Dotaz na odstranění pařezů



Stránky: 1,  2   
Radúz - (1) 
1.4.2004 13:02, zobrazeno: 60733x
Prosím o pomoc
Mohl by mi někdo poradit? Prý existuje nějaký přípravek, kterým se natřou pařezy z pokácených stromů a ty se pak během několika let rozloží v zemi. Máme na zahradě pokácené staré stromy a chceme nějakým jednodušším způsobem, než je vykopání, odstranit velké pařezy.
Budu velice vděčná za jakoukoliv radu.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
eD - (22), 2.4.2004 7:53
Připojuji jen informace, které jsem si časem nashromáždila v jednom souboru str. Vašeho problému... Nicméně si myslím, že nejlepší je opravdu pařezy vykopat - i pro budoucnost.
1) Seříznout pod povrchem hlíny a pak ho zarovnat hlínou s okolím (zatravnit) nebo použit dřevokaznou houbu (dlouhodobé).
2) Je dobré narušit povrch pařezu a nanést vrstvu ledku a pařez překrýt igelitem.
Nejlépe se pařezy likvidují pomocí pařezových fréz.
3) V praxi vyzkoušená metoda a dosti stará spočívá v tom, že horní vodorovná plocha pařezu se nařízne pilou (i motorovou) do hloubky cca 5 cm (při menším průměru udělejte hloubku menší) a do vzniklé drážky 1 x za rok nasypte kuchyňskou sůl. Množství soli nemusí být velké a rozpad pařezu "urychlíte" urychlí tím, že drážku zakryjete PE folií a zatížíte, aby se sůl nevyplavovala dešťovou vodou. Z vlastní zkušenosti jsem takto ve stráni zlikvidoval pařezy lískových ořechů o průměru 15 cm do 2 let. Není to sice velký fofr, ale je to nejméně namáhavé a zaručené.
4) Osvědčil se mi následující postup: pařezy nejprve navrtáme, poté do děr nalijeme dusičnan sodný, díry dřevěnými kolíky zazátkujeme a pařez pak ještě přikryjeme igelitem. Za několik měsíců shnije.
5) Ničit pařezy lze také následujícím způsobem: Zezhora pařezu vyvrtáme několik otvorů cca 15 cm dlouhých a ty naplníme ledkem amonným (cena cca 50,- Kč) nebo speciálním přípravkem, který stojí 200,- Kč a lze jej koupit v prodejně se zahrádkářskými potřebami (název floor nebo nějak podobně), otvory ucpeme korkovými zátkami. Po ½ roce se do otvorů vpraví jakýkoli podpalovač a pařez se zapálí.
6) Možností je několik, buď pařezy vykopat, což je značně fyzicky náročné, využít odstraňovače pařezů ROOT (k zakoupení v prodejně Semena Vaněk - viz Krtekcentrum) nebo frézou na pařezy, která existuje i jako příslušenství k populárnímu Vari-systému.
Zdravím
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 4.83 (?), 2.9.2007 22:46

Poté, co jsem dal na moudré rady "jak pařez nařezat a zasypat" a zjistil, že výsledek je pouze narušení dřevní hmoty během řady let přiložil jsem sekeru ke kořeni a zalil kyselinou sírovou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 2.9.2007 23:02
Tu sekyru?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Marča - (44), 3.9.2007 9:41
Také jsme měli velký pařez tak jsem do něj (s pomocí manžela) vydlabali díru jakoby květináč do kterého jsem asi 2 nebo 3 roky sázela kytičky Pak se pařez uplně rozpadl sám. Po stranách jsem měla vyvrtané díry aby mě kytičky neuhnili.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
luiss - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73), 3.9.2007 10:36
Dobrý den, zkuste tam někde u Vás správu silnic, mají tzv. pařezomet. Mě to stálo láhev slivovice, ale pařezy jsou pa. Je to připojené za traktor, a vypadá to jako zubaté kolo, ty zuby jsou vidiové a pracuje to tak, že traktorem couvne k pařezu a tím pařezometem ten pařez vlastně po kouskách rozmete. Zajedou i pod úroveň terénu, a pak jen zasypete a zarovnáte hlínou. Zkoušel jsem je obkopat ale docela dřina. Tohle je skoro bez práce a rychlovka. Nebo se taky dělá na pařezu oheň a ten pařez prohoří. Je to ale na déle.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 3.9.2007 14:44
To jsem nikdy neviděl, to bude nejspíš zajímavý a  efektivní stroj. To asi za tu flašku slivovice stojí. Pařez by měl být ale mrtvý anebo od stromu, který neobraší z kořenů (třeba smrk).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 159.230 (?), 15.9.2011 22:01

Trhání pařezů je možné více způsoby.Záleží na velikosti a hlavné jaké má kořeny-do stran nebo dolů.Pařezy trhám už 8 let.Takže můžu poradit.

Chemické sarapatičky jsou na prd.

1 možnost -pařezová fréza-rychlý způsob zrušení pařezu ale ne celého.

2 možnost-vytržení nějakým silným strojem(bagr náklaďák, atd)- kolem pařezu se uváže smyčka ze řetězu a za ní teprve pevné lano(nejlépe ocelové) druhý konec k autu S autem nacouvat co nejblíže k pařezu(pozor na přejetí lana) a plnou silou dopředu-škubnout.Pozor lano musí být dostatečně pevné jinak se přetrhne(já používám ocelové lana nebo řetězy s nosností od 5 tun do 120 tun-pro VT-34)Tímto způsobem se dá pařez vyrvat i skořeny a nehrozí že bude znovu obrůstat tak jako při frézování.

3 možnost- bagr s podkopem-Bagr si udělá díru kolem a zároveň ho vytáhne a zasype díru, výhoda vytažení celého pařezu.Celkem rychlá metoda

4.možnost Silný naviják(např na autě)-Záleží na síle navijáku Pro příklad Naviják na LKT vyrve celý smrk i s kořenama-žádný pařez..Pro menší pařezy a pařezy odkopané stačí ruční řetězový hupcuk s nosností 3 tuny a výš, lano a kurta na smyčku nebo řetěz.Pařez uvážeme na liščí smyčku(při tahání se stahuje-oprátka) za ni zahákneme dolní hák navijáku a navíják(uvážeme za jiný pevný bod-silný strom, sloup,atd) a začneme to natahovat, v průběhu si popř přesekneme kořeny a do díry kolem pařezu nalejeme hodně vody(-o hodně to usnadní tahání-menší odpor hlíny)-doporučuji u každé metody. tímto vyrveme celý pařez.

Zbylé kořeny v zemi postříkáme Rundapem aby neobrážely.-Problém syrových pařezů-Doporučuji u každé metody-hlavně u frézy

Nejjednodušší způsob: silný pásový bagr nebo vyprošťovací tank VT 35,VT 55 VT 72 M4CZ.U těchto tanků síla hlavního navijáku je až 120 tun pře 2 kladky.Nutná potřeba místa a vjezd min. šíře 3,75 m a nosnost terénu 38 tun-tzn že to nelze postavit na podsklepený dvorek.Jinak v poho.

Osobně na to techniku mám takže jsem se pařezů natahal.Pokud Jste z Hradce KR. tak se můžem domluvit.Jinam nejezdím.

Moje technika:

jeřáb AD 30

VT 72 M4CZ-naviják 100tun-vlastní hmotnost 38 tun

AV 25 tatra 6x6-jeřáb

Vyprošťovací automobil VYA -naviják 30 tun, jeřábové rameno max 10 tun

Pásový bagr Komatsu L900

Tatra 815-7 8x8 +podval na přepravu tanku.

LKT 81

Malotraktor TZ 4 K14+naviják Warn 9 tun.

Traktor-bagr JCB 4X

Pařezová fréza Vermer l300-D

Ruční hupcuk 3,2tun a 5tun 

Hydraulický pojízdný naviják Krupp 30-nosnost 30 tun-přímý tah+vozík za auto.

Vázací řetězy Tř.10 10x30 -nosnost 4 tuny

Lana závěsná ocelová- oko- hák 10tun 8 m,20 tun 15 m,

60tun 25 m a 150 tun 15m.

a další drobná technika, pila,horolezecký postroj, kurty,atd)

Ne každý způsob lze všude uplatnit např pokud je málo místa tak tam nemůžu rvát tank.Samozřejmě trhám pařezy i ručně sekerkou a hupcukem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 213.183 (?), 3.8.2009 22:14

Mám velmi dobré zkušenosti s novým přípravkem, který se jmenuje ROOT, ničí dost rychle pařezy a zbytky kořenů

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 26.241 (?), 21.8.2009 10:35

nejlepší na trhání pařezů je přípravek nitroglicerýn... nejdříve si ovšem zabedníme okna:))) nejhorší asi bude sehnat starého odpalovače

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika