Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Mám v sadu mezi révou docela přesný digitální venkovní teploměr, cca 10 cm nad zemí v sedm hodin ráno teplota - 3,6° C, o chlup "teplejší" než předchozí ráno. Přesto ty rostlinky, které neměly petku dobře zabořenou do hlíny, jakoby mrazík podcházel a bohužel mají semtam lístečky spálené mrazíčkem. Zas tak hrozné to není.

Všechny sazenice, které jsou starší nebo mají vyšší vedení, jsou mrazíkem netknuté. Měl jsem na pokus dvě sazenice nezakryté, výhony od země rozvinuté do prvních lístků a ty těsně rašené od země až po zhruba 30 cm na zemí kompletně spálené, zbytek výhonu cca 20 cm s několika rozvinutými čoky OK bez zásahu. Samozřejmě, že kdyby mráz byl jako předloni (- 5 st.), tak uhynou i ty nejvýše. Pro mě opět zkušenost pro pěstování ve výše položených nevin. oblastech, jsou dvě volby: buďto a) pěstovat od země jako keř s několika výhony a přes zimu dobře zakrývat chvojím nebo ohnutí a přihrnutí do země. No velká pracnost, co si budeme povídat. Výhoda: přežijí očka citlivých odrůd i krutou zimu. Na jutubu jsou videa, jak letorosty révy před zimou ohýbají a přikrývají hlínou atp. Nevýhoda: co s tím na jaře po odhrnutí než přejdou zmrzlí, megapetky? Nebo b) spoléhat na měkčí zimu jako byla tato (u nás nejnižší teplota byla v únoru -14,5°C, tedy vést révu jako to dělá drtivá většina, vodorovně jedním letorostem 80 cm nad zemí a tedy "jenom" se uklidňovat, aby nepřišel mrazík silnější než cca 5 pod nulou. 

Jinak, já nemám problém, že mi tu něco z mých odrůd neuzrálo. Samozřejmě nemyslím typicky teplomilné odrůdy, ale takový Žlutý Muškát mi loni při tom krátkém veget. roku (dlouho chladno na jaře) uzrál ke konci září a to určitě není raná odrůda.

Petr H. 

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika