|
Gala, 10.9.2018  Já jsem si kdysi koupil pár jablek v Plantexu a rozhodl jsem se tuto odrůdu sehnat. Včera jsem už něco sklízel v 210m. Na Vysočině v 480 jsou stejně chutné, ale menší, strupovité a praskají. |
 |
Kněžice, 3.9.2018  Už se mi vrhly i na ořechy, ale tam snad tolik škody nenadělají. Přitom ořechy, mandle ani hrozny nejsou zelenina. |
 |
|
 |
Choroš na ořešáku, 3.9.2018 Předpokládám, že jste koupil borax k zahrádkářskému využití a ne jako průmyslový odpad s obsahem boraxu. Běžný borax bývá velmi čistý (s minimem těžkých kovů), takže bych to vůbec neřešil. Navíc jste ho nepoužil jako hnojivo, ikdyž částečně skončí v... celý příspěvek > |
 |
Méně časté druhy tykví - pěstování, skladování, využití, 3.9.2018 Dneska jsme měli v práci zvláštní závin. (Kolega měl narozeniny). Byl vyroben z dýně s jabkama a úplně čerstvých ořechů. Samozřejmě v listovém těstu. Poznáte, že je to něco jiného než štrůdl, ale chuť je zajímavá. |
 |
Sklizeň jádrovin 2018, 3.9.2018  Toto není hádanka: Já jsem dnes sklízel takovéhle hrušky. Skoro nemají "bubáka". Jsou spíš větší (kolem 180g), ikdyž se stromku říká minihrušeň. Stromek je očkovaný na kdouloni a je vysoký asi 80 cm. Vysadil jsem ho před rokem. Prý už moc neporoste.... celý příspěvek > |
 |
Choroš na ořešáku, 2.9.2018 Vaše údaje nejsou jasné. Použil jste celých 50g boraxu-dekahydrátu na dřevo jednoho obrovského stromu (ořešáku)? Nebo i na plody? Vzhledem k tomu, že borax obsahuje 11,34% bóru, si můžete přepočítat koncentraci v jádrech při zcela rovnoměrném zředění... celý příspěvek > |
 |
Kněžice, 2.9.2018 Díky za určení. |
 |
Dešťová voda sbíraná pod ořešákem?, 2.9.2018 Asfaltová lepenka může uvolňovat nahnědlý výluh. Zejména za tepla. Všiml jsem si toho u asfaltových šindelů. Alkaloidy z ořešáku mohou mít určitý vliv na růst některých citlivých rostlin, ale taky bych to nepřeceňoval. |
 |
Kněžice, 2.9.2018  Znáte někdo účinný insekticid s krátkou ochranou lhútou na kněžice. Na každém rajčeti, paprice, mandli, hroznu denně nalézám kněžice zeleninové a ještě jeden druh, který neumím identifikovat. Plody se vlivem sání rychle kazí. |
 |
Obří housenka, 29.8.2018 Housenky smrtihlava bývají někdy i hnědé nebo zelené. Žerou bramborovou nať, rajčata, rulík a jiné lilkovité rostliny a taky ptačí zob i šeřík. Tahle housenka už žrát asi nebude. Pokud ji chcete zakuklit, dejte ji do kyblíku se suchým pískem a nahoru... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Ze sloupové vzrostlý strom?, 29.8.2018 Sloupové jabloně jsou velmi málo bujné. Proto jsou roubovány na středně bujných (např. MM106) nebo bujných (A2) podnožích. Na málo bujných podnožích (M9) nerostou. Vaše úvaha není realistická. Pokud stromek lehce přihrnete a vytvoří se i kořeny nad... celý příspěvek > |
 |
Výsev sadby do skleníku či ven?, 28.8.2018  Dejte vědět, jak jste se rozhodl a jak to dopadlo. Já jsem čekal aspoň na mírné ochlazení. Dočkal jsem se i rosy a dokonce nám po 7 týdnech napršelo 6mm vody. Vysázel jsem proto venku podzimní salát a kedlubny. Taky experimentálně. Navíc jsem vysel... celý příspěvek > |
 |
Mandloň, 27.8.2018  Pár plodů mandloně (pravděpodobně) Robijn po testu opylovače. Možná se dožiju i opravdické úrody. |
 |
Meruňka z pecky, 27.8.2018 Pan Vysloužil to vysvětlil velmi hezky. Jenom bych dodal, že většina ovocných odrůd jsou složité hybridy, jejichž generativní potomstvo (ze semen) by mělo i bez křížení velkou variabilitu. Navíc mnohé důležité vlastnosti nemusí být dominantní,... celý příspěvek > |
 |
Suchu odolnější zelenina, 25.8.2018  Jednou z rostlin, kterým stačí déšť jednou za měsíc (i méně často), je kotvičník. Jenom si nejsem jistý, že je to zelenina. |
 |