|
Problémy s plodností morušovníku, 9.4.2007 Černá moruše roste taky v Kopřivnicic jako normální strom vedle paneláku, nevymrzává a každý rok plodí k malé radosti těch, co na ně v létě ta moruše spadne. |
 |
jak dokyselovat pudu boruvkam?, 9.4.2007 Pokud máte na zahradě nějaký jehličnan, možná by stačilo dávat do toho květináče jehličí. Ovšem pozor na les, brát jehličí - hrabanku z lesa je zakázané. |
 |
|
 |
Jak přesadit lípu?, 5.4.2007 Doplnění Pokud kůra na nejmladších výhoncích bude svraskávat. |
 |
Jak přesadit lípu?, 5.4.2007 To je už tak velký strom, že prostě nemáte šanci přesadit tolik kořenů s hlínou, aby dostaly z půdy vodu, která se pak vypařuje přes větve. Proto se u velkých stromů postupně po dva nebo tři roky přesekávají kořeny v takové vzdálenosti od... celý příspěvek > |
 |
Maliny, 1.4.2007 Když více taje nebo delší dobu prší, na zahradě mi teče z trávníku pramen. Voda ve studni je metr, půl metru hluboko. Běžně je metr, dva metry hluboko a když je sucho, i 5 metrů hluboko. Maliny prosperují. Soused má zahradu napůl na svahu a napůl v... celý příspěvek > |
 |
Založení hlavy, 1.4.2007 Univerzální výška by byla tak metr, 120 cm. Upřesnění záleží podle odrůdy a dalšího. Doporučuji zajít do knihkupectví nebo supermarketu, prolistovat knihy o pěstování viné révy a jednu koupit. Něco je i v této diskuzi. |
 |
Nenáročné jabloně, 1.4.2007 V první řadě bych doporučil se porozhlídnout po okolí, jaké jabloně prosperují sousedům. Teprv potom bych zkoušel nové odrůdy nebo staré odrůdy odjinut. Je to ale o zkoušení, musí se počítat s tím, že nějaké procento odrůd se neosvědčí a za 10... celý příspěvek > |
 |
švestka odolná šarce, 1.4.2007 Bratranec měl na zděděné zahradě asi 10 stromů domácí švestky, všechny zhruba stejného stáří a vzhledu a zasažené šarkou. Na všech dozrávalo do typické sladké zralosti domácích švestek každý rok tak 10 - 20 plodů. Kromě jedné, na té dozrávalo tak půl... celý příspěvek > |
 |
Severní strana zahrady, 1.4.2007 není to tak jednoduché, záleží na poloze - jižní Morava nebo Bruntálsko, na nadmořské výšce, na vlhkosti, na půdě. |
 |
Roubování, 1.4.2007 Aha, takže se proto ten nůž se zmrazenou čepelí nadá na brousku nabrousit. Asi si koupím brusný papír tisícovku na broušení pod vodou a zkusím ten nůž nabrousit s ním. |
 |
|
 |
Vápnění - drcený sádrokarton, 1.4.2007 To je pravda, kal z Čovek je problém, protože obsahuje těžké kovy a je to podle předpisů obvykle nebezpečný odpad.. Dělá se to tak, že se ho přidá tolik, aby celková koncentrace těžkých kovů nepřevýšila limity. Jinak kal z Čovek bude časem ideální na... celý příspěvek > |
 |
zahradni zebrik, 25.3.2007 U hliníkového hůř udělaného pozor, aby v profilu na podzim nezůstala voda. V zimě zmrzne a led profil roztrhne. |
 |
Kalač, 20.3.2007 Aha, chyba je asi u mně, já jsem si neuvědomil přesně, co kalač je. U nás se vždycky používala zvlášť palice a zvlášť sekyra nebo pantok. Pravděpodobně dnešní běžné kalače nejsou vyráběny na dlouhou těžkou práci typu mlátit s ním do... celý příspěvek > |
 |
Maliny, 20.3.2007 Ono asi hodně záleží na propustnosti půdy. Jinak divoké maliny nejvíc prosperují na březích potoků tak metr, dva metry nad vodou a potom na svazích, kde předpokládám, že je v nějaké hloubce tak půl metru, metr kamenitý poklad, po kterém spodní... celý příspěvek > |
 |
Roubování hrušní, 20.3.2007 Ten trojúhelníkový řez se nazývá kozí nožka a pod tím názvem se dá v učebnicích roubování najít. Jinak hrušeň se ujímá velice dobře. Kdysi jsem rouboval už rašící roub s asi 1 cm velkými rozpučenými pupeny, prakticky listy. Při roubování se mi... celý příspěvek > |
 |