Jak zničit mech na zahradě?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
            
host - 4.94 (?) 
13.4.2010 12:55

to jste mě tedy pobavil

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
               
host - 162.2 (?), 7.5.2010 7:39

Zdravím, nevím přesně, komu patří předchozí přízpěvek... jen jsem chtěl doplnit. Už naši dědové (alespoň u nás na Vysočině - Českomoravské vrchovině) se při hospodaření drželi dvou důležitých zásad, a) pokud je jakákoliv rostlina (často i zvíře) napadená nějakou chorobou nebo nemocí, nesmí se vrátit zpět do půdy - musí projít ohněm.b) všechny ostatní zdravé rostliny použít pro spotřebu a zbytek vrátit zpět do půdy! 

Jarda 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 162.2 (?), 7.5.2010 10:00

Přidám taky něco ze své zkušenosti. Před 12 roky jsem stavěl RD a nechal jsem si ornici shrnout na hromadu a před pěti roky ji začal z té pěkné hlíny budovat trávník. Přesně podle všech dostupných pravidel pro osazování trávníků. Dnes můžu s politováním konstatovat, že se trávník nepodařil. Stále prorůstají plevele a mech - přesně tak, jak kdysi před stavbou. Je to tak, jak tehdy říkal soused zahrádkář - plevele a mechů se jen tak nezbavíš - v zemi jejich semena vydrží třeba 20 let a pak " krásně vyrostou "!

Adam

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 44.139 (?), 5.11.2014 2:56


Re: Trávník - mech v trávníku
Mech - Výtažek z mechu. Mech zůstává ušetřen nemocí i napadení škůdci. Rovněž slimáci se těmto šťavnatým, zeleným rostlinám vyhýbají.  Mechy se chrání látkami, které způsobují jejich nepoživatelnost.   Dříve se několik rozcupovaných hrstí trávníkového mechu přelilo horkou vodou a výtažek se nechal 2-3 dny stát, neředěným roztokem se pak postřikovala zelenina. Pracovníci univerzity v Bonnu mezitím potvrdili příznivé působení výtažků z mechu a doporučují připravovat výluhy z 1 l vody a 50 g sušeného mechu, pak se výluh scedí. Roztok se používá neředěný. Mechové výtažky zapudí i slimáky, chrání však rostliny především před útoky hub, jako je např.pravé padlí (Erysiphe aj.), naťová hniloba brambor a rajčat (Phytophthora infestans) či plíseň šedá (Botrytis cinerea), jež napadají pokojové rostliny, jahody nebo vinnou révu.  Tento prostředek působí preventivně, avšak pouze tehdy, když jej řádně aplikujete na rostliny i spodní části listů, a to každý týden či každých 14 dní.
(text z knihy „Rady našich babiček, Andrea Kern)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 160.241 (?), 9.11.2014 11:31

Proti mechu lišejníkům a plísním používám Mechstop, funguje na všech plochách, střecha dlažba zídka plot... Na trávníku je to trochu obtížnější, vždy to naředím, abych nezabil i trávu, ale už jsem tím likvidoval i mech a lišejník na stromech a super. Naředil jsem jen 1:2. Trávník je potřeba správně hnoiit, prořezávat a provzdušňovat, mech nemá rád, když jej často narušujete. Já to v některých plochách nastříkal Mechstopem 1:4 a mech neměl šanci, trávník to přežil v pohodě Mechstopu zdar.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 190.145 (?), 22.5.2018 15:32

Chtěla bych se zeptat na Mechstop, jestli jste měl někdo v poslední době aktuální zkušenosti? Není něco lepšího? Četla jsem že vápenné mléko, skalice... děkuji moc za každou radu.smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 44.26 (?), 4.11.2018 20:37

Mám zkušenosti, že ty přípravky fungují jen krátkodobě. Letos jsem rekonstruoval trávník a postupoval jsem tak, že jsem ten stávající (poničený po stavbě, plný mechu plevele), srovnal směsí zeminy a batonářského písku (kvůli vzdušnosti), dosel travinou a v průběhu sezony ještě doplnil směsí kompostu, zeminy a písku. Po mechu ani památka. Myslím, že klíčem byl zejména ten písek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika