|
Zimní jabloň - poraďte jakou, 2.11.2007 Dobrý večer. Vážená paní. Já jsem po velkých útrapách příznivcem rezistentních odrůd proti strupovitosti. Mě chutná zimní Topaz, (není pro Vás podmínkou) ve Vašem případě na podnoži Jadernička a nebo A2. V každém případě stromek na těchto podnožích v... celý příspěvek > |
 |
Podzimní asanační postřik ovocných stromů Kuprikolem, 1.11.2007 Dobrý večer. Při listopadovém postřiku broskvoní proti kadeřavosti listů, je dobré provést postřik všech stromů a keřů v zahradě po opadu listí proti přezimujícím zárodkům houbových chorob Kuprikolem (60mg/10 l.vody). Dobře provedený postřik... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Listopad - nezapomeňte na postřik proti kadeřavosti broskvoní, 1.11.2007 Dobrý večer. Po opadu listí na broskvoních nezapomeňte za bezmrazových dnů provést postřik (omytí) stromů broskvoní měďnatým přípravkem Kuprikol nebo Champion v dávce 60mg přípravku do 10 litrů vody. Postřik je dobré po 14 dnech opakovat. |
 |
Sázení nových stromků - dětský sad, 1.11.2007 Dobrý večer. Hluboce se klaním a gratuluji. Ať vám všem stromky rostou a v dětech a jejich rodinách prohlubují úctu a lásku k ovocnému stromu. Paní Mirko dík za vše. Přeji Vám krásné chvíle nejen u rostoucího sadu. |
 |
Jaké podnože?, 31.10.2007 Dobrý večer. Letní jabloň Hana,podzimní (ranně zimní) Vanda a zimní Topaz, vše na podnoži A2. Hezký večer. |
 |
Minaret, 29.10.2007 Dobrý večer. Minaret je nově registrovaná odrůda meruňky do poloh Jižní Moravy a Polabí. Byla vyšlechtěna na Zahradnické fakultě MZLU v Lednici na Moravě v "dílně" pana prof. ing. Zdeňka Vachůna DrSc. a jeho kolektivu. Ve zkouškách byla pod... celý příspěvek > |
 |
Odolná švestka Chrudimská - bývalá Vaňkova, 28.10.2007 Dobrý večer. Ve zkouškách uváděli toleranci. Mě bohatě plodí pěkné ovoce a jak jsem psal, domácí švestku u nás Šarka totalně zničila a tato je čistá. O Gabrovské se spočátku psalo, že je částečně tolerantní a nakonec se uvádí že je vysoce odolná, což... celý příspěvek > |
 |
Potřebuji poradit se švestkou Herman, 28.10.2007 Dobrý večer. Letos jsem ji vysadil. Zahrádkáři u nás jí objednali 75kusů. Viděl jsem ji. Je plodná a sladká, podobná domácí švestce. Je to zatím novinka. Hezký večer. |
 |
Santa Rosa, 28.10.2007 Dobrý večer. Mám seznam z popisem několika odrůd japonských slivoní, ale tuhle mezi nimi nemám. Já bych však byl ke zkoušení japonských slivoní v našich podmínkách skeptický. Víte, ony jsou v Americe přece jenom trochu jiné podnební podmínky než u... celý příspěvek > |
 |
Durancie a šárka, 28.10.2007 Dobrý večer. Sucho ale i Šarka způsobují předčasný opad plodů. Durancie je k Šarce vysoce odolná. Existuje v republice celá řada klonů, které mohou být různě odolné. Může také být naroubována na podnoži mirobalánu, který hluboko koření a pro vodu si... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Ochrana stromků v zimě před okusem zvěří, 28.10.2007 Dobrý večer. Králíkářské pletivo je dobré. Papír (papírový pytel) se napřed často dával, ale někdy pod ním řádí myši. Viděl jsem již několikrát poškozenou kůru po jarním sundání obalu. Větve nad pletivem bych ochránil repelentním nátěrem, jaký... celý příspěvek > |
 |
Čím obalit před zimou kmínek broskvoně?, 27.10.2007 Dobrý večer. Já vidím hlavní důvod termínu výsadby v tom, že na podzim vyorané stromky hlavně pozdnějších odrůd broskvoní nemají vyzrálé letorosty a tedy nejsou připraveny k zdárnému přezimování. Jarní výsadba má své opodstatnění v tom, že jsou... celý příspěvek > |
 |
třešňovišeň x sladkovišeň, 27.10.2007 Dobrý večer. Mám stejný názor. Typickým představitelem je sladkovišeň Královna Hortenzie, o které jsme se již zmiňovali. Množí ji kromě jiných starých a oblíbených odrůd ovoce pan Radim Pešek z Bojkovic na Uherskohradišťsku. Hezký večer. |
 |
Podnož J-TE-C, 26.10.2007 Dobrý den. J-TE-C je správný název. Stromky si samozřejmě ponechte. V dobré půdě z nich můžete mít radost. Na vysvětlenou značky: J - jabloň / TE - šl. stanice Těchobuzice a C - znamená šlech. serii. Hezký večer. |
 |
Volba podnože, 25.10.2007 Dobrý večer. Volil bych generativní (semenný) mirobalán. Napište do Sempry Litoměřice, Českolipská. Buď Vám jej pošlou a nebo dají odkaz. Stanley na jaře po vyrašení "stahněte" na 4 očka. Zapěstujete si korunu. Odrůda je samosprašná a velice a... celý příspěvek > |
 |