Bydlím v horách a tak to co u Vás vyroste za jeden rok, u mě trvá tři. La Crescent a Frontenacy sice mám, ale jen po jednom keři. Myslím, že nemá cenu tyto odrůdy nějak preferovat s ohledem na vysoký obsah kyselin (u mě je podstatně míň tepla a kratší léto). Tímto jsem odpověděl i na otázku jaké je z nich víno – nevím. Chemickou ochranu jsem zatím nemusel provádět. Keře jsou zdravé, ale zase tu je trochu mé specifikum. Bydlím daleko od vinic, a možná i proto tlak plísní je menší.?
Cayuga White jsem už taky omezil na jeden keř. Dosahuje málo cukru a chuť? Nic moc. Postupně vylučuji neperspektivní odrůdy a mráz mi v tom vydatně pomáhá. Cabernety vyřadil všechny.
Ty perspektivní, jak už jsem psal jsou hlavně, Marquette – víno je z této odrůdy výtečné. Co se týče ochrany, tak podle mě je Marquette skutečně na 100% rezistentní na rozdíl od Cabernetů a Pinotinu. Na bílé Osceola Muscat. S touto odrůdu však zatím začínám.
Ještě na vysvětlenou. S révou experimentuji s ohledem na polohu kde bydlím. Nemám vinici, jen asi 50 mladých keřů.