|
Meruňkový kvas, 2.7.2019  V minulosti už jsem zažil roztržení PET lahve s burčákem a následný úklid kuchyně. Tentokrát jsem něco podobného zažil i s meruňkami. Začal jsem sbírat měkké nevyužitelné meruňky do 10 litrové PET lahve než budou padat rychleji. Pak... celý příspěvek > |
 |
Meruňka Veselka, 1.7.2019 To samé mi dělá mrazuvzdorný strom, který ale považuji za Vesnu. Pokud je při zrání vlhké počasí, bez postřiku proti moniliové hnilobě nesklidím skoro nic. Letos je přijatelná, ale plody rychle měknou. Plně zralé jsou tak na džem nebo na kvas. Prostě... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Nejranější odrůdy meruněk, 29.6.2019 Máte Bergeron a to je určitá jistota. U druhého stromku můžete riskovat. Přečtěte si všechna rizika obou odrůd a pak se rozhodněte. Atraktivnější plody má nejspíš Aurora. Není to však jediné kritérium výběru. Pokud u ranější odrůdy moc riskovat... celý příspěvek > |
 |
Cuketa - odpadávání plodů, 29.6.2019  Může to tak být. Myslel jsem si, že špatně opylený květ má tvar žárovky, která nikdy pořádně nedozraje. Alespoň si tak vysvětluji výskyt těchto deformací po dešti nebo při zakrytí rostliny. Ještě k těm květům: samičí květ se zavře hned po opylení.... celý příspěvek > |
 |
Úroda meruněk 2019, 29.6.2019  Přestože je dnes u nás chladněji než v Praze, vybarvily se mi relativně pozdní Bergeronky. Starosti jsou však spíše se starými velkými stromy. Jsou přeplozené, plody spíše malé, často i mírně strupovité. Větve se začínají lámat. I tak obdivuji... celý příspěvek > |
 |
Pěstování tykví a dýně Hokkaido, 28.6.2019  Mám 5 plodů o velikosti srovnatelné s obchodem. Jak se pozná, že už je plod zralý? Na podzim bych to neřešil, ale teď to ještě nemusí být dozrálé. |
 |
Plevel na zahrádce - identifikace a likvidace, 28.6.2019  Jedl jsem se známými salát z tohoto plevele. Prý se to vyváží do Latinské Ameriky jako hodnotná potravina. Tam to údajně pro extrémní teplo neroste. Nevím, jak to chutná bez dresingu. Ale pokud je to zdravé (až na tu šťavelku) a je to to samé, co mám... celý příspěvek > |
 |
Úroda meruněk 2019, 27.6.2019 Soutěže o nejlepší jarní meruňku se pro nízkou trvanlivost bohužel nekonají. Pro sebe jsem si však s využitím chladničky udělal (nechtěně) srovnávací pokus. Donesl jsem nedávno kolegům do práce košík meruněk Leskora a Goldrich. Obě byly chuťově... celý příspěvek > |
 |
Škodci jablon, 27.6.2019 Od sklizně už uplynulo tři čtvrti roku, takže si to už nepamatuji přesně. Mám však dojem, že při sklizni jsem měl v hroznech hlavně kněžice, vosy, mravence a imága (ne larvy) různých slunéček. Asi se tato skutečnost bude muset brát do... celý příspěvek > |
 |
Mizí hmyz?, 26.6.2019  Často čtu protichůdné zprávy o tom, jak ubývá hmyzu i o nezvládnutelných invazích komárů, ploštic, chroustků, housenek nebo kobylek. Mám pocit, že hmyzu viditelně neubývá. Máte stejný pocit? Možná se jen mění druhová pestrost. Indikátorem by proto... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Rajčata 2019/2, 25.6.2019  Řekl bych, že to přistínění udělá rajčatům jen dobře. Na druhou stranu, nepozoruji špatné opylení u rajčat i při vyšších teplotách. U nás je denně několik hodin nad 30ºC i ve dvou metrech a občas tak hodinka nad 35. Jenže v noci teploty klesají... celý příspěvek > |
 |
Štěpování - a co potom?, 25.6.2019 Džanky se v naší oblasti používají na sprašových půdách. Používají se však úspěšně i ve vyšších nadmořských výškách, kde se spraš nevyskytuje. Snesou i velmi silný zimní mráz i mimořádně vysoké teploty a sucho v létě. Na mé zahradě (pH=7,5) jsou... celý příspěvek > |
 |
Štěpování - a co potom?, 24.6.2019  Tím to mělo začít: právě dozrávají plody podnožových peckovin. Džanky jsou plané balkánské slivoně použitelné jako podnože pro švestky, ryngle, broskvoně, meruňky i mandloně. Plody džanky jsou navíc jedlé, často i opakovaně i při konkurenci meruněk.... celý příspěvek > |
 |
Goldrich meruňka, 24.6.2019  Goldrich plně vyzrála. Fantastická chuť. Jen mírně, ale příjemně, kyselkavá. Jinak velmi sladká. Veliké zářivě oranžové, vizuálně atraktivní plody. Musel jsem je dnes otrhat. Jinak by asi všechny spadly. Ze dvou oček naštěpovaných v září 2016 do... celý příspěvek > |
 |
Copak těm paprikám asi je?, 23.6.2019  I bez UV se vám to samozřejmě spálí. Ve fóliáku je méně UV než venku. Tam, kde položím Lexanovou desku, kterou UV neprojde, je totálně spálený veškerý plevel už za jeden den. Slunce má v těchto dnech velkou sílu. |
 |