Jak přesadit lípu?

host - 1.251 (?)
5.4.2007 14:32
Doplnění Pokud kůra na nejmladších výhoncích bude svraskávat.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 36.107 (?), 24.3.2007 20:38, zobrazeno: 7788x
Může mi prosím někdo poradit, jestli je možné úspěšně přesadit vzrostlejší lípu, asi tak 5 m vysokou, průměr kmene je cca 10cm? Na nynějším stanovišti je pátým rokem. Slyšela jsem cosi o postupném přerušování kořenů, ale nikde nemůžu zjistit v jakém ročním období se toto má začít dělat, v jaké vzdálenosti od kmene a do jaké hloubky? Předem děkuji za odpověď.

M.Amihaesei - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188), 24.3.2007 21:39
Já jsem přesazoval několik menších listnáčů, přesekávání kořenů jsem prováděl na jaře nebo i na podzim, a odsekal jsem silné kořeny do hloubky kam až jsem se dostal.  velikost balu se řídí zhruba podle průměru koruny stromu. Všechny dotyčné stromky se bez problémů ujaly.

host - 1.251 (?), 5.4.2007 14:31
To je už tak velký strom, že prostě nemáte šanci přesadit tolik kořenů s hlínou, aby dostaly z půdy vodu, která se pak vypařuje přes větve. Proto se u velkých stromů postupně po dva nebo tři roky přesekávají kořeny  v takové vzdálenosti od kmene, kdy je technicky dostupné ten strom přesadit. Počítá se s tím, že přeseknuté kořeny vytvoří vlasové kořínky hned u kmene, které se přesadí a které na novém místě nasají dostatek vody. Druhá věc je ta, že když se radikálně ořeže koruna, lípa to zvládne i s méně kořínky. U pětimetrové lípy by odhadem mělo stačit přesekat polovinu kořenů teď, druhou polovinu kořenů na podzim a na podzim přesadit.  A ořezat korunu tak o polovinu nebo víc. Kořeny přes zimu budou mít nějaký čas dorůst, zároveň bude možné podle stavu kůry na nejtenších výhoncích sledovat dostatek vody ve stromu a pokud kůra svraský, bude třeba další radikální řez koruny.

host - 1.251 (?), 5.4.2007 14:32
Doplnění Pokud kůra na nejmladších výhoncích bude svraskávat.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz