Jak zničit mech na zahradě?

host - 162.2 (?)
7.5.2010 10:00

Přidám taky něco ze své zkušenosti. Před 12 roky jsem stavěl RD a nechal jsem si ornici shrnout na hromadu a před pěti roky ji začal z té pěkné hlíny budovat trávník. Přesně podle všech dostupných pravidel pro osazování trávníků. Dnes můžu s politováním konstatovat, že se trávník nepodařil. Stále prorůstají plevele a mech - přesně tak, jak kdysi před stavbou. Je to tak, jak tehdy říkal soused zahrádkář - plevele a mechů se jen tak nezbavíš - v zemi jejich semena vydrží třeba 20 let a pak " krásně vyrostou "!

Adam

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 4.94 (?), 13.4.2010 12:55

to jste mě tedy pobavil

host - 162.2 (?), 7.5.2010 7:39

Zdravím, nevím přesně, komu patří předchozí přízpěvek... jen jsem chtěl doplnit. Už naši dědové (alespoň u nás na Vysočině - Českomoravské vrchovině) se při hospodaření drželi dvou důležitých zásad, a) pokud je jakákoliv rostlina (často i zvíře) napadená nějakou chorobou nebo nemocí, nesmí se vrátit zpět do půdy - musí projít ohněm.b) všechny ostatní zdravé rostliny použít pro spotřebu a zbytek vrátit zpět do půdy! 

Jarda 

host - 162.2 (?), 7.5.2010 10:00

Přidám taky něco ze své zkušenosti. Před 12 roky jsem stavěl RD a nechal jsem si ornici shrnout na hromadu a před pěti roky ji začal z té pěkné hlíny budovat trávník. Přesně podle všech dostupných pravidel pro osazování trávníků. Dnes můžu s politováním konstatovat, že se trávník nepodařil. Stále prorůstají plevele a mech - přesně tak, jak kdysi před stavbou. Je to tak, jak tehdy říkal soused zahrádkář - plevele a mechů se jen tak nezbavíš - v zemi jejich semena vydrží třeba 20 let a pak " krásně vyrostou "!

Adam

host - 44.139 (?), 5.11.2014 2:56

Re: Trávník - mech v trávníku
Mech - Výtažek z mechu. Mech zůstává ušetřen nemocí i napadení škůdci. Rovněž slimáci se těmto šťavnatým, zeleným rostlinám vyhýbají.  Mechy se chrání látkami, které způsobují jejich nepoživatelnost.   Dříve se několik rozcupovaných hrstí trávníkového mechu přelilo horkou vodou a výtažek se nechal 2-3 dny stát, neředěným roztokem se pak postřikovala zelenina. Pracovníci univerzity v Bonnu mezitím potvrdili příznivé působení výtažků z mechu a doporučují připravovat výluhy z 1 l vody a 50 g sušeného mechu, pak se výluh scedí. Roztok se používá neředěný. Mechové výtažky zapudí i slimáky, chrání však rostliny především před útoky hub, jako je např.pravé padlí (Erysiphe aj.), naťová hniloba brambor a rajčat (Phytophthora infestans) či plíseň šedá (Botrytis cinerea), jež napadají pokojové rostliny, jahody nebo vinnou révu.  Tento prostředek působí preventivně, avšak pouze tehdy, když jej řádně aplikujete na rostliny i spodní části listů, a to každý týden či každých 14 dní.
(text z knihy „Rady našich babiček, Andrea Kern)

host - 160.241 (?), 9.11.2014 11:31

Proti mechu lišejníkům a plísním používám Mechstop, funguje na všech plochách, střecha dlažba zídka plot... Na trávníku je to trochu obtížnější, vždy to naředím, abych nezabil i trávu, ale už jsem tím likvidoval i mech a lišejník na stromech a super. Naředil jsem jen 1:2. Trávník je potřeba správně hnoiit, prořezávat a provzdušňovat, mech nemá rád, když jej často narušujete. Já to v některých plochách nastříkal Mechstopem 1:4 a mech neměl šanci, trávník to přežil v pohodě Mechstopu zdar.

host - 190.145 (?), 22.5.2018 15:32

Chtěla bych se zeptat na Mechstop, jestli jste měl někdo v poslední době aktuální zkušenosti? Není něco lepšího? Četla jsem že vápenné mléko, skalice... děkuji moc za každou radu.smiley

host - 44.26 (?), 4.11.2018 20:37

Mám zkušenosti, že ty přípravky fungují jen krátkodobě. Letos jsem rekonstruoval trávník a postupoval jsem tak, že jsem ten stávající (poničený po stavbě, plný mechu plevele), srovnal směsí zeminy a batonářského písku (kvůli vzdušnosti), dosel travinou a v průběhu sezony ještě doplnil směsí kompostu, zeminy a písku. Po mechu ani památka. Myslím, že klíčem byl zejména ten písek.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz