Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Přesto že poslední postřik proti Peronospoře proběhl u mě před týdnem a půl, dneska jsem si všiml malého napadení (na malé ploše a na 1, max 2 listech ze všech) na 2 letých sazenicích těchto odrůd: Galahad, Garold, Geliodor, Bažena, další, stejně staré sazenice odrůd Everest, Talisman, Jubilej Novočerkaska, Ciravas Agraa, Rošfor, Sindikat, Agat Donskoj napadeny zatím nebyly. na tomtéž místě byly napadeny i přes postřiky asi 5 let staré hlavy Nera a Krystalu padlím. Nero podstatně více.

Ve vzdálenosti asi 60m je sousedova vinice, kde se také pravidelně stříká, ale i tak je letos tlak chorob extrémní, zatím za psoledních asi 6 let co se více či méně úspěšně snažím o pěstování vína takový rok nepamatuju.

Dole před domem, před plechovým zahradním domkem je sem tam napadený nějaký list Nera Peronosporou, ale ídky dennímu dohledu to zvládám ukočírovat. Opět i přes postřiky se napadení na pár listech objevilo. Krystal na tomtéž místě o 2m vedle zatím napadení odolává.

O 5m vedle, u podél plotu, mám letos zasazené sazenice kontejnerované sazenice odrůd Valjok, Talisman, Galahad, všechny už mají cca 4m výhony, napadení Peronosporou jsem si zatím všiml jenom na Galahadu a Valjoku, na jenom listu, Talisman je zatím bez problémů. Všechny sazenice v tomto příspěvku zmíněné jsou stříkány stejně a ve stejnou dobu. Počasí se stylu teplo ale vlhko a do toho každých pár dní další a další déšť je pro šíření chorob jako dělané. Zkusím dnes večer další postřik proti Peronospoře.

Pokud jde o úrodu, letos očekávám první 4 střapce Nera (v minulých letech, než jsem nasadil kari sítě jako kryt proti vysoké) jsem neměl nic. Zatím jsou bobule zaměklé ale ještě hodně dost kyselé, před domem u plechové boudy jsou ve zrání o cca týden dál než nahoře na zahradě.

Vzhledem k počtu nebyl problém ty 4 vymodlené střapce zasáčkovat. U tatíka už půlku úrody Nera sklidili ptáci, naštěstí jsem stihl dovést sáčky a zbytek co přežil zasáčkovat. zajímavé je že na mnohem více zralý Krystal nešli vůbec. Ten bude tak do týdne už dobře jedlý. Má ho na asi 6 let starém keři u zdi garáže kde celý den pere slunce. V minulých letech víno díky neznalosti pěstoval víc jako stromek než jak by se pěstovat mělo, letos na jaře jsem zasáhl, ostříhal jak by být ostříháno mělo a už naletošní úrodě je ta změna poznat. i u něj bylo velké napadení plísní patrné, nicméně protrháním hodně napdených listů a postříkáním se to podařilo udržet pod kontrolou.

Tak jako tak jsem čekal že odrůdy jako Galahad a další zmíněné budou proti peronospoře odolnější. Vůbec si letos v mých podmínkách (JZ svah 230mnm, Zdounky na Kroměřížsku) neumím představit proti Peronospoře nestříkat. Postřik byl proti ní před květem, po odkvětu a pak ještě asi 3x, vždy když bylo po dešti a bylo jako v prádelně. Přípravky jsem střídal, byl mezi nimi Karathane New (padlí), Ridomil Gold, Discus, Champion a Acrobat.

Jak jste na tom s Peronosporoua chorobami letos vy ostatní a jaké odrůdy vám odolávají nejlépe?

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika