Chory vinič?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 68.13 (?), 22.5.2013 8:46
hrozno je liana, ono sa nevysili, letorasty možu byt akurat tenšie, horšie vyzreju, potom bude menšia nasada resp.menše strapce...
osobne by som to strihol. lebo - na pričinu teraz neprideme, situaciu to nerieši. rez umožní vyrašit na na další rok mat k dispozicii možno silne tažne
|
|
 |
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 22.5.2013 11:23
Přemýšlím, co bych asi dělal, kdyby se něco takového přihodilo mně a neznal bych příčinu. Prostě by najednou začaly rychle vadnout listy na celém keři a nebyl bych si vědom žádného předešlého postřiku ani hnojení. V takovém případě bych si myslel, že problém bude v kořenech, přesně, jako kolegové v úvodu diskuse. Takže bych révový keř co nejdříve zastřihl třeba tak, jak je naznačeno na předešlém obrázku (nechal bych ale jen maximálně dva čípky s několika očky). Seřízkutý keřík bych opatrně vyryl ze země, abych nepoškodil nejsilnější kořeny pod kořenovým krčkem a jejich vlásečnice. Kořeny bych omyl ve vodě a zbavil veškeré zeminy. Prohlédl bych je ve snaze objevit nějakou zdravotní indispozici. Pokud bych žádnou nenašel, kořeny bych zastřihl rovným řezem a umístil bych keřík do vlažné vody (cca 20-25°C) na dobu přibližně 48 hodin. Pak bych keřík zasadil do velkého plastového květináče (kontejneru) s lehkým substrátem (směs kvalitní prosáté ornice, říčního písku, perlitu a zahradní rašeliny), zalil a umístil na vhodné teplé místo, kde nebude teplota klesat pod 15°C. No pak už bych jen pozoroval, jestli se probudí k životu, či ne. Moc velké naděje bych si ale nedělal…
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.23 (?), 22.5.2013 16:30
Co takhle hraboši nebo hryzec.
Mě každoročně zlikvidují desítky až stovky keřů.
Stačí trochu zatahat.
Pokud zůstal alespoň kořínek věc se dá zachránit.
Ostříhat na 2 očka, zalét a udělat kopeček.
Smrt hrabošům.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 195.46 (?), 22.5.2013 22:33
Dobrý deň pán Slováčik! Čo sa stalo s viničovým kríkom Vašej susedky, to Vám zrejme nikto nevysvetlí. Tak ako odrazu zvädnú a odchádzajú na apoplexiu koruny marhúľ alebo ich časti, u viniča sa stávajú takéto výpadky oveľa častejšie. Predvlani mi uprostred leta odrazu uschlo 2-ročné vertiko Solarisu, vlani zas jediný mladý krík Arkadie s prvými kvetmi na oblúkoch. Strata turgoru a zvädnutie výhonov môže súvisieť s upchatím vodivých pletív v dôsledku hubovej či bakteriálnej infekcie. Po príčinách uschnutia som nepátral. Dvojročný krík na Vašej snímke už by som nevykopával, hlavný koreň je už pomerne hlboko, jeho preťatím byste chorú rastlinu iba dorazil. Zdravý 2-3 ročný krík však na jar- pred rašením alebo na jeseň nie je problém presadiť. Či ramená odstrihnete, alebo sa budete pozerať na ich postupné usychanie, to už osud rastliny podľa môjho názoru neovplyvní. Jednoročná sadenica má, tak ako písal Mirek, väčšiu šancu na záchranu. Najlepšou záchranou je však zistiť diagnózu...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|