|
Cukety 2019, 13.5.2019 To jsme si nerozuměli. Opylovatelů je tady víc než bych si přál. Soused zvýšil počet úlů na 19 ks a má je 2 metry od mého pozemku. Takže sekání trávy s kuklou na hlavě a po západu slunce... Měl jsem na mysli květy. Mám asi 10 samičích a samčí jsem... celý příspěvek > |
 |
Moruše, 13.5.2019 Kontroluji pravidelně, zda se na samčím stromku objeví i samičí květy a naopak. Neměl jsem dost času a vůle, abych své pátrání podpořil statisticky významnými daty. Přitom bych mohl monitorovat velký počet stromků jen v naší obci a nejbližším okolí.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Cukety 2019, 13.5.2019  Cukety mi za měsíc hodně poskočily. Myslím tím rostliny. Růžice mají v průměru asi 70 cm a nasazují plody. Snad bude někde v okolí správný opylovač. Tepla je tu dost. Ráno 13,5ºC, odpoledne 24 (včera 26). |
 |
Papriky 2019, 13.5.2019  Dneska jsem si všiml, že na některých rostlinkách venku už mám zelené papričky podobně jako na rajčatech. Ale na sklizeň to ještě dlouho nebude. |
 |
Úroda meruněk 2019, 13.5.2019  Je to tak. V meruňkových oblastech se daří meruňkám i bez výrazné péče. V ostatních oblastech je ta péče nutná. Já se převážně vyskytuji velmi jižně. Je tu velmi teplo a za týden začnu obírat Tsunami. Ale meruňky tady bez ošetřování málokdo... celý příspěvek > |
 |
Archeologie na zahradě, 12.5.2019  Často je slyšet, že necháváme dalším generacím svět zanesený odpadky, které je budou dlouho obtěžovat. Zamýšlel jsem se nad názorem, že v minulosti tomu tak nebylo. Dnes se domnívám, že to mohlo být i horší. Nemluvě o hygieně (krysy, blechy, toulaví... celý příspěvek > |
 |
Papriky 2019, 12.5.2019 U sousedů na Balkáně používají zásadně jen PE fólii. V polovině března zasejí venku několik tisíc semínek a fólii nechávají celodenně zakrytou asi do 10. dubna. Od té doby každodenně za slunečného počasí fólii aspoň trochu odhrnují, aby se rostliny... celý příspěvek > |
 |
Poznáte túto husenicu?, 12.5.2019 Samozřejmě to může být více druhů motýlů. Fotky nejsou moc jasné. Pokud vám škodí a chcete vědět jistě co je to zač, můžete zkusit následující postup. Posbírejte asi 20 housenek do velké sklenice (5litrů), dejte k nim živnou rostlinu (čerstvé listy)... celý příspěvek > |
 |
Okousané listy, 12.5.2019 Plachta pod částí stromu je výborný nápad. Nechte ji tam celou noc a určitě tam najdete alespoň trus. Podle trusu se dá určit škůdce také. |
 |
Radikální řez "špendlíku", 12.5.2019 Peckoviny se řežou za zelena, aby se rána do zimy zahojila. Pokud tam nejsou plody, řezal bych hned. Pokud na ně čekáte, tak až po sklizni.
V případě, že je to skutečně planý myrobalán, vyhodil bych ho úplně. |
 |
|
 |
Žlté čerešne - Belice, 11.5.2019  V polovině května už bývají třešně leckde. Já si je pamatuji nejvíce z jižního Slovenska. Třešňová sezóna začala letos i u nás v Bulharsku. Problém ranných třešní je v tom, že "obližpecky" nikdo nechce a kvalitní ranné třešně prodávají místní trhovci... celý příspěvek > |
 |
Kadeřavost na mandloni, 10.5.2019 Na upřesnění moje zkušenost. Mám několik odrůd mandloní (Zora, Robijn, Ferragnes, Krymský badem, Marinada) a nějaké semenáče. Všechno poměrně mladé stromky. Kadeřevostí však trpí jen jeden plodící semenáček. Ošetřuji je však všechny. Jinými... celý příspěvek > |
 |
Sklizeň 2019, 10.5.2019  Přestože se někde ještě dělají protimrazová opatření, v teplejších krajích se už tu a tam něco sklízí. Dneska jsem viděl strom s červenými třešněmi. Ty moje však ještě chvilku počkají. Ale našel jsem několik "stáleplodících" jahod. Hlavně aby jim ta... celý příspěvek > |
 |
Prvé marhulky dozreli, 8.5.2019 V prosinci jsem je měl jen z mrazáku. Ale ty názvy mohou někdy být pseudonymy evropských odrůd. |
 |
Prvé marhulky dozreli, 8.5.2019 Já mám i Tsunami a Auroru v Bulharsku stále tvrdé jako kedlubny. Jsou pěkně červené, ale chybí jim i finální objem. Potřebují ještě nejméně dva týdny. Snad už bude teplo. Vodu jim dodám. |
 |