Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Venkovní vinohrad měsíc před vánocemi

Tak jsem dnes připravoval vinohrad na zimu a na třech keřích jsem ještě nalezl konzumovatelné bobule.

Jednak to byla Alexa. Pár bobulí se nacházelo na větším hroznu téměř zcela zničeném hmyzem. Vosy se pohybovaly kolem Alexy i dnes, nehledě na dosti pokročilé datum. Našel jsem několik nepoškozených bobulí a ochutnal je. Bobule vypadaly z vnějšku normálně, chutnaly rovněž normálně "alexovsky", ale struktura dužniny už byla částečně degenerovaná. Je patrné, že Alexa sice něco vydrží, ale vysloveně odrůda ke skladování to není.

Dále jsem našel malý hrozen odrůdy Zavet (šlechtitel Andronov). Jedná se o univerzální odrůdu s velikostí bobulí jen asi 4 g. Tady zcela souhlasím s popisem odrůdy na webu Slovplantu, snad jen zrání je ještě pozdější, u mne letos až v polovině října. Zavet bude proto vhodný jen pro nejteplejší polohy, bude nutno jej nepřetěžovat, odlisťovat v zóně hroznů apod. Bobule byly již trošku seschlé (vypadaly hůř než u Alexy), ale struktura bobulí byla stále dobrá, lepší než u Alexy. Nejzajímavější (což byl pro mne také důvod pro vysazení) je chuť. Není muškátová, není ovocná, takže by se měla zařadit mezi harmonické. Ale je natolik odlišná, že je skutečně "odrůdová." Nedokážu ji popsat, je prostě zajímavá. Asi bych nedokázal jíst hrozno takové chuti v množství jako u hrozna ostatních chutí, ale změna je osvěžující. Ani Zavet ovšem zřejmě nebude dlouho skladovatelný.

Nakonec jsem likvidoval hrozny odrůdy Chottabyč. Vloni jsem ukazoval Chottabyč na vánočním stole, to letos nebude (budou jiné odrůdy). V letošním roce byl totiž mimořádný tlak hmyzu a ukázalo se, že Chottabyč patří k jeho oblíbencům. Sice hrozny této odrůdy byly v sáčcích, ale ty byly menší než bylo potřeba. Bobule se dotýkaly stěn sáčků a okřídlení ničitelé je nabodávali. Od nabodnutých bobulí se pak nakazily hnilobou ostatní. Nicméně jsem zjistil, že uvnitř hroznů byly i zdravé bobule a ty byly dnes nejlepší ze všech. Vypadaly a chutnaly tak, jak chutnalo standardní sladké hrozno před dvěma až třemi měsíci. I letos Chottabyč prokázal svou trvanlivost, jen ho je třeba příště uchránit před nekalou konkurencí.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika