Arkadie s prvými kvetmi na oblúkoch. Strata turgoru a zvädnutie výhonov môže súvisieť s upchatím vodivých pletív v dôsledku hubovej či bakteriálnej infekcie. Po príčinách uschnutia som nepátral. Dvojročný krík na Vašej snímke už by som nevykopával, hlavný koreň je už pomerne hlboko, jeho preťatím byste chorú rastlinu iba dorazil. Zdravý 2-3 ročný krík však na jar- pred rašením alebo na jeseň nie je problém presadiť. Či ramená odstrihnete, alebo sa budete pozerať na ich postupné usychanie, to už osud rastliny podľa môjho názoru neovplyvní. Jednoročná sadenica má, tak ako písal Mirek, väčšiu šancu na záchranu. Najlepšou záchranou je však zistiť diagnózu...

slovacik - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (67) - 208.156 (?), 23.5.2013 10:10
Takze nevykopavat ale ponechat osudu? A ak by som odrezany prutik dal do hliny nezakorenil by sa? Minuly rok susede uhynula podobne aj marhula - zvadli listy a uschla. Marhula bola od terajsieho hrozna asi 8m. Mozno to ma nejaku spojitost

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 133.163 (?), 23.5.2013 10:15
Když hlavu vykopete tak možná se ukáže kde je problém. Vyryl bych ji, zkontroloval kořeny, zakrátil a zasadil do kontejneru kde bych ji nechal ať se ukáže.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 23.5.2013 10:23

Musíte se rozhodnout sám, co budete dělat. Jestli budete se založenýma rukama pozorovat, jak se situace sama vyvíjí (což nyní prakticky děláte) anebo se odhodláte převzít iniciativu a pokusíte se pro záchranu keře něco sám udělat. Pokud se však rozhodnete pro druhou variantu,  upozorňuji, že ubíhající čas hraje silně proti vám. V každém případě váš nápad se zakořeněním řízků z odříznutých výhonů je velmi dobrý a za pokus rozhodně stojí.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz