Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Nejprve za sebe. Sice "moje hrozno vyzera byt zdravé", ale to platí hlavně na fotkách vybraných keřů. Jinak byl a je letošní rok na mém vinohradu špatný.

O důvodech jsem již vícekrát psal, takže jen shrnutí:

- léta 2015 až 2018 byla extrémně suchá, poslední trošku plísńový rok byl rok 2016. Z toho jsem vycházel a očekával, že nějak podobně bude probíhat rok 2019

- květen 2019 začal mrazem, který zničil asi tři čtvrtiny výhonů. Réva reagovala novými výhony ze zásobních oček, které ovšem rostou jinak a bývá jich více.

- květen a počátek června byly hodně vlhké, celý červen rekordně teplý, réva rostla hrozně rychle

- počátem července přišly kroupy, které polámaly mnohé výhony (takové neplánované předčasné osečkování), na což za vlhka a horka réva reagovala zvýšeným rozvětvováním.

Výsledek byl takový, že se z keřů révy stala mnohohlavá saň a utínat všechny hlavy prostě nebylo v mých silách (tím spíše, že díky vláze a teplu rostl také mimořádně plevel a tráva, pletí a sekání trávy zabralo nadstandardně času, který potom scházel).

Jinými slovy, podařilo se mi jakžtakž udržet v rozumném stavu mladší keře (můžete si všimnout, že u snímků píšu o tříletých a čtyřletých keřích), které ještě samy o sobě nebyly tak silné a udržet je řídké jsem zvládl. Starší keře dopadly výrazně hůř. Rychle vyrostlé výhony totiž mívají řidší pletiva a jsou náchylnější k chorobám než pomaleji rostoucí. V červenci se pak objevila plíseň, krátce na to padlí a bylo zle.

Pokud se týká postřiků. V minulých letech jsem proti plísni použl někdy 1-2 x za sezónu Alginure (výtah z mořských řas), v roce 2018 jsem nestříkal vůbec.  S plísní větší problém nebyl, vloni žádný. Letos jsem po zjištění stavu některé keře postříkal jednou Ridomilem Gold a jednou Acrobatem. Snad to trochu pomohlo.

Proti padlí jsem v minulých letech zkoušel AQ 10, ale podle posledních informací vůbec neúčinkuje. Jinak 1-2 x síra (Kumulus). Letos jsem při rašení postříkal Sulkou, která působí i proti vlnovníku, který mi pil krev stále více. Pak až v druhé polovině července některé keře Karathane New.

Hlavní problém ale myslím nebyl v nedostatku postřiků, ale v nezvládnutých zelených pracech a samozřejmě v počasí a tlaku chorob.

Zkusím částečně odpovědět i za Milaníka (doufám, že Ti to nevadí). On je v trošku jiné situaci, podle mne zatím jednodušší. Má totiž jeden starší vinohrad, ale jen pár desítek keřů. Ty se mu letos podařilo udržet řídké a vzdušné. Podívejte se na jeho poslední fotku. Ne tu s velkým střapcem odrůdy Slava Ukrajině, ale tu ukazující celý keř (i sousední keř a další řady). Všimněte si, jak jsou keře řídké a průhledné, žádná neprůhledná zelená zeď. Nějak takto mají vypadat! Na takových keřích se chorobám daří výrazně hůř a hrozno má proto zdravé

Další vinohrad má Milaník jinde, je tam násobně více keřů, jenže mladých, dvouletých, nejvýše tříletých. Ještě vloni tam vůbec nebyla drátěnka, letos už ano. Tak mladé keře jsou ovšem zatím řídké přirozeně, ještě se nestačily pořádně zahustit. Po letošním vlhkém roce již keře v tomto druhém vinohradu zesílily a příští rok může mít Milaník podobný problém jako já letos. Samozřejmě opět mnohé záleží na počasí.

Ohledně postřiků u Milaníka se vyjádřit nemohu.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika