|
Poškozené rašící listy, 22.4.2019 Taky to může být nějaká houba. Když jsem hledal podle obrázků od Ivan Hlavatý, našel jsem něco o houbě "Wilsonomyces carpophila, Clasterosporium carpophilum".
České stránky popisují chorobu "Suchá skvrnitost listů peckovin". I když tam mají díry... celý příspěvek > |
 |
Poškozené rašící listy, 22.4.2019  Sulkou to určitě není. Sulkou stříkám každý rok broskvoně a semtam stříknu i na ostatní stromky, když mi trochu zbude.
Mám něco podobného na třešni a podle mě je to nějaký škůdce. Neustále mám na listech nějaké housenky (na růžích, na třešních,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Brouk, 13.4.2019  Je to pěkná potvora. Žere květy. U nás je chráněný, jinde je za škůdce. |
 |
Výrazný řez na ořešáku, 7.4.2019  Mě by zajímalo, jakým způsobem ponechanou větěv napřímíte? Píšete "ohnout nahoru".
Kdysi jsem prodlužoval stromek z jedné větve podobně. Přivázal jsem "dlahu" z dřevěné latě ke kmenu a k větvi - jako ke zlomené noze. Ale stromek byl mladší... celý příspěvek > |
 |
Výrazný řez na ořešáku, 6.4.2019 Všechny větve vycházejí ze stejné výšky na kmenu. Řez 3 větví najednou těsně u kmenu by teď byl asi příliš drastický zásah.
Kdybych to dělal na svém stromku, nechal bych z každé odstraněné větve pahýl dlouhý kolem 15cm(zhruba jako na fotkách) a... celý příspěvek > |
 |
Datel a chatka, 27.3.2019 Co je "plastový nosič"? |
 |
Jak na jarní střih, 14.3.2019 Nebylo by v tomto případě vhodné použít Zahnův řez? Snad se to tak jmenuje. Nechat letos krátký čípek (věšák).
Oba dvojité terminály jsou skoro stejně silné a rána po řezu na větevní kroužek bude relativně velká. |
 |
Zlomený smrk, 14.3.2019  Byl to jen odhad. Příroda si to dělá po svém a záleží na mnoha vlivech okolo stromu i v půdě pod ním.
Našel jsem graf rychlosti růstu jehličnanů v půdě bonity 1. Je to jen průměr. Jednotlivé stromy se můžou značně odlišovat.
Podle grafu by... celý příspěvek > |
 |
Zlomený smrk, 13.3.2019 Zmatek díky popletení věku a výšky jsem sem zanesl já.
Strom měl původně VÝŠKU 30m, takže může mít okolo 60let.
Nechal bych na něm, jestli se vzchopí nebo ne. Když tolik let nevadil, tak není důvod ho šmahem kácet. |
 |
Zlomený smrk, 12.3.2019  Pravděpodobně obrazí a vytvoří buď dva (3,4) nové symetrické kmeny, nebo se prosadí jen jeden kmen, ale mimo původní osu. Je to vidět na obrázku. Není to moc hezké, ale váš smrk není v místě zlomu holý, takže to nebude příliš vidět.
Osobně vidím... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Tlustší hadice za menším ventilem?, 8.3.2019 Taky bych to tak viděl. Čím větší odpory budete vodě klást, tím hůř. Vnitřek ventilu velmi pravděpodobně taky nedodržuje plný průřez odpovídající 1/2". Podle vaší prvotní hypotetické úvahy by potom neměla smysl ani hadice 1/2", když byl profil... celý příspěvek > |
 |
Chemstop - na kmínek, ano či ne?, 21.2.2019 Všichni dokola opakují, že aplikace přímo na kůru kůře nesvědčí, mohla by stromek zahubit apod. Zajímalo by mě, jestli k poškození kůry nebo zahubení stromku vlivem Chemstopu opravdu někomu konkrétnímu došlo. Výrobce přímou aplikaci doporučuje v... celý příspěvek > |
 |
Suchu odolnější zelenina, 28.8.2018 Citát:
"... Vítězem se stávají rajčata. Zalévám i v těch horkách jednou týdně a rajčata stále pěkně plodí..."
" S rajčaty plně souhlasím. Od suchého extrému v roce 2015, kdy jsem si ověřil že zálivka jednou týdně bohatě stačí,..."
Pánové,... celý příspěvek > |
 |
Fotka chcipajici brokolice - diagnoza, 26.7.2018 Píšou, že nemají rádi vlhko, zalévání, rosu a tak. Bohužel letošní léto je naopak velmi suché a teplé. Což jim přesně vyhovuje. Takže svým způsobem je příčinou opravdu sucho a horko. Jenže to by člověk musel stát u rostliny delý den a neustále... celý příspěvek > |
 |
Fotka chcipajici brokolice - diagnoza, 26.7.2018  Asi to bude brouk Dřepčík. Loni mi kompletně zničil Lichořeřišnici.
Na brokolici jsem ho vyfotil 16.7. Naštěstí už jen na zbylém košťálu po sklizni růžice. |
 |