Ke staré chalupě pod okna
|
|
 |
 |
host - 176.18 (?) 25.10.2009 21:04
Pustorylů je spousta, od výšky 1m do 3m, jednoduché i plnokvěté (málo voní nebo nevoní až na Philadelphus "Virginal", který má květy až 5cm velké, poloplné, sině voní a dorůstá cca 2m). Namátkou: Belle Etoile 2m, Bouqet Blanc 1,5m, Schneesturm 2,5m, Minessota Snowflake 2m. Výše uváděný muchovník (Amelanchier) má odrůdy od 3 do 5m výšky. Z ovocných by šla použít také aronie (černá jeřabina), keř do výšky asi 120cm, zjara svazečky bílých kvítků, koncem léta svazečky modročerných plodů (obsahují rutin - marmelády, šťávy, víno, kompot) a na podzim krásně červeně vybarvené listí. Jenom ty plody byste si musel pohlídat, jinak je očešou ptáčci...
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 25.10.2009 21:04
Pustorylů je spousta, od výšky 1m do 3m, jednoduché i plnokvěté (málo voní nebo nevoní až na Philadelphus "Virginal", který má květy až 5cm velké, poloplné, sině voní a dorůstá cca 2m). Namátkou: Belle Etoile 2m, Bouqet Blanc 1,5m, Schneesturm 2,5m, Minessota Snowflake 2m. Výše uváděný muchovník (Amelanchier) má odrůdy od 3 do 5m výšky. Z ovocných by šla použít také aronie (černá jeřabina), keř do výšky asi 120cm, zjara svazečky bílých kvítků, koncem léta svazečky modročerných plodů (obsahují rutin - marmelády, šťávy, víno, kompot) a na podzim krásně červeně vybarvené listí. Jenom ty plody byste si musel pohlídat, jinak je očešou ptáčci...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 233.160 (?), 26.10.2009 7:35
Já bych se v uvedených podmínkách držela spíš těch pustorylů, Amelanchier i Aronia patří taky mezi mé favority, ale vyžadují plné slunce. Jana K.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 27.10.2009 13:23
Aronii jsem měla jako pravokořenný keř na východní straně, květy i plody obalená a na podzim opravdu červená, od rumělky až po višňovou barvu. Tou červení svítila. Darovala jsem ji sousedce, překážela mi. Ta ji nakládá do rumu - vynikající...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 174.166 (?), 27.10.2009 17:34
To jsem nikdy neslyšela, že se z aronie dá dělat i želé. Můžu poprosit o recept? Hanča
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 86.78 (?), 27.10.2009 0:30
Krásnoplodka-samosprašná odrůda
Ruj vlasatá - zelený či žlutý kultivar
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 233.160 (?), 27.10.2009 19:14
Děkuji, už jsem si myslela, že můj křížový výslech pana Václava byl nanic. Doporučuji se obrátit na zahradnictví (ne hobbymarket) někde v okolí, tam jistě odborně doporučí rostlinu dle požadavků, místních podmínek a své nabídky. Tipy z této diskuze taky přijdouurčitě vhod. S pozdravem Jana K.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|