Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

V mých podmínkách se letos odolnost proti praskání dá hodnodit jen těžko, protože celá sezóna byla dosti vlhká, rostliny si na dostatek vody zvykly a přizpůsobily se mu. Praskání je nejčastější tehdy, když po dlouhém období sucha přijde déšť, to letos nebylo.

Dalším důvodem praskání bobulí je padlí, ale to je úplně jiný příběh.

Hniloba nastává zpravidla po poškození bobulí (nejčastěji hmyzem, dále třeba praskáním nebo kroupami). K poškození hmyzem může dojít klidně i v ochranných sáčcích, pokud hrozen sáčky vyplní a bobule se dotýkají stěn sáčku. Pak hmyz přes díry v sáčcích okrajové bobule stejně nabodne, ty začnou hnít a mohou hnilobou nakazit ostatní.

Ke konkrétním odrůdám:

Podarok bratu letos dozrál počátkem září, ještě v září jsme ho zkonzumovali. Snědli jsme jej dříve, než se mohlo stát nějaké hnití. Podle struktury a slupky bobule se ale domnívám, že na keři vydrží tak nejvýše měsíc.

Pegas dozrál koncem září a dojedl jsem jej dnes. Myslím, že na keři vydrží ve slušném stavu taky tak měsíc. Dnes byl ještě chruplavý, ale zdálo se mi, že destruktivní procesy v bobulích už začínají. Skladování jsem nezkoušel, ale nezdá se mi být u této odrůdy nadějné. Pegas nebyl vůbec poškozen hmyzem, i když to mohlo být tím, že hrozny byly zatím menší a stěn sáčků se prakticky nedotýkaly. Řekl bych ovšem, že spíše bude důvodem docela hrubá slupka bobulí (konzumaci nevadí), která hmyz neláká.

Everest se u mne vyskytuje rovněž, letos měl malou úrodu, díky padlí bobule brzy popraskaly. Viděl a chutnal jsem jej u Milaníka. Vloni u něj byly menší až střední hrozny nádherných a chutných bobulí (možná i 20 g), letos to tak slavné nebylo. Zraje docela raně. Nemyslím si, že by na keři vydržel moc dlouho, ale osobní zkušenost chybí.

Všechny výše uvedené odrůdy mají hodně šťavnatou dužninu. Takové dlouho na keři nevydrží. Vloni byla v tomto směru u mne rekordmanem odrůda Atos s daleko tužšími bobulemi. Atos vloni dozrál v druhé polovině července a ještě v polovině října byl velmi dobře konzumovatelný, jen cukry přibyly. Tedy výdrž na keři 3 měsíce. Letos ovšem úřadovalo padlí a bylo zle. Také velmi dlouho vydrží odrůda Lancelot. Vloni dozrál v polovině září a ještě v polovině listopadu měly zbývající bobule na keři výbornou chuť a konzistenci. Další takovou odrůdou je Upruhij (tužší modré podlouhlé bobule). Dozrává (vloni i letos) kolem poloviny srpna, vloni vydržel dlouho a také letos jsou bobule stále ve slušném stavu.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika