najskor pre istotu poznamka pre laikov:
Ked hovorime o ciernom vrubli, tak vzdy sa mysli odrezok z vyzreteho vlanajsieho vyhonku odobraty v zime a vhodne uskladneny, tak aby nerasil az do terminu vrublovania (mierne napucane ocko 2-3mm moze byt OK).
zeleny vrubel sa mysli z odrezku tohtorocneho vyhonku - takeho, ktory uz zacina drevnatiet - je teda uz pevnejsi a zvycajne sfarbeny do cervena.
Je potrebne stihnut vrublovanie cca do konca juna - to moze byt problem hlavne ak na jar vinic zmrzol a vyvoj je oneskoreny - teda v tom case este vyhonky mozu byt meke - malo pevne.
Spravny vyhon musi uz na reze vidiet drevnatenie pletiv.
Pri neskorsom termine, moze sice ocko vyrasit, ale casto nevyzrie a v zime zmrzne... to som skusal viac rokov, ale uspesnost je minimalna = je to skoda roboty... preto u mna v teplej polohe najneskorsi termin byva cca 7.7.
robi sa vrublovanie do RAZSTEPU.
OVERENY TIP: proti vyschnutiu vrubla: Ked je uz vrubel a podpnik zaviazany... celu este odhalenu cast vrubla obalim jemnou potravinarskou foliou - obviazem ju celkom natesno=prilnavo okolo vrubla, tak aby len ocka zostali volne. Nebojte sa toto nesposobi ziadnu plesen, hnilobu, zparenie prave preto ze je vrubel obaleny natesno - bez vzduchu. Teda potom nedavam uz ziaden sacok nad vrublom... tato metoda je velmi jednoducha a vyborne funguje, nikdy mi vrubel nezvedol.
Ja si odrezem z celej ROLKY potravinarskej folie valec sirky cca 2.5cm a tym omotavam vruble. Nerobit to s vrublovacou/steparskou foliou, ktora je prilis pevna.
Nezabudnut den/dva pred vrublovanim aj tyzdne po nom zalievat kry, aby mali dost miazgy - zvycajne pri odrezani z vyhonu vtedy z neho vyteka tekutina (to je dobry znak, ze ma dost miazgy)
Na odrode/farbe (hrozna) podpnika a vrubla +- nezalezi, ale musia mat cca rovnaku hrubku.