Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Ještě na téma barva bobulí a poškození ptáky a hmyzem. Ohledně ptáků nevím, ti letos naštěstí zobou někde jinde. Napadení hmyzem je ovšem u nás letos enormní (platilo to už u meruněk a broskví), možná je to tím, že mnoho ovoce letos (po bohatém roku 2018) není.

Souvislost s barvou bobulí může být pravdivá, třeba na žlutý Senator Burdaka vosy a včely nejdou, uvázal jsem totiž na něm pytlíky jen volně a nic se nestalo. U jiných odrůd s takto volně uvázanými pytlíky se hmyz do pytlíků horem "vloupal" a bobule zlikvidoval. Na druhou stranu kolem žlutého Valjoka nebo žluté odrůdy Muškát Solomka se to hmyzem jen hemží. I některé modré odrůdy zase zůstávají hmyzem nepovšimnuty, i když jsou již zralé (např. Ajuta, Šarada UA).  Z minulosti vím, že se hmyz vyhýbá labruskám.

Tedy jen barvou to nebude. Možná je hmyz více lákán muškátem, možná cukry (!!! chuťový pocit sladkosti nemusí být dán pouze množstvím cukru, může to být i nedostatkem kyselin), možná je rozhodující tenká slupka, možná štavnatost dužniny, těžko říci. Nevím o žádném výzkumu na toto téma. V každém případě by to bylo zajímavé téma na diplomovou (nebo jinou) práci, je to jistě zajímavé téma i pro pěstitele révy. Škoda, že už je sezóna v plném proudu a nejranější odrůdy (kterých se problém logicky týká nejvíce) už jsou často sklizeny. Nicméně i tak zkusím popřemýšlet o systému sledování a pokud zjistím něco zajímavého, rád se podělím.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika