Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Na základě mnoha zkušeností a chyb (bohužel i vlastních) jsem přesvědčen, že pěstovat moderní velkoplodé PIWI odrůdy bez postřiku je možné. Vyžaduje to ovšem splnění několika podmínek.

1 Poloha

Asi nejdůležitější podmínka, protože všechno ostatní lze změnit celkem snadno, polohu nejhůř (postavená drátěnka se špatně přemísťuje).

Poloha musí umožňovat dobré podmínky pro révu, tedy zejména oslunění a proudění vzduchu. Vysazovat révu ke zdi je z tohoto hlediska špatně, u zdi je slabší proudění vzduchu (nebo žádné) a pro padlí to bývá učiněný ráj. U révy platí pravidlo: "kam nechodí slunce a vítr, tam musí chemie". Nejvhodnější expozice je samozřejmě jižní, jihovýchodní je lepší než jihozápadní, a to kvůli rychlejšímu oschnutí listů po ránu.

2. Spon výsadby

Je to individuální podle konkrétního místa, ale učebnicové poučky pro moštovou révu tady neplatí. Na základě vlastních zkušeností doporučuji vzdálenost mezi řadami nejméně 2,5 m, ale radějí více. Úplně nejlepší je zcela samostatná řada. V horších letech (jako je letošní) je velký rozdíl mezi zdravotním stavem révy v samostatné řadě a v klasickém vinohradu, i když jsou vzdálenosti mezi řadami cca 3 m. Je třeba učinit maximum pro proudění vzduchu, aby se v keřích držela vlhkost co nejkratší dobu.

Se vzdáleností mezi keři je to stejné. Stolní PIWI odrůdy bývají většinou výrazně vzrůstnější než standardní moštové odrůdy, takže rozestupy pod metr nemohou dopadnout dobře. Doporučuji rozestupy 2 m a více. Pak jsou řady keřů vzdušné, dají se snadno udržovat (viz zelené práce níže).

3. Vedení, řez a zelené práce

Vedení, řez a zelené práce musí směřovat k tomu, aby keře zůstaly řídké a vzdušné, žádná neprůhledná stěna. To znamená v řadě jeden výhon po cca 15 cm nebo ještě řidší. Opět vše zaměřeno na co nejrychlejší osychání listů. Samozřejmostí jsou zelené práce spočívající v odstraňování zálistků, stačí od konce května do konce července, tak co dva týdny (tedy asi 5 x).. Podle zkušeností pěstitele a odrůdy případně odstranění listů v zóně plodnosti.

Tady právě výrazně pomůže větší vzdálenost mezi keři. Při větších vzdálenostech jsou zelené práce mnohem snazší než při metrových rozestupech.

4. Odrůda

Ohledně plísně problémy u PIWI odrůd nebývají. Jednak máme odrůdy s geny odolnosti, jednak za předpokladu splnění výše uvedených podmínek budou i standardní PIWI odrůdy plísni odolávat dobře, nejvýše budou někdy od srpna poškozeny listy, ale plodů se to nijak nedotkne.

Největším nebezpečím je padlí. Tady nejvíce pomůže dodržení výše uvedených podmínek. Ohledně rezistence stolních PIWI odrůd mi není nic známo, ale i tady se mi zdají být rozdíly mezi odrůdami velké. Tak např. u odrůd jako Zolotce (což není typická velkoplodá odrůda, nýbrž bezsemenná), Čarli, Rafinad jsem letos padlí nezaznamenal, ačkoliv se nenacházejí v samostaných řadách. Třeba Bažena umístěná mezi Čarlim a Rafinadem padlím zasažena byla.

Pokud se někdo chce před padlím pojistit ještě více, zvolí nejranější odrůdy, zrající počátkem srpna. Je známo, že od určité cukernatosti bobulí padlí bobule nepoškozuje, to nastává u nejranějších odrůd již v polovině července. Tyto odrůdy tak mohou snadno před napadení padlím "utéci".

Roni píše: "Ale myslim, si, ze rokmi sa napadnutie zhorsuje, lebo choroba sa bez postrekov uz drzi na samotnej rastline a podari sa jej prezit aj zimu."

S těmi roky to bude pravda, ale podle mne hlavně proto, že keře rostou stále více a udržet je ve vzdušném tvaru je stále obtížnější. Přežít zimu může padlí v případě, že nejsou tuhé mrazy, někde jsem četl, že hranice je -17. Při slabších mrazech ti, kteří chtějí být ekologičtí, ale ne dogmaticky, mohou při rašení révy použít postřik sírou, která zárodky padlí z minulého roku zlikviduje. Síra je přírodní prvek, která se v ovoci nijak neprojeví. Ekologické postřiky typu Cocana nebo různé výluky z kopřiv, přesliček apod. asi nemohou uškodit, možná i pomohou.

Závěr:

Výše uvedené "hraběcí" rady vypadají celkem jednoduše, ale bohužel se často nedodržují. Někdy z neznalosti (např. výsadba révy u zdi), někdy z lenosti ("odrbávání" zelených prací), někdy z velikáštví (příliš mnoho keřů na vymezené ploše). Stará česká přísloví "někdy méně je více", případně "kdo chce moc, nemá nic" mají svou platnost i v této oblasti.

Jistě může přijít mimořádně nepříznivý rok, kdy jistá chemie bude muset nastoupit, neřeším kroupy, blízkost zdrojů infekce atd., ale za běžných okolností by splnění výše uvedených podmínek mělo stačit k dosažení ekologické úrody.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 11 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika