Čáp bílý

host - 16.190 (?)
6.4.2009 9:50

Čáp bílý pohlavně dospívá ve 3. roku, hnízdit však začíná 4-6 rokem, dožívá se 8-14 let.Nejstarší známý je 27 let.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 67.226 (?), 5.4.2009 21:38, zobrazeno: 19809x

Prolétl jsem několik odkazů pod heslem „čáp bílý“ s dobrým tušením, že na své otázky se mi patrně odpovědí nedostane.
V podvědomí mám kromě jiného zafixováno, že čápi žijí v trvalém svazku (což prý nemusí být podle některých webových stránek pravidlem), a že k nám se na stejné hnízdo vrací vždy stejný pár. Mě by ovšem v souvislosti s čápy zajímalo:
- kolika let se čáp dožívá?
- když jeden z páru zemře či zahyne, předpokládám, že si najdou nový 
   protějšek. Ovšem na původní hnízdo stáhne, samec samici či naopak.  
   Nebo si postaví hnízdo nové? 
 - může opuštěné hnízdo osídlit cizí pár nebo si každý nový pár staví nové  
   hnízdo?
- jsou potomci vázáni nějakým pudem k místu kde se narodili?
Asi to nejsou snadné otázky, ale po mnoha desítkách let je „naše“ hnízdo stále opuštěné, ač v okolí už čápi jsou. Proto ty otázky a naděje, že ještě přiletí.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6706) - 70.100 (?), 6.4.2009 6:33

Nedávno ve všech novinách pslai, že nejprve přiletí čápi, rozdělí si bejváky, poopraví a za nimi přilétnou čápice. Jak to mají v rodině dál nevím.

host - 16.190 (?), 6.4.2009 9:50

Čáp bílý pohlavně dospívá ve 3. roku, hnízdit však začíná 4-6 rokem, dožívá se 8-14 let.Nejstarší známý je 27 let.

host - 192.238 (?), 5.9.2010 9:32

Ahoj, pátým rokem bydlím v domě, z jehož balkónu lze pozorovat čapí hnízdo. V té souvislosti se objevují další a další otázky, na které se mi rovněž nepodařilo najít uspokojivou odpověď. Shrnu zde, co se nám podařilo vypozorovat:

Přilétají zcela pravidelně v prvním dubnovém týdnu, vždy jsem zaregistrovala nejprve jednoho jedince, který se zaobíral úpravou hnízda, později dorazil i druhý z partnerů. Nevylučuji však, že mohli přiletět i současně. Jeden rok měli 1 mládě, druhý rok 2 a letos zase jedno. Když už čápata umí létat, pohybují se zpravidla celá rodina pohromadě.

Letos jsem byla svědkem události, kdy si všichni čápi z širokého okolí dali společné rande na louce, byl to 3. srpnový týden. Bylo jich něco mezi 30-40 jedinců. A 2 dny na to byli fuč. Ten termín mě dost překvapil, byl konec srpna, prázdniny v plném proudu a čápi odtáhli. A další den zima jak koncem podzimu a tak to bylo celý týden. Zkrátka měli to promýšlený dobře. Dodnes však (2. zářijový táden 2010) potkávám nějakého samotáře, který s nimi společně neodtáhl.

A teď k těm otázkám

1/ Jak je to s tím hnízdem? Asi se sem vrací vždy stejný pár. Ale co se stane, když jeden z nich uhyne? Vrátí se čáp sám nebo si pozve i partnera nebo odletí s novým partnerem do jeho hnízda? A co ta mláďata z předešlého roku? Ta se do hnízda s rodiči nevrací, takže si asi nějaké musí posatvit nebo najít. Pak by to vypadalo, že všechna čapí hnízda staví jedinci ve věku prvního hnízdění.

2/ Jakým způsobem si ti čápi dali vědět, že se všichni sejdou ve stejné chvíli na stejném místě? Když pominu jejich radar na počasí, který jim určí pravý čas odletu, tak jak si specifikuji to místo, kde se shromáždí?

Tak pokud někdo budete mít další poznatky, o které se budete chtít podělit, uvítám Vaši reakci na lucie.kopcova@volny.cz

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?14.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz