Nová zahrádka - co a jak?



host - 136.82 (?) 
15.4.2009 11:29, zobrazeno: 8495x

Ahoj! Brzy budu kupovat zahrádku - není na ní nic než tráva a pár ovocných stromů (ty asi půjdou pryč, jsou léta neudržované).

Poradíte mi, co a jak nejdříve na neudržované zahrádce udělat? Nikdy jsem zahrádku neměla, tak vůbec nevím.

Co vysadit, co si pořídit, atd...

Díky!

z

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 70.100 (?), 15.4.2009 11:43

Co vysadit, co si pořídit, atd..
---

Ale to přece musíte vyřešit Vy, takhle to vypadá, že vlastně ani nevíte, proč tu zahradu máte. Doporučil bych jen nelikvidovat bezhlavě hned všechny staré stromy. Jednak nevíte, co mají za úrodu, druhak dávají, pokud jsou vysokokmeny, v létě stín. I kdybyste to ovoce nepotřebovala, vysokokmen má na zahrádce své místo, je to svým způsobem ozdoba.

Edit1. Zahrada je běh na dlouhou trať. Spousta příspěvků tady v diskusi je typu "poraďte něco, aby to bylo takové a makové a hlavně RYCHLE vyrostlo". To nejde. Kdysi se říkalo, že ovocný strom sází otec pro syna, les děd pro vnuka. V případě ovoce to už neplatí, ale co jednou zasadíte, už pak složitě přendaváte jinam. Třeba zapěstování řady štíhlých vřeten do plné plodnosti trvá 5 roků, když to jde dobře. 5 roků není moc, ale není to taky málo. Okrasné keře taky nevzniknou v okamžiku. Okrasné jehličiny se ukáží tak za 10 - 15 roků.

Pokud jde o mne, preferuju drobné ovoce, jahody, maliny, rybíz, angrešt. Celé léto je co zobat a když máte náladu, domácí rybízová do lineckých koleček na Vánoce se prostě překonat nedá.

Jestli je to v dobré poloze, nebo máte - budete mít - chatku se zdí k jihu, můžete, když si troufnete na řez, zasadit rannou révu. Ale to už jsme u toho plánování, psát by se dalo pořád kolem dokola. Je to na Vás.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 135.246 (?), 15.4.2009 11:58

Ty stromy opravdu zatím nechte, co za pět minut vykácíte, to za pět let nenaroste. Jako první krok si pořiďte dobrou sekačku a založte někde ve stínu kompost. Pořiďte si nějakou literaturu (dobrá je např. kniha Č. Bohm - Okrasná zahrada, SZN 1988 nebo Praktická zahrada, Vašut 2007), posaďte se pod ty stromy s dobře vychlazeným Martini a rozmýšlejte - tak to aspoň dělám já . Co mi první rok připadalo jako dobrý nápad, to jsem leckdy zavrhl a naopak, někdy stačí drobnost k tomu, aby člověka napadlo úplně jiné a lepší řešení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 122.179 (?), 22.4.2009 16:54

Mít partnera jménem MARTINI je skvostná rada, předtím ale raději něco promyšleně začít.Podle podmínek něco starého a neudržitelného odbourat a příp.vysadit nové. A přitom se v ničem neukvapit.Říká se, že dělat rychle a dobře je nejlepší.Kombinací ale také je rychle a špatně, pomalu a dobře, a pomalu a špatně, což je nejhorší.Přidáte-li ještě a často Martini, překombinujete všechno i sebe.  AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 22.4.2009 17:25

Ne, říká se dvakrát měř jednou řež a práce kvapná málo platná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 130.20 (?), 23.4.2009 7:38

Snad trochu z praxe. To, že tady není žádná konkrétní rada je tím, že o té zahrádce nejsou žádné konkrétní údaje. Rozloha, poloha, souč. stav porostů, kvalita půdy, možnost zalévání.... A také žádné údaje o budoucím majiteli z hlediska jeho bicepsů a chuti do tvrdé práce. Ideální jsou dva: ona - jako tvůrčí a řídící typ, nešetřící chválou pro svého partnera, otírající jeho pot a podávající další pivo a on - tlumič příliš vzletné fantazie partnerky i realizátor hrubých, fyzicky náročných prací, kterých je kupodivu většina.

           Jako první bych sháněl hnůj a zasadil brambory - už je čas. To z namená   zrýt alespoň 6x4m, rozbít drny, zarýt hnůj... zasázet a ošetřovat a připravit tak pole pro zahradní jahody, které dát na černou folii hned po bramborách. Přitom ze zbylého hnoje, trávy a všeho možného někde v koutě vytvořit kompost. A při té práci se rozhlížet, hodnotit a plánovat, co se na podzim vyhodí a co zasadí, co se ošetří a ponechá. Co pěstovat, záleží na chuti i na potřebě. Brambory, jahody, česnek plus nějaké speciality. Brzo bych postavil skleník, kde pěstuji ředkvičky, salát, rajčata a okurky. Venku samozřejmě nebudou chybět i okrasné prvky, zejména květiny či růže, pak ovocná část - angrešt, rybíz, jádroviny, peckoviny, případně různé moderní speciality, ale to už je na majiteli, jeho zálibách i jeho stylu života. To nejpodstatnější je, kolik práce a času chcete zahrádce věnovat, pro to Martini Vám stačí velký slunečník a lehátko.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
helena721 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (78) - 255.95 (?), 23.4.2009 8:06

Podepisuji vše, co řekli předřečníci. Začni pěkně pomalu, jakmile se dáš do zahradničení práce nikdy neskončí, pořád budeš něco vylepšovat, měnit, přemísťovat... prostě pořád, dokud budeš moci. Přeji úspěch a výdrž.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika