Zdravím na severnú Moravu, Martine!
Prvé meranie cukornatosti naočkovaných rezistentov som zverejnil 1.9.2013 v tomto vlákne. Po 13 dňoch teda Frontenac Blanc zvýšil svoju cukornatosť o 3 st.NM, Fr.Gris o 1,3 st.NM, Marquette o 1,7 st.NM, Cabernet Jura o 3,5 st.NM a Cab.Cortis o 2,7 st.NM. Americké sorty Frontenac a Marquette majú síce menšie zrna, strapce nie až tak veľké ako u nemeckých rezistentov (úroda z 1 kra cca do 2 kg), ale rozhodujúca je kvalita dužniny. Nepotrebujem vyrobiť kvantum vína na predaj, ale iba menšie množstvo pre priateľov, rodinu a za účelom niekoľkoročnej archivácie. Ak sa mi podarí preočkovať okolo 50 starých koreňov frontenakmi, bude to ako základ pre biele bio- cuvée bohate stačiť. Ďalšími sortami do zmesky sú: aromatická Traminette a Cayuga White (práve začínajú dozrievať) a sladké sorty Platovskyj, Dubljanskyj a Citronnyj Magarača.